האמנות כמראה בפני החברה

האם האמנות של תקופתנו היא אמנות המתפקדת כ”בגדי המלך החדשים”? כלומר, כהבטחה לבגד מלכות מפואר שהוא בפועל אך תרמית ואחיזת עיניים? או שלמעשה האמנות מתקיימת בפער בין כוונת האמן לתוצאה הסופית, שהיא למעשה מבטו של הצופה ביצירה והפרשנות שלו?

בסדרה זו לא נבחן את האמנות תוך הסתכלות כרונולוגית על ציר הזמן דרך תולדות האמנות, אלא נדון ביצירות האמנות בהקשרים התרבותיים שהן נושאות עמן ונציף שאלות שעולות מהתבוננות זו – מה הוא עולם האמנות? מהי אמנות עכשווית והאם בתקופה העכשווית ישנם תנאים של חוסר הבנה בין הצופה לאמנות? האם מתקיים תהליך של משבר אמון בין הקהל לבין יצירת האמנות? על מקומה של היצירה בעולם המודרני ובתרבות בכלל בסדרה זו הבוחנת את מקומה של האמנות כמראה לפני החברה.

תוכנית ההרצאות בסדרה

ההרצאות משודרות בזום מהאולפן באיכות גבוהה וגם מוקלטות לצפייה במועד אחר

גאונות או שגעון? יום ג' 01.02.22 17.00

"השיגעון מרענן ומעורר. הוא הופך את השפויים לשפויים יותר. היחידים שלא מרוויחים ממנו הם המשוגעים" (הנרי מילר) האם גם לכם קרה שהתבוננתם ביצירת אמנות שלא נראתה לכם ותהיתם ״מי המטורף שעשה את זה ״ ואילו על יצירה מדהימה שראיתם שאלתם ״מי הגאון שעשה את זה״ ? אחת הקלישאות הידועות ביותר היא שבכל גאון יש משוגע או לפחות נחשב כאאוטסיידר לתקופתו. אבל האם באמת אפשר ליצור אמנות כשאתה לא יכול לראות את המציאות כפי שהיא? האם צריך להיות משוגע כדי להיות אמן?

"מעורר תיאבון או סלידה" - על יצירות ואוכל באמנות יום ג' 08.02.22 17.00

אוכל היה תמיד חלק משמעותי באורחות החיים החברתיים והתרבותיים שלנו. לפיכך, אין זה פלא כי תיאור המזון באמנות משתרע על פני תרבויות ובכל ההיסטוריה האנושית המתועדת. האוכל מופיע באינספור הקשרים, ממצרים ליוון העתיקה ולרומא, תיאורי נשפים ותשוקות שהופיעו בציור ובפסיפסים. נושא שחוזר על עצמו בימי הביניים והרנסאנס ועד ימינו, אוכל תואר כחגיגה או כמטאפורה. בין אם הם משרתים מטרות סמליות, או אלגוריה לסגולות או ערכים מסוימים או שהם מדגישים אירוטיות, אקזוטיות או עושר, תיאורים אלה שימשו לעיתים קרובות כדי לחשוף משהו אחר. מכיוון שהאוכל שזור ברוב ההיבטים של חיינו, ההיסטוריה האמנותית הזו מתחברת גם לנושאים גדולים יותר כמו פוליטיקה, מגדר, דת או מעמד. על טעם ועל ריח אין מה להתווכח? על כך בהרצאה זו

מוונוס ועד מדונה ועד בכלל - ייצוג גוף האישה באמנות המערבית יום ג' 15.02.22 17.00

בניגוד לעירום הגברי שהיווה נושא פחות מקובל, מתקופת הרנסנס ואילך היה העירום הנשי נושא קבוע ויציב בתרבות המערב, ולא היו כמעט עוררין על זכות קיומו. העירום הנשי על ייצוגיו השונים לאורך ההיסטוריה של האמנות הועלה מראשיתו של השיח הפמיניסטי כאחד הנושאים המורכבים והטעונים ביותר הקשורים לייצוג הנשי. בספרה The Nude – a New Perspective טוענת גיל סונדרס, כי בתרבות המערב התפתחו שתי צורות התייחסות הפוכות ביחס לעירום - המגמה הראשונה, שמקורה בתרבות יוון העתיקה, רואה בגוף האנושי חגיגה של יופי, אצילות ועדות לרוח האנושית המפעמת בו, המגמה השנייה רואה בעירום סמל לבושה ולרגשות אשם. על שתי מגמות הפוכות אלו מתלכדות בגוף הנשי שאוצר בתוכו, לצד עניין טהור ביופי ובייצוג האנושי, גם את הפוטנציאל לפיתוי מיני, את החטא הקדמון ואת רגש האשם הנובע ממנו.

