מסעות מופלאים ותגליות עלומות
במעמקי בטן האדמה בארץ ישראל

מרצה: פרופ' ינון שבטיאל

אף על פי שמה שמתרחש בתת הקרקע הוא עולם ומלואו וצופן בחובו תגליות מסעירות ומופלאות, חקר מערות ארץ ישראל אינו מוכר בקרב הקהל הרחב.

בבטן האדמה בארץ התגלו מערות נטיפים מרהיבות, ממצאים ארכיאולוגיים נדירים, מקומות מסתור של יהודים מתקופת המרידות ברומאים, חללים במעמקי האדמה בהם נוצרו תופעות טבע בלעדיות לארץ ישראל ועוד הפתעות שנחשפו לעיני החוקרים בעומקים של עשרות מטרים בבטן האדמה.

בסדרה ייחודית זו נביא חמישה פרקים מעוללות מחקר המערות בארץ ישראל.

צפו במפגש המבוא לסדרה:

1. מערת הנטיפים הגדולה מסוגה בעולם שהתגלתה בישראל | יום ד׳, 13.3.24 בשעה 17:00

לפני למעלה מ 40 שנים הוקם בארץ גוף בשם מלח"ם (המרכז לחקר מערות) ששם לעצמו מטרה לחקור את מערות ארץ ישראל. שדה המחקר הראשון הציב בפני החוקרים הצעירים דאז אתגר מיוחד בדמותה של תגלית עולמית של מערת נטיפי מלח ענקית שהתגלתה במעמקי בטן הר סדום. דרך החתחתים שהובילה למערה בבטנו של ההר, הגלישות למעמקי המערה בחבלים, המחילות הצרות והמפותלות והתדהמה מול אלפי נטיפי המלח הבוהקים מול עדשת המצלמה יסופרו מכלי ראשון.

2. המסע המופלא לבטן הר החרמון | יום ד׳, 20.3.24 בשעה 17:00

הר החרמון, ההר הגבוה ביותר בארץ ישראל, אינו רק אתר בטחוני חשוב ואתר סקי מבוקש, אלא מסתיר במעמקיו מערות נטיפים מרהיבות עין. מסע מחקר מופלא אחד אי שם במרומי החרמון, הביא לגילויה של מערת נטיפים מהיפות בארץ. על המסע לעומק בטנו של ההר תוקדש הרצאה זו.

3. עוד לא תמו כל פלאייך - חידושים בחקר מערות ארץ ישראל | יום ד׳, 27.3.24 בשעה 17:00

במרוצת השנים נקלעו חוקרי המלח"ם לאין ספור חשיפות של מערות מסוגים שונים, למערות מסתור ומפלט, לתגליות ארכאולוגיות במעמקי האדמה, למערות נטיפים, לנקבות מים תת-קרקעיות, למערות מתחת לבתים פרטיים ועוד ועוד. פרקים עלומים ותמונות ייחודיות מהמתרחש בבטן האדמה ברחבי הארץ, יוצגו בהרצאה הבאה.

4. בחשכת המערות - משיטות ההגנה של היהודים במרידות נגד הרומאים | יום ד׳, 3.4.24 בשעה 17:00

במהלך השלטון הרומי האכזר על יהודי ארץ ישראל נערכו כנגדו שתי מרידות שהשפיעו על גורלה של האוכלוסייה היהודית בארץ ישראל. בשתי המרידות נהרגו מאות אלפי יהודים ובמרידה הראשונה גם חרב בית המקדש. כמו היום, יהודים רבים ניצלו בזכותם של ממדי"ם  בצורת מערכות מסתור שנחצבו לתת הקרקע במרכזם של מאות יישובים רבים בארץ יהודה ובגליל. למערכות המסתור שפתחיהן הוסווה או נחצב הישר מתוך הבתים, נחצבו מחילות צרות וחדרי מסתור במעבה בן האדמה להגנת התושבים. ככל הנראה היו מערכות המסתור אחת משיטות ההגנה החסויות והמוצלחות של היהודים שלאויב הרומאי היה קשה גם לגלות וגם לכבוש.

