ינון שבטיאל הוא חוקר מערות ישראלי. הוא בעל דרגת פרופסור חבר, מרצה בכיר במכללה האקדמית צפת וחבר צוות בכיר בסניף המרכז לחקר מערות בישראל בגליל.
במהלך שלוש השנים שבילה בסיני נחשף למרחבי מדבר סיני ולצפונותיו והיה מראשוני מטיילי סיני שנחשפו למקומות בהם בוצעו לראשונה טיולים באמצעות גלישה בחבלים של מפלי ענק, זורמים בחלקם, בוואדיות ובנקיקים עלומים. את אהבתו למדבר הביא עימו בשובו לקיבוץ והמשיך לטייל במרחבי מדבר יהודה, שם הכיר את הגאוגרף הראשי של רשות הטבע והגנים מנחם מרקוס, ממנו למד את תורת הסקרים ואותו לימד את תורת הגלישה מצוקים.
ראשית דרכו בהוראת לימודי ארץ ישראל עשה בתיכון האזורי גבעת ברנר, שם לימד תנ”ך והיסטוריה ושימש כמחנך כיתה בה שילב את לימודי התנ”ך וההיסטוריה עם הוצאת כיתתו לסיורים.
השינוי הגדול שהתחולל בחייו המקצועיים אירע כמעט מייד בשובו לקיבוץ, עת הצטרף לסקר המערות הראשון של מלח”ם בהר סדום, בראשותו של פרופ’ עמוס פרומקין, מייסד המלח”ם. השהות הממושכת במערות והתובנה שמדובר בתחום עלום ולא מוכר הביאה אותו להחלטה שהתחום ראוי להתייחסות מחקרית.
במהלך השנים שחלפו השתתף פרופ’ שבטיאל בגילוי ובמחקר של עשרות מערות נטיפים ומערות חצובות ברחבי הארץ, לאורך הקו הירוק, ברחבי יהודה ושומרון, במדבר יהודה, ומאז שנת 2000- ברחבי הגליל. במהלך חקר המערות בגליל, חשף פרופ’ שבטיאל עשרות מערכות מסתור בתת-הקרקע ומאות מקלטי מצוקים בראשי צוקים תלולים, עליהם כתב את עבודת הדוקטור שלו. במהלך מחקריו הסתבר לו שמאות החללים התת-קרקעיים שהתגלו על ידו הוכשרו על ידי יהודי הגליל כמקומות מסתור ומקלט, כהכנה לקראת הגעתו של הצבא הרומי לגליל על מנת לדכא את המרידות של היהודים נגד הרומאים. תגליות אלה וחיבורם של הממצאים הספלאולוגים והארכאולוגים למקורות היסטוריים כמו חיבוריו של יוסף בן מתתיהו, זיכו אותו בתואר דוקטור מטעם אוניברסיטת בר-אילן. העבודה נעשתה בהנחייתם של פרופ’ חנן אשל ופרופ’ בועז זיסו.
בכל אותן שנות המחקר ועד היום מכהן פרופ’ ינון שבטיאל כמרצה בכיר במכללה האקדמית צפת ומלמד בה קורסים בלימודי ארץ ישראל בכלל ולימודי הגליל בפרט.
בשנת 2014 פרסם פרופ’ שבטיאל ספר בנושא מחקריו, בשם: מקלטי מצוקים ומערכות מסתור בתקופה הרומית הקדומה, בהוצאת ספריית הלל בן חיים ללימודי היהדות.
ב-27 ביולי 2020 הוענק לו תואר פרופסור חבר, מוועדת המינויים של המועצה להשכלה גבוהה.
תגליות:
ויקיפדיה
פרק מתוך הסדרה: "חידת התנ"ך - היה או לא היה"…
מספר ההרצאות בסדרה: 6
פרק מתוך הסדרה: "גיבורים מעצבי היסטוריה בעין היסטורית ובקרדום הארכאולוגי"…
מספר ההרצאות בסדרה: 3
פרק מתוך הסדרה: "גיבורים מעצבי היסטוריה בעין היסטורית ובקרדום הארכאולוגי"…
מספר ההרצאות בסדרה: 3
פרק מתוך הסדרה: "גיבורים מעצבי היסטוריה בעין היסטורית ובקרדום הארכאולוגי"…
מספר ההרצאות בסדרה: 5
פרק ראשון בסדרה: "מסעות מופלאים ותגליות עלומות במעמקי בטן האדמה…
מספר ההרצאות בסדרה: 5
פרק שני בסדרה: "מסעות מופלאים ותגליות עלומות במעמקי בטן האדמה…
מספר ההרצאות בסדרה: 5
פרק שלישי בסדרה: "מסעות מופלאים ותגליות עלומות במעמקי בטן האדמה…
מספר ההרצאות בסדרה: 5
פרק רביעי בסדרה: "מסעות מופלאים ותגליות עלומות במעמקי בטן האדמה…
מספר ההרצאות בסדרה: 5
פרק חמישי בסדרה: "מסעות מופלאים ותגליות עלומות במעמקי בטן האדמה…
מספר ההרצאות בסדרה: 5