מאבקים על אדמה ומדינה - היסטוריה בכחול לבן

עם המרצים: ד"ר מרדכי נאור ומנחם טילמן

הקמתה של מדינת ישראל נחשבת בעיניי רבים לנס גלוי, נדרשה יצירתיות רבה, תעוזה ועקשנות על מנת להקים אותה. מפעל ההעפלה שהתרחש מתחת לאפם של הבריטים, סיפור המתח ממש של כתיבת מגילת העצמאות, ההתמודדות עם פעולות התגמול , המשימות מסכנות החיים של כ״ג יורדי הסירה, ארגון הפלמ״ח והקרב בגוש עציון, מתפעול רכבת העמק המיתולוגית ועד פרשיות כמו אלטלנה, עסק הביש ורצח ארלוזרוב.

סדרה מקיפה בת 10 פרקים בתולדות היישוב, מועברים ע״י מומחים לתולדות א״י, ד״ר מרדכי נאור ומנחם טילמן.

צפו בתקציר הסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. סיפורה של רכבת העמק | יום ב׳, 30.10.23 בשעה 11:00

רכבת העמק שפעלה בשנים 1948-1905 הייתה מיתולוגיה ארץ-ישראלית שכל שנותיה הזדחלה באיטיות על פסים צרים. לא סתם "זכתה" לכינוי "אתונו של הסולטאן" בידי הערבים. אבל היו לה גם מעלות: היא חצתה לרוחבו את עמק יזרעאל שהיה אז חסר כבישים, דרכה נשלחו סחורות לדמשק באישון לילה וכדי החלב לעיר הגדולה, כמו כן היוותה מאסף לחיפה בקרונות הבודדים כשנסעה בשעות הלילה המאוחרות. כיצד הפכה למוסד חברתי לא מתוכנן כשחיברה בין אנשי היישובים, אירחה פוליטיקאים שקיימו בה ישיבות והפכה בעצם ל"אתונה של הציונות" שהפריחה את עמק יזרעאל השומם.​

2. המגילה שאינה נגמרת | יום ב׳, 6.11.23 בשעה 11:00

סיפורה של מגילת העצמאות, מסמך היסוד להקמת מדינת ישראל, שנחתמה ביום ה' באייר תש"ח, 14 במאי 1948: חבלי הלידה שלה, המסתורין סביב אלה שחיברו אותה, הוויכוחים על תוכנה והפולמוס האם היא למעשה חוקת המדינה. היכן היא היום?

3. הפלמ"ח – הבן האהוב או הבן הסורר של ההגנה? | יום ב׳, 13.11.23 בשעה 11:00

הפלמ"ח - ראשי תיבות של פלוגות מחץ, היה ללא ספק העוצבה הידועה ביותר של ארגון ההגנה, גדול ארגוני המחתרת שפעלו בארץ בימי המנדט. מדוע בתחילה סייעו לו הבריטים, איך הומצאה השיטה של "עבודה ואימונים", למה נחשב בעיניי חברי ההגנה ל"בן המועדף" ומה תרמו בדרכם המיוחדת חברי הארגון כל עוד פעל. הרצאה מרתקת על אופיו המיוחד של הפלמ"ח, שהיטיב לשרטט אותו נתן אלתרמן בשירו מסביב למדורה - "זהו טיב הפלמ"ח הוא איננו משאיר כל מלאכה לשלא משלנו".​

4. מפעל ההעפלה - פרק שאין לו אח | יום ב׳, 20.11.23 בשעה 11:00

המשורר נתן אלתרמן כינה את מחנות המעפילים בקפריסין - פרק שאין לו אח. אפשר להגיד זאת על מפעל ההעפלה כולו: עליית 125 אלף יהודים לארץ ישראל, שלא ברשות הבריטים אשר ניסו לצמצם כמה שיותר עליית יהודים לארץ. ההעפלה הייתה לרוב דרך הים, אך הייתה גם עלייה יבשתית ממדינות ערב והגיעו אפילו 150 מעפילים בדרך האוויר.

5. כ"ג יורדי הסירה - שליחות עלומה | יום ב׳, 27.11.23 בשעה 11:00

ב-18 במאי 1941 הפליגה מחיפה הסירה "ארי הים", כשעל סיפונה 23 חברי ארגון ה"הגנה" וקצין בריטי מלווה, כשמטרתה טריפולי שבצפון לבנון, אזור שהיה באותם ימים בידי כוחות של צרפת הווישאית ששיתפה פעולה עם גרמניה הנאצית. לוחמיה התעתדו לפוצץ את בתי הזיקוק של טריפולי, כדי לפגוע בפוטנציאל הצבאי של הווישאים והגרמנים. הפעולה אורגנה תוך שיתוף פעולה בין ה"הגנה" לגוף ביון בריטי שנקרא SOE (ר"ת באנגלית של מפקדת המבצעים המיוחדים). הסירה לא הגיעה ליעדה וגורלה לא נודע מאז 1941 – למרות אין ספור ניסיונות לברר מה עלה בגורלה. ספוקלציות וקונספירציות לרוב הופרחו מאז, אך ללא ממצאים של ממש. ההנחה המקובלת כיום היא שהסירה טבעה או טובעה. מה קרה בדיוק? – איש אינו יודע.