5. סיור מהכורסא אל מערכת המסתור בחורבת רומה שבגליל | יום ד׳, 10.4.24 בשעה 17:00

62 שנים לאחר מרד החורבן פרץ מרד שני הידוע בשם מרד בר כוכבא, אף הוא כנגד הרומאים. למרד זה לא היה כל היסטוריון והידיעות לגביו, לגבי מהלכיו הצבאיים הסיבות והנסיבות שהובלו אליו, אינן ברורות כלל ועיקר. דבר אחד ברור שהיהודים בשתי המרידות בכל חלקי הארץ ובמיוחד בארץ יהודה וחבל הגליל, הכשירו לעצמם מערות טבעיות ומערכות מסתור ששימשו אותם כמקלטים תת-קרקעיים (ממדי"ם). מערכת המסתור בחורבת רומה, יישוב יהודי מוכר בהיסטוריה של תקופת הבית השני, במרכזו של הגליל התחתון, הוא אחת הדוגמאות המרתקות למקלט תת-קרקעי כזה. אנחנו נצא לסיור בזחילה על גחוננו כדי להתרשם משיטות ההגנה היהודית באותם ימים. סיור בזחילה בדגם של מקלט תת - קרקעי של יהודי הגליל מהתקופה הרומית.

אודות המרצה: פרופ' ינון שבטיאל

ינון שבטיאל הוא חוקר מערות ישראלי. הוא בעל דרגת פרופסור חבר, מרצה בכיר במכללה האקדמית צפת וחבר צוות בכיר בסניף המרכז לחקר מערות בישראל בגליל.

פרופ' ינון שבטיאל

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הרצאות הבונוס הוקלטו מראש, כך שניתן לצפות 24/7 – בקצב שלכם! 
הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

סיפורה של קיסריה העתיקה | אביבית ברוקשטיין

סיפורה של קיסריה העתיקה

“הוא בחר לו על שפת הים עיר אובדת, ושמה מגדל סטרטון. כי הייתה יפת נוף וראויה להתכבד”. כך תיאר ההיסטוריון יוספוס פלוויוס, לפני כ 2000 שנה, את העיר הנפלאה שנבנתה לכבודו של הקיסר הרומי אוגוסטוס. מה ניתן לראות היום מהעיר המפוארת ואילו אירועים היסטוריים חובקות חומותיה?

אביבית ברוקשטיין

מרצה: אביבית ברוקשטיין

מורת דרך, מרצה ומדריכת סיורים בקתדרות ומכללות

בעקבות בנאים וארכיאולוגים בעכו העתיקה מעל ומתחת לאדמה

המורשת ההיסטורית של העיר עכו, שילוב נדיר של מזרח ומערב, מפגש ייחודי של אמונות ודתות לצד שרידים מתרבויות שונות, הפכו את עכו לאחת הערים החשובות ביותר של העולם העתיק. חומות העיר, מצודותיה ומבצריה, כנסיותיה, מסגדיה, בתי כנסת ובניינים אחרים בתחומה, מספרים את ההיסטוריה של שליטים רבים שמשלו בה ולחמו בה, בנו ופיארו אותה. בהרצאה נשמע על האתרים התת קרקעיים של עכו מן התקופה הצלבנית וחשיפתם; נכיר את העיר העות’מאנית שעל פני הקרקע כולל חאנים, מסגדים בתי מרחץ תורכיים; “נבקר” בשווקיה המזרחיים הססגוניים בחומות העיר, בנמל הדייגים ובבתי המגורים של תושבי העיר.

מרצה: ד"ר שלי אן פלג

חוקרת ומרצה, עוסקת בשימור מורשת תרבותית

המנהרות משנות את הגיאוגרפיה ועושות היסטוריה

נסרוק את מערכות המסתור בארץ ונתחקה אחר האסטרטגיה התת קרקעית של בר כוכבא, שהפתיע את הרומאים, וניצח בזכותה והביא את אסון הגלות לעם היהודי. נמשיך למלחמת העולם הראשונה ומלחמת האזרחים האמריקאית, שבהם המלחמה הופכת לתעשייתית והטכנולוגיה גורמת למנהרות לשנות את הגיאוגרפיה, לעשות היסטוריה, ולייצר היסטריה.

יהודה כפיר

מרצה: יהודה כפיר

מהנדס אזרחי, חוקר את תחום “הלוחמה התת קרקעית” ,מנהל פרויקטי בנייה ותשתיות ומפתח תוכניות הדרכה למהנדסים

עלות הסדרה 224 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח.

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2025
Skip to content