קורטיזנה או פילגש? יום ג' 22.02.22 17.00

אנו נפגשים עם המושג קורטיזנות החל מיוון העתיקה לתוך האימפריה הרומאית ובהמשך במאות החמש עשרה והשבע עשרה ועד היום , המפורסמת שבהן הן מאדאם דה פומפדור, שהכתיבה לדעת הקהל בכל ענייני האופנה של המאה השמונה-עשרה בפריז בורסאי וכן השחקנית שרה ברנאר, אשר בשנים הראשונות לקריירת המשחק שלה שימשה קורטיזאנה כדי להתפרנס ועוד . אמנים רבים הנציחו את הקורטיזנות בציורים, בספרים ובסרטים. נדפדף בדפי ההיסטוריה בין סיפורי הנשים שהפכו לפילגשות של מלכים וקיסרים ואף שינו את ההיסטוריה והפוליטיקה.

ד"ר ורדה רוטשטיין מאייר

דוקטור לאמנות ומגדר, בעלת תואר שני וראשון באמנות ובחינוך. עוסקת באמנות מעל 45 שנה כמרצה לאמנות, מדריכת קבוצות לחו”ל וכן עורכת סיורי אמנות בארץ , אוצרת תערוכות, יועצת לכתיבת מסלולים ותוכניות לחו”למרצה לאמנות במכללות וקתדרות, מוזיאונים, במוסדות תרבות שונים ובקורסים להכשרת מדריכי טיולים לחו”ל מטעם משרד התיירות אשת אמנות במקצועה וברוחה, עם ידע מקיף ונרחב בכל הקשור לתרבות ואמנות עתיקה ומודרנית כאחד.מדריכת טיולים ותיקה, כותבת ותיקה במגזינים מובילים ומבכירות המדריכות לאירופה.

ורדה רוטשטיין מאייר

צפו בהקלטת מפגש המבוא לקראת הסדרה שערכנו עם המרצה:

Play Video

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הרצאות הבונוס הוקלטו מראש, כך שניתן לצפות 24/7 – בקצב שלכם!
הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה ועד לתאריך ה 1.4.22 

זר של אהבה – יאיוֹי קוּסאמה: על הקסם והתעוזה

קוּסאמה אמנית מרתקת המפתחת לאורך למעלה מ 70 השנים האחרונות שפה חזותית מרהיבה משל עצמה. בהרצאה נראה את המעברים המדהימים שהיא יוצרת בין מזרח ומערב, בין מה שנחשב לשפוי למקוטלג כשיגעון. נכיר את סיפור חייה, את הממד הפוליטי המובהק בעבודתה ואת המקומות שבהם פרצה דרך אך לא זכתה, בזמנו, בהכרה.נתהה כיצד הייתה מתפתחת הקריירה שלה לו החלה עבודתה בתקופה פחות גזענית וסקסיסטית מאשר שנות ה 60 של המאה הקודמת. נהרהר גם בתופעת הקוסאמה- מאניה שכעת, עם התערוכה במוזיאון תל אביב, הגיעה לישראל.

סמדר שפי

מרצה: ד״ר סמדר שפי

בוגרת תואר שלישי בתולדות האמנות מהאוניברסיטה העברית, בירושלים. מבקרת וחוקרת אמנות. אוצרת ראשית במרכז לאמנות עכשווית ברמלה CACR , מרצה במחלקה לחדשנות ועיצוב במכללה למנהל בראשון לציון וכן בפורומים אקדמיים בין לאומיים.  מייסדת בלוג ביקורת האמנות הדו-לשוני “החלון”. כמו כן היא מבקרת האמנות של גלי צה”ל מאז 2007.

"הסודות" של הפיאצות והמזרקות של רומא

“הסודות” של הפיאצות והמזרקות של רומא

סיור מאתגר במקומות המפורסמים כל כך, אשר מאחורי כל אתר מסתתרים “סודות” שיפתיעו גם את אלה המכירים אותם היטב. נכיר גם מזרקות החבויות מן העין ונשמע את סיפורן המרתק.

מרצה: ד״ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר לתולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה

אנקדוטות מתוך המיתולוגיה היוונית - בשם האהבה

בשם האהבה – סיפורי אהבה מן המיתולוגיה היוונית - באמנות

האלים האולימפיים נראו כמונו, אהבו כמונו, שנאו כמונו וכן, גם בגדו כמונו. לכן כשנשמע על סיפורי האהבה בין האלים ובין האלים ובני האדם, נוכל להזדהות עם הדמויות ולראות שאין כל חדש תחת השמש.

מרצה: רחל ספיר

בעלת תואר שני בתולדות האמנות. מדריכת טיולי עומק וסמינרים בחו”ל. מרצה על האמנות במיתולוגיה היוונית והרומית – ערש התרבות המערבית, האמנות הנוצרית – “התמונה כספר” , אמנות המערב – על יצירה אנושית, המעוררת רגש ומחשבה ו”רואים עולם” – איטליה, אחת הארצות המרתקות ביותר.

עלות הסדרה 247 ₪ - עלות הרשמה מוקדמת רק 210 ש"ח!
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח.

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content