חמישים שנה למלחמת יום כיפור: מסקנות ולקחים

הסדרה תבחן את אירועי המערכת מזווית חדשה המבוססת על מחקרים חדשים ועל חומרים שנחשפו לאחרונה.

עם המרצה: ד"ר מוטי גלוסקה

סדרת הרצאות לרגל ציון חמישים שנה למלחמה, העוסקת בהיבטים המדיניים, הצבאיים והחברתיים וכן בתהליכי הסקת המסקנות והפקת הלקחים בעיקר לאור עבודתה של ועדת החקירה הממלכתית – ועדת אגרנט.

נשאל את עצמנו שתי שאלות עיקריות – האם ניתן היה למנוע את המלחמה והאם למדנו כראוי את הארועים, הסקנו את המסקנות והפקנו את הלקחים כדי שמה שקרה לא יקרה עוד.

צפו בתקציר הסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. שישה ימים, שש שנים, שישה באוקטובר | יום ד׳, 18.10.23 בשעה 18:30

חוקרים רבים סבורים כי מלחמת יום הכיפורים נפתחה, הלכה למעשה, ביום בו הסתיימה מלחמת ששת הימים. במסגרת הרצאה זו נעסוק באותן שש שנים גורליות שבין ששת הימים ליום הכיפורים, תוך התייחסות למלחמת ההתשה.
בהרצאה יסקרו המהלכים המדיניים שנקטה ממשלת ישראל במישור הפנימי (למשל סוגית ה"החלטה הסודית" מיוני 1967, ההתיישבות) ובמישור הבינלאומי. כמו כן תיבחן תפיסת הביטחון הלאומי ככל שחל בה שינוי אחרי מלחמת ששת הימים והתופעות שאפיינו את החברה הישראלית ההיבריס (רהב), האופוריה, הגאוותנות והזלזול באויב.

2. מלחמת יום כיפור: האם גזירת גורל? | יום ד׳, 25.10.23 בשעה 18:30

האם ניתן היה למנוע את המלחמה? בהרצאה זו נעסוק בפרק המדיני בו נבחן את הניסיונות להגיע לכלל הסכם בין ישראל ומדינות ערב ובעיקר מצרים. ניסיונות שנעשו מאז הסתיימה מלחמת ששת הימים ועד לפרוץ מלחמת יום הכיפורים.

נתמקד בניסיונות שנעשו בשנת 1971 (יוזמת סאדאת) ובשנת 1973 (מגעי קיסינג'ר-איסמעיל). נבחן את התנהלות הדמויות המרכזיות – גולדה מאיר, משה דיין, אנואר סאדאת, הנרי קיסינג'ר ובתהליכי קבלת ההחלטות בישראל, מצרים וארצות הברית.
ננסה להשיב על השאלה האם ניתן היה למנוע את המלחמה ואם לא על מי להטיל את האחריות לכך.

3. האם נרדמנו בשמירה? | יום ד׳, 1.11.23 בשעה 18:30

בהרצאה זו נעסוק בכשל המודיעיני שקדם למלחמת יום הכיפורים.
מהי, בראי ההיסטוריה, מתקפת פתע – נלמד על מבצע ברברוסה, ההתקפה על פרל הרבור וכמובן הפתעת יום הכיפורים 1973. האם הופתענו? מה קרה לנו שהופתענו? מה הבטיח המודיעין? מה קיים ומה לא קיים? היכן וכיצד נולדה הקונספציה? האם המודיעין חקר את עצמו? האם הופקו הלקחים? האם הפתעה היא בלתי נמנעת?

4. ועדת אגרנט – מי אשם ומי לא? | יום ד׳, 8.11.23 בשעה 18:30

כחודש אחרי שהסתיימה המערכה בחזית הדרום החליטה הממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית לחקר אירועי מלחמת יום הכיפורים ובעיקר הימים שקדמו למלחמה וימיה הראשונים. באפריל 1974 פרסמה הוועדה דו"ח חלקי בעקבותיו סיימו את תפקידיהם הרמטכ"ל דוד אלעזר, ראש אמ"ן אלי זעירא, אלוף פיקוד הדרום שמואל גונן (גורודיש), עוזר ראש אמ"ן אריה שלו וקציני המודיעין דוד גדליה ויונה בנדמן.
האם צדקה הוועדה שפטרה את הדרך המדיני מאחריות? מה הביא להתפטרותה של גולדה מאיר 10 ימים אחרי פרסום הדו"ח? איפה טעתה ועדת אגרנט? מה ועדת אגרנט לא חקרה? האם הוסקו המסקנות והופקו הלקחים? האם היו כשלים שחזרו על עצמם?

אודות המרצה: ד"ר מוטי גלוסקה

מוטי גלוסקה (אלוף משנה במילואים) הוא משפטן בהכשרתו אשר פנה לעולם ההיסטוריה וחקר את מערכות ישראל ובעיקר מלחמת יום הכיפורים. מוסמך הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב. קיבל לאחרונה תואר דוקטור במחלקה להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת בן-גוריון.
עבודת הדוקטורט שלו נעשתה בהנחיית פרופ’ חנה יבלונקה. הנושא: “בין אגרנט לוינוגרד סוגיות ביישום המלצות של ועדות חקירה”.מרצה באקדמיה בנושאים “השיח הביטחוני בישראל” ו”החלטות גורליות החלטות מכריעות”. כמו כן מרצה בפקולטות למנהל עסקים בתחום הכשרתו כמשפטן,חבר עמותת המרכז למלחמת יום הכיפורים ואגודת חוקרי צבא חברה. שותף לכתיבת הספר “יום פקודה” על מלחמת יום הכיפורים.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

סרט: ערים בלילה

מסמך נדיר החושף את חוויית השבי של חיילים ישראליים במלחמת יום כיפור, כפי שחווה אותה גם במאי הסרט יואב בן-דוד, שנפל בשבי הסורי – אחד מתוך 250 חיילים שבויים.
שישה פדויי שבי משתתפים בסרט, ומשתפים את הצופה בחווית השבי הקשה על כל שלביה.סרטו של יואב בן דוד
קראו סקירה על הסרט בבלוג שלנו: לעולם לא משתחררים מן השבי.

בימוי: יואב בן דוד
מפיק אחראי: דוד שיץ
הפקה: שירות הסרטים הישראלי
תחקיר ותסריט: יובל בן דוד, ד”ר יובל נריה
צילום: נועם טייך
עורך: דני שיק
מוסיקה: ישראל ברייט

עיתונות מגוייסת

עיתונות מגוייסת

השנים הראשונות של המדינה. ראש ממשלה בן גוריון, צנטרליסט, המחשק את העיתונות בראשית דרכה באמצעות מנגנונים בחוק (צנזורה צבאית ואזרחית), מנגנונים בלתי פורמלים (ועדת העורכים), המסרסים התפתחותה של עיתונות חופשית במדינה דמוקרטית. הקטנת מספר ערוצי תקשורת לשתי תחנות רדיו, הפעלת טלויזיה שנים אחרי המערב, ושלטון הממסד על התקשורת באופן מוחלט. שנות המעברות, הצנע, עסק הביש ועוד פרשיות שלא יוצאות לידיעת הציבור, עד למחדל הנורא של מלחמת יום הכיפורים, שגם לתקשורת בישראל יש בו חלק.

גבי זוהר

מרצה: ד"ר גבי זוהר

עו”ס קליני ופסיכותרפיסט, מטפל בנפגעי כתות

עשור שמיני - 1979 -1970: ממלחמה קשה – לשלום ראשון

העשור השמיני (1979-1970) כלל שתי מלחמות – חלקה האחרון של מלחמת ההתשה ומלחמת יום הכיפורים – ושלום אחד: עם מצרים. מלחמות כבר היו בעשורים הקודמים, אך שלום הגיע רק בעשור זה – שלושים ומשהו שנים לאחר קום המדינה.
העשור ראה גם מהפך פוליטי דרמטי ביותר: לאחר כחמישים שנה (לרבות בשנים שלפני קום המדינה) איבדו מפא”י וממשיכתה מפלגת העבודה את השלטון שעבד לליכוד והחל תהליך שקיעתו של השמאל הישראלי.
זה היה עשור קשה. מלחמת יום הכיפורים נמשכה רק 18 יום אולם השפעותיה ניכרו עוד שנים רבות. הטעות בחיזוי המלחמה (שלא תהיה כהבטחת מומחי אמ”ן), האבדות הרבות, המהלומות שהנחיתו על ישראל מצרים וסוריה בשלבי המלחמה הראשונים – הותירו את רישומם הקשה לאורך שנים, אף שצה”ל התאושש וזכה להישגים ניכרים. בעשור זה גם התגברו פעולות ארגוני הטרור הפלסטינים נגד ישראל בארץ ובעולם. ועם כל זאת, השלום עם מצרים לקראת סיום העשור נטע תקווה שלמרות הקשיים זוהי רק קרן אור ראשונה המבקיעה את חשכת המזרח התיכון.

מרדכי נאור

מרצה: ד"ר מרדכי נאור

סופר וחוקר תולדות ארץ ישראל והתקשורת הישראלית

עלות הסדרה 195 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content