מסע ארכיאולוגי בתנ״ך

מרצה: ד"ר יצחק מייטליס

בסדרת הרצאות זו נעסוק בנושאים נבחרים שבהם קיים מפגש פורה בין הממצא הארכאולוגי הדומם לטקסט המקראי והחוץ מקראי. נעמוד על אופיים של הממצאים העולים מן העפר וננסה להבין את תרומתם לחקר תמונת העבר של אירועים מרכזיים שכבר אבד זכרם. בד בבד נעמוד על ההתפתחויות שחלו במחקר הנושאים האלה לאורך השנים ואף ניגע מעט בפולמוסים שהם עוררו.

במהלך הסדרה נתחקה אחרי עקבות הפלשתים שהיו גורם מרכזי ומשמעותי בארץ ישראל במהלך תקופת השופטים וראשית המלוכה, נגלה רמזים בשטח לקיומה של ממלכת דוד ושלמה ונלווה את צמיחתה של ירושלים עד נפילתה. נעמוד על העדויות לעימות הגורלי בין סנחריב מלך אשור לחזקיהו מלך יהודה ונסיים בנושא כללי ומהותי – כיצד יוצרים תמונת עבר במקרים שבהם הארכאולוגיה וההיסטוריה אינם עולים בקנה אחד.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. "פְּלִשְׁתִּים מכפתור" - מי היו הפלשתים ומה הייתה מערכת היחסים שלהם עם ישראל?

הפלשתים שהיו הגורם מרכזי וחזק בעבר לא השאירו אחריהם תיעוד כתוב. כל ידיעותינו עליהם מתבססות על מקורות מצריים, על התנ"ך ועל ממצאים ארכאולוגים. בהרצאה זו נעסוק בשאלת מקורם של הפלשתים, במערכת יחסיהם עם עם ישראל, במאפיינים התרבותיים והדתיים דרך המקורות הכתובים והחפירות הארכאולוגיות שנערכו בערי הפלשתים כמו תל קסילה, עקרון, גת ואשדוד. כמו כן ננסה לענות על השאלה מה עלה בגורלם בסופו של דבר.

2. האם "דוד מלך ישראל חי וקיים"?! - על הפולמוס בשאלת קיומה של הממלכה המאוחדת

עד לאמצע שנות התשעים לא ערערו במחקר על עצם קיומה של ממלכת דוד ושלמה, אולם לקראת סוף המאה העשרים קמו רבים שטענו שממלכת דוד ושלמה לא הייתה ולא נבראה, שכן אין עדויות בשטח לקיומה של ממלכה זו. בהרצאה זו ננסה להבין מה היסוד לטיעון זה הסותר את כל מה שנכתב בתנ"ך והאם לאחר למעלה משני עשורים של מחקר מאז שהחל להתלקח הוויכוח בנדון, יש עדיין מקום לגישה זו.

3. מסע סנחריב הדרמטי - מקרא, מקורות אשוריים, וממצאים ארכאולוגים

אחד האירועים הדרמטיים ביותר בתקופת הבית הראשון היה מסע סנחריב בשנת 701 לפנה"ס. היה זה מאבק בין האימפריה הגדולה בעולם לממלכה הררית קטנה. אף שיחסי הכוחות נטו בבירור לטובת האשורים, הם לא הצליחו לכבוש את ירושלים בירת ממלכת יהודה. מסע זה הוא המסע המתועד ביותר בהיסטוריה העתיקה, שכן הוא תועד, הן על ידי מלך אשור, הן על ידי התנ"ך, ועדויות לו נמצאו בממצא ארכאולוגי רב ועשיר. בהרצאה זו נתאר את מהלכיו של המסע על ידי שילוב הטקסטים בממצא החומרי ונראה כיצד הממצא החומרי מסייע להבנת הטקסט המקראי והאשורי.

4. כשהארכיאולוגיה אינה פוגשת את ההיסטוריה - על מקומו של הממצא הדומם בשחזור העבר

מחקרים רבים עסקו בהרחבה בשאלות של אי התאמה בין המקרא לממצאים הארכאולוגים, אך לא ניתנה תשומת לב ראויה לשאלת הפער בין מקורות היסטוריים חוץ -מקראיים כגון מקורות מצריים ואשוריים לממצא הארכאולוגי. בהרצאה נתאר מקרים בולטים שבהם אין התאמה בין מקורות אלה לממצא הארכאולוגי. בחלקה השני של ההרצאה נציג מוסכמות ארכאולוגיות בנות עשרות שנים בנוגע לתיארוך אתרים שונים, כמו אתר המכרות בתמנע והמגדל 'הכנעני' מעל מעיין הגיחון בירושלים, שהשתנו בגלל מחקר ארכאולוגי חדש. לבסוף, נדון בשאלת משקלה של הארכאולוגיה בחקר העבר ונעמוד על מגבלותיה.

אודות המרצה: ד"ר יצחק מייטליס

דוקטור לארכאולוגיה המתמחה בארכאולוגיה של תקופת המקרא. חתן פרס שרת החינוך ליוצרים בתחום התרבות היהודית לשנת תשס”ה.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

השוּמֵרים ותרבותם – ראשית התרבות המערבית

השוּמֵרים ותרבותם – ראשית התרבות המערבית

נלמד על תולדות העמים שבין הפרת לחידקל ותרבותם. מי היו השומרים, כיצד נבנו הערים הראשונות, הומצא הגלגל, מהו כתב היתדות, על החוק והמשפט, החינוך, לוח השנה, חקלאות תעלות המים שהיו נהוגים ועוד.

יוסי נינוה מעודכן

מרצה: יוסי נינוה

מרצה על נושאים בתנ