מסע אל סוד החיים -
על מיתוסים, ארכיטיפים ומיסטיקה

מרצה: ד"ר מיכה אנקורי

בחלומות שלנו, כמעט בכולם, יש מוטיב של מסע, של דרך, ישנם סמלים ורמזים של שינוי והתפתחות.
במיתוסים הקדומים ובסיפורי עם, ברבים מהם יוצא הגיבור למסע עתיר מכשולים והרפתקאות.
מה הקשר? מה כל אלה מספרים לנו על דרך החיים, על אמיתות ושקרים? מה הם מספרים על מקורן של התקוות ועוצמתן של האכזבות? מה נלמד מהם על משמעות ותכלית החיים ומה מעמדה של תורת הסוד היהודית בכל אלה?
בנושאים אלו תעסוק סדרה זו.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. בין ר' נחמן מברסלב לגיתה.

לכאורה אין דבר המחבר בין יוהאן וולפגנג גיתה ור' נחמן מברסלב - גיתה איש ציבור משכיל  רודף נשים והרפתקאות ועסק בשירה, ספרות, מדע ופוליטיקה. רבי נחמן (מוהר"ן) חי חיי עוני, נרדף על ידי רבנים ומספר שונאיו בחייו היה גדול ממספר חסידיו. למרות זאת שניהם חיו באותה תקופה במפנה המאה התשע-עשרה ומוטיבים רבים קושרים את שניהם, את הגותם ואת אמונתם. מה הפך את שניהם למבשרי העידן הבא בספרות, בפסיכולוגיה ובאמנות?

2. ארכיטיפ “הזקן החכם"

תורות ספר הזהר כתובות בחלקן כסיפורים. דמויות פיקנטיות פוגשות על הדרך דמויות מוזרות ומן המפגשים עולה חכמת חיים ואמונה מקוריות ומעניינות. בהרצאה נדון בארכיטיפ שיונג קרא לו "ארכיטיפ הזקן החכם" ובהופעותיו השונות במיסטיקה ונשאל מה ניתן ללמוד מהופעותיו בדימיונות, באמנות ובחלומות.

3. הרב קוק – רוח של חירות וחירות של הרוח

הרב אברהם יצחק הכהן קוק עבר משבר אמונה עמוק כתוצאה מהמפגש עם המציאות המורכבת ורבת הסתירות שפגש בארץ ישראל. הוא מצא דרך לשלב באמונתו את התורות המודרניות: אבולוציה, פסיכולוגיה ומדע. מקורות השראתו היו המציאות מחד ותורת הסוד היהודית מאידך. על אישיותו הססגונית ודרכו הייחודית בהרצאה זו.

4. הבעש"ט במסע לילי אל קן ציפור

ב 1747 כתב הבעל-שם-טוב (הבעש"ט) איגרת המתארת מסע לילי לעולמות עליונים, תוכנה מוזר והמחקר מתקשה לעמוד על פשר הארועים והסמלים שמופיעים בה. בתוך שלושה דורות הפכה חסידות הבעש"ט לתנועה הגדולה ביותר בתולדות עם ישראל. בהרצאה נעמוד על התשובות שמספקת איגרת הקודש לשאלות הרבות הקשורות בבעש"ט וביצירה החסידית.

אודות המרצה:

ד"ר מיכה אנקורי

פסיכולוג קליני, יו”ר בית הספר הגבוה לפסיכותרפיה במרכז האקדמי רופין, חוקר המיסטיקה היהודית והיבטים פסיכולוגיים במורשת ישראל

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

על החיים, האהבה, והמוות – השקפת עולם לפי הקוסמוסופיה​

על החיים, האהבה והמוות - השקפת עולם לפי הקוסמוסופיה

הקוסמוסופיה היא השקפת עולם, שיטה פילוסופית שפיתחתי, ושמתבססת על ממצאי המדע העדכניים ביותר. בעזרתם אפיינתי את האדם ואת היחס הראוי שלו לעצמו, לזולת ולסביבה – והגדרתי קריטריוניים מוסריים.