מרצה: ד"ר מרדכי נאור

סופר וחוקר תולדות ארץ ישראל והתקשורת הישראלית

6. פעולות התגמול | יום ב׳, 4.12.23 בשעה 11:00

סידרת פעולות התגמול ששינו את פניו של צ.ה.ל - מי יזם את הפעולות, מי תיכנן אותן וביצע אותן ומה היו התוצאות. האם נותרה בצ.ה.ל של היום אותה רוח שהביאו איתן פעולות התגמול של הצנחנים.

7. הקרב האחרון על גוש עציון | יום ב׳, 11.12.23 בשעה 11:00

אחד הקרבות הקשים והמרים ביותר במלחמת השחרור. 240 קורבנות, 350 שבויים. אין לכך תקדים בכל מלחמות ישראל. מה באמת קרה? האם חס וחלילה הופקר הגוש על ידי הנהגת היישוב העברי? או שנפל הגוש קורבן לנסיבות היסטוריות שאפשרו את הקמת המדינה.

8. אלטלנה - פרשה במחלוקת | יום ב׳, 18.12.23 בשעה 11:00

הרצאה מרתקת על הפרשה שהסעירה את המדינה הצעירה ומה שבאמת קרה עם הגעת הספינה "אלטלנה" לחופי ישראל ועליה עולים וציוד צבאי רב.

9. רצח ארלוזרוב | יום ב׳, 25.12.23 בשעה 11:00

מה באמת קרה בליל הרצח. איך הפכה פרשה בעלת אופי פלילי לפרשה פוליטית רווית שינאת אחים המלווה אותנו, לצערינו, עד היום.

10. פרשת עסק הביש במצרים | יום ב׳, 1.1.24 בשעה 11:00

איך קורה שקבוצת צעירים יהודיים חברי תנועות הנוער החלוציות ציוניות במצרים, נקלעת לפרשה פוליטית המזעזעת ומטלטלת את החברה הישראלית במשך שנות דור. מה באמת קרה בפרשת העסק הביש והאם פרשה כזו יכולה להתרחש גם היום.
מנחם טילמן_חדש

מרצה: מנחם טילמן

היסטוריון, חוקר פרשיות בא״י בעשורים הראשונים להקמת המדינה

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

המחתרת העברית עומדת איתנה - סיפורה המרתק של _תנועת המרי העברי

המחתרת העברית עומדת איתנה - סיפורה המרתק של "תנועת המרי העברי"

קצת יותר מעשרה חודשים בלבד נמשך שיתוף הפעולה המאוד מוצלח בין שלושת המליציות הלוחמות בדרך למדינה – ה-“פלמ”ח” ה-“אצ”ל” וה-לח”י… ההרצאה מפרטת את הרקע לשיתוף הפעולה, את סיפורן של הפעולות השונות, וכמובן גם את הסיבות לפירוקה של “תנועת המרי”.

ישראל ארד - טייל, מרצה ומורה-דרך מוסמך

מרצה: ישראל ארד

טייל, מרצה ומורה-דרך מוסמך

לידתה של העיר תל אביב – "השער לארץ ישראל"

ההרצאה עוסקת בימים ובשנים הראשונות של העיר תל אביב שנוסדה ב- 1909 . נפגוש את הוגיה ומייסדיה של העיר ונבחן את חזונם להקים כאן את ה “ניו יורק של המזרח התיכון” : מרכז יהודי אורבני ראשון מסוגו בעולם. ההרצאה מבקשת לבחון את מקומה של העיר תל אביב בתוך האתוס הציוני של התקופה ומתמקדת באתגרים שעמדו בפני מייסדיה ערב ייסוד העיר והעלייה על הקרקע, תוך בחינה של כמה מן המיתוסים המכוננים הקשורים לעיר בראשית ימיה.

איציק דרור

מרצה: איציק דרור

מנהל ההדרכה והחינוך של מוזיאון בית העצמאות

50 שנות הגנה

סרט הסוקר את פעילותה של תנועת ההגנה למן הקמתה. כולל קטעי ארכיון נדירים וכיסוי היסטורי רחב היקף.
הופק על ידי חברת ההפקה ההיסטורית ישראפילם בראשות צבי שפילמן, שתיעדה חלקים נרחבים מתולדות המדינה.

הפקה: ישראפילם

עלות הסדרה 310 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content