הקיר הרביעי - סוד הקסם של התיאטרון

סדרת הרצאות מרתקת על אמנות עשיית התיאטרון, לפני ומאחורי הקלעים השוברת את ״הקיר הרביעי״ המפורסם וחושפת עבור אוהבי התיאטרון את העושים במלאכה וכיצד מתרחש הקסם.

השחקן אלכס אנסקי יספר על התפתחות התיאטרון לאורך ההיסטוריה ומה תפקידו של השחקן כמספר, הבימאית צביה הוברמן תסקור את סיפור הקמת התיאטרון הלאומי ״הבימה״, נזכה להצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של תיאטרון ״הקאמרי עם האדריכל שתכנן אותו, נשמע כיצד מעבירים מחזה מהכתובים אל הבמה והשחקנים מרים זוהר וסנדרה שדה, יוסי קאנץ והמחזאית והבימאית עדנה מזי״א ישתפו בשיחה כנה ופתוחה אל עולמם של היוצרים, השחקנים והכותבים, כפי שלא ראינו או שמענו עד עתה.


מנויי הרצאות מהכורסא מקבלים את סדרת ההרצאות כחלק מהמנוי

תוכנית ההרצאות בסדרה


ההרצאה משודרות מהאתר באיכות גבוהה וגם מוקלטות לצפייה במועד אחר

1. בראשית היה הסיפור - על התפתחות התיאטרון לאורך ההיסטוריה

עוד לפני המצאת הכתב, מימיו של האדם הקדמון אז חזר מהציד היומי והיה מספר לבני השבט סביב המדורה תוך תנועות ידיים, השמעת קולות ותיפוף איך נאבק ונמלט מהנמר, רותקו בני האדם לסיפורים. אלו השתכללו וסופרו במרוצת השנים ע"י מספרי סיפורים אמנים שנדדו ממקום למקום בלהקות שחקנים והפכו כישרון זה למקצוע ולמקור פרנסה ועד למפעלות התיאטרון הממוסד של ימינו. בהרצאה זו יסקור אנסקי דרך עיני השחקן ותפקידו כמספר הסיפור, את התפתחות התיאטרון לאורך ההיסטוריה, מהו תפקידו של קהל הצופים ומה מקומה של אמנות התיאטרון בחיי האדם לאורך השנים.
אלכס אנסקי 400

מרצה: אלכס אנסקי

שחקן, עיתונאי, קריין ושדרן רדיו ישראלי ותיק.

2. הקמת תיאטרון הבימה - הדיבוק ממוסקבה

הסיפור הלא- יאמן על הקמת התיאטרון העברי הראשון בעיצומה של המהפכה הרוסית. עיון במחזה "הדיבוק".
צביה הוברמן

מרצה: צביה הוברמן

מחזאית ובמאית.

3. סיור מאחורי הקלעים בתיאטרון הקאמרי עם האדריכל אמנון רכטר

איך מתכננים אולם? במה? איך נראים אחורי הקלעים? מה תפקידה של המבואה ולמה נבחרו צבעים אלו ולא אחרים? על שאלות אלה ועוד משיב האדריכל אמנון רכטר, שתכנן בין עבודותיו הרבות גם את המשכן לאמנויות הבמה בו דרים זה לצד זה, האופרה הישראלית והתיאטרון הקאמרי. בסיור ייחודי ומרתק שצולם מאחורי הקלעים של תיאטרון הקאמרי לוקח אותנו רכטר, דור שלישי של אדריכלים ובנה של השחקנית, כלת פרס ישראל חנה מרון, אל האופן בו האדריכלות פועלת בשירות האמנות ומספר גם על העשייה שהייתה משמעותית עבורו מקצועית ואישית כאחד, כמי שהתיאטרון היה שחקן ראשי גם בחייו שלו.
אמנון רכטר

מרצה: אמנון רכטר

אדריכל ומרצה, דור שלישי למשרד אדריכלות הוותיק בארץ.

4. השליחות האנושית הטמונה בחפצים

בכל הצגה לוקחים חלק נכבד גם שחקני משנה דוממים. בניגוד לשחקנים הם נטולי אגו, לא מבקשים קרדיט אך בלעדיהם לא יתקיימו עולמות הדמיון שמתרחשים על הבמה - החפצים. בשפת התיאטרון הרקוויזיטים. כולנו מוקפים מני חפצים בחיינו. יוצרי הבמה מיומנים לראות גם בחפץ היומיומי ביותר את הנשמה והפוטנציאל הטמונים בו. כיצד הפכו חפצי משרד אפרוריים - ארוניות, מגירות, כסאות ,קלסרים ושקי נייר גרוס, לחדר, משרד, שדה תעופה ואפילו לטיסה לערבות השלג הקפואות של רוסיה... ובכך לשליחים קסומים בשירות עיצוב הבמה בהצגה ״שליחותו של הממונה על משאבי אנוש״.
פרידה שוהם

מרצה: פרידה שוהם

מעצבת תפאורה, תלבושות ומרצה ישראלית לתיאטרון.

5. מחזה. שחקן. דמות - על תהליך עיצוב תלבושות לבמה

נהוג לומר כי שחקן לובש דמות, ואכן המעבר מחיי היומיום דרך התלבושת, האיפור הפאות ואפילו הנעליים הינו חלק מהטרנספורמציה שהשחקנים עוברים לקראת העלייה לבמה כדמות אחרת לגמרי. לעיתים הדמות היא בת תקופה אחרת, ברוב המקרים לשמות אישיות שונה מזו של השחקן ועיצוב הבגד הוא הבסיס טרנספורמציה הזו. המרצה דנה צרפתי תשוחח על איך בונים דמות, איך עוברים מטקסט לבמה ועל הדיאלוג בין היוצרים המאפשר לכל הדמויות לחיות בעולם בדיוני אחד.
דנה צרפתי

מרצה: דנה צרפתי

מעצבת תפאורה ותלבושות, ראש בי”ס לעיצוב בסמינר הקיבוצים.

6. אמנות החיים

שיחה אישית עם השחקנית מרים זוהר, כלת פרס ישראל. על ילדות בצל השואה, כיצד התגלגלה להיות שחקנית משובחת ומצליחה למרות שלא הייתה לה כל הכשרה מוקדמת או שאיפות מודעות לכך, איך התקבלה ע"י השחקנים הוותיקים כשחקנית צעירה בתיאטרון הלאומי "הבימה", כיצד היא ניגשת לעיצוב דמות, איך התחברה גם לדמויות כמו מדיאה שרצחה את ילדיה ומה למדה מבימאים שונים איתם עבדה. על חוייותיה על בימת התיאטרון ומחוצה לה או כפי שהיא עצמה מגדירה - "דוקטור של כבוד באוניברסיטה של החיים".
מרים זוהר

מרצה: מרים זוהר

שחקנית תיאטרון וקולנוע ישראלית, כלת פרס ישראל לאמנות הבמה.

7. בין הקלעים: רישומים של שחקן

שחקן עומד על הבמה ומאחורי הקלעים במהלך חזרות או הצגה, ומצלם. גונב רגעים ומספר סיפורים, מתעד ולוכד את השחקנים - הקולגות, מזוויות וברגעים לא שגרתיים, אותנטיים, כאלו שהקהל לא זוכה לראות. במהלך תהליך יצירה,עם במאי, בתוך דמות או בזמן מנוחה, את רגעי ההמתנה לפני הכניסה לבמה ועוד... על הקסם שמאחורי הקסם של התיאטרון, בלי מסכות, דרך עיניו של שחקן.
יוסי קאנץ

מרצה: יוסי קאנץ

שחקן תיאטרון, קולנוע וטלוויזיה, מדובב סרטים וצלם.

8. סנדרה שדה ועדנה מזי"א - החברות הכי טובות

מפגש כנה ותיאטרלי של שתי חברות הכי טובות כבר יובל שנים - עדנה מזי"א מהמחזאיות הפוריות ביותר בהן התברך התיאטרון הישראלי וסנדרה שדה, שחקנית תיאטרון, קולנוע ותטלוויזיה ברוכת כשרונות. שתיהן משתפות בכנות ובאומץ מתובלים בשפע של הומור עצמי על ההתבגרות אל מול המצלמות ומאחורי הקלעים, על התמודדות עם דימוי עצמי, תכתיבי המקצוע, על הביקורת (גם העצמית), כחלק בלתי נפרד מתהליך היצירה. הן מביאות הצצה נדירה אל עולמם של האמנים היוצרים, כל אחת מאישיותה המיוחדת ומהדינמיקה החד פעמית שמתרחשת במפגש בין השתיים.
סנדרה שדה

מרצה: סנדרה שדה

שחקנית קולנוע, טלוויזיה ותיאטרון.

עדנה מזי''א - - הרצאות מהכורסא

מרצה: עדנה מזי"א

מחזאית, סופרת, תסריטאית ובימאית תיאטרון.

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הרצאות הבונוס הוקלטו מראש, כך שניתן לצפות מיד לאחר ההרשמה או מתי שרוצים, 24/7 – בקצב שלכם! 
הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום  למשך 3 חודשים.

מאחורי המסך -איך הופכים מחזה להצגה

מאחורי המסך -איך הופכים מחזה להצגה

על ההבדל בין “מחזה” ל”הצגה”, הדיאלוג המרתק בין יוצרים מתחומים שונים, על תפקיד הבמאי כיוצר, פסיכולוג ומנהל עבודה, על שיטות העבודה עם שחקנים, על מילים שהופכות להתרחשות בימתית ועל יצרים שהופכים ליצירה.

צביה הוברמן

מרצה: צביה הוברמן

מחזאית ובמאית.

דרמה או קומדיה

דרמה או קומדיה? והאם זה משנה בכלל?

גור קורן מסביר על השינוי האבולוציוני שעברו הקומדיה והדרמה והתקרבותן זו לזו כשהוא מדגים על על המחזה שלו “לא לריב” (שמוגדר כקומדיה פרקסלנס), על הצורך לשנו לצחוק ברגעים קשים ולמצוא רגש גם ברגעים הכי מצחיקים.

גור קורן | הרצאות מהכורסא

מרצה: גור קורן

מחזאי, תסריטאי ושחקן תיאטרון.

דיוניסוס – אל היין התיאטרון ומשתאות ההוללות

דיוניסוס – אל היין, התיאטרון ומשתאות ההוללות

מציורי הקיר הארוטיים של פומפי ועד ציוריו של קאראואג’יו. האל שלכבודו נערכו האורגיות בטקסי המיסטריות ביוון, ברומא וכמובן בפומפי. האל שלימד את בני האדם את מלאכת היקב ואת אמנות השתייה במקביל לתפקידו כממונה על התיאטרון היווני.

ד״ר אפי זיו

מרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר לתולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה.

עלות הסדרה 285 ₪ 
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח.

לוגו אמון הציבור
כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2025
Skip to content