בהרצאה זו מתוארת את הסיבה שבגללה המרצה, ד”ר בן דוד, יצא למסע ארוך של לימוד ענפי מדע רבים בעלי רלוונטיות לפילוסופיה, ומהי תמונת האדם שגיבש, על רקע עולם הטבע. על פי כל ענף מדעי ציין את ההתייחסות המתבקשת לעצמנו ולעולמנו: מה נובע מעובדת קיומו המקרי של היקום וממרחביו? (רמז: ענווה קוסמית); ממקריות היווצרותם של החיים, מאקראיותה של האבולוציה ומדמיוננו הגנטי הרב לחיות אחרות? (רמז? ענווה ביולוגית). מה נובע מהזהות הגנטית בין בני האדם (אחווה), ממגבלות המדע ושכלנו (ענווה וסובלנות הכרתית) וממותנו (ענווה קיומית, ואחווה לשאר בני התמותה).

מישקה בן דוד

מרצה: ד"ר מישקה בן דוד

בכיר מוסד לשעבר. סופר רבי מכר, ספרי מתח ועיון

נווה צדק | אילן שחורי

נווה צדק באור חדש - סיור מהכורסא

סיור מיוחד ומרגש עם אילן שחורי בשכונות היהודיות הראשונות של יפו, נווה צדק ונווה שלום שהוקמו בסוף המאה ה-19 והובילו להקמת תל אביב.
מדוע קיימת יריבות של למעלה מ 150 שנה בין משפחות שלוש ורוקח. מיהו המייסד האמיתי של שכונת נווה צדק ומי השתלט על הזיכרון? כיצד נבחר משה שלוש ליורשו של מאיר דיזנגוף בכינוס חגיגי של מועצת עיריית תל אביב לאחר פטירתו של ראש העירייה המיתולוגי וכיצד ישראל רוקח ואנשיו טרפדו את הבחירה והביאו את הנציב העליון למנות את רוקח לראשות העיר. סיור המציג את הסיבות שהביאו להקמת אחוזת בית, מקום מגורי התושבים הראשונים, פעילותו של מאיר דיזנגוף בימים הראשונים כראש העירייה, הדוחו””ות שקיבל מהמשטרה, גימנסיה הרצליה, נחום גוטמן ועוד. כל זאת לצד סיפורה של נווה צדק ומלחמת 150 השנה בין משפחות שלוש ורוקח. מלחמת שלוש ברוקח מאז 1887 ועד ימים אלה ממש מובלטים בסיור המיוחד עם אילן שחורי.

אילן שחורי

מרצה: אילן שחורי

היסטוריון, חוקר ת”א ומורה דרך

המשיח תמיד יבוא

“המשיח תמיד יבוא” – כך מצטטת חגית את סבא שלה, פרופ’ ישעיהו ליבוביץ’ ז”ל – “המשיח תמיד יבוא” היא אומרת אל מול הקרוואנים המתרבים בהתנחלויות, סלילת הכבישים הבלתי חוקית וההשתלטות על הקרקעות של פלסטינים תושבי האזור.
היא מסבירה שהמשיח הוא משהו שצריך לשאוף אליו. שגם אם לעולם לא יהיה צדק מוחלט, תמיד נהיה חייבים להמשיך לחתור לעבר הצדק. חגית עופרן עובדת בשנים האחרונות כאחראית מעקב ההתנחלויות ‘בשלום עכשיו’. היא נוסעת לשטחי יהודה ושומרון כדי לתעד את הנעשה בהתנחלויות, מצלמת כל פרט ופרט. חגית משוכנעת שההתנחלויות מנציחות את הכיבוש ואת העוול שהיא רואה מול עיניה, עוול שנגרם על ידי הציבור הציוני-הדתי שהיא עצמה מגיעה ממנו.
המסע הבלתי נגמר של חגית מפגיש אותה פנים אל מול פנים, שוב ושוב, עם המתנחלים. מחדש עולות הסיבות שהובילו להחלטתה להפסיק לשמור מצוות ועולה גם הכאב שהיא חשה אל מול החברה הדתית של ימינו. אבל המסע הזה מפגיש אותה גם עם הקשר האישי העמוק שלה ליהדות ועם האהבה שלה לארץ-ישראל, שבשטחה היא נוסעת. 

בימוי וצילום: לאה קליבנוף-רון
עריכה: טליה הופמן

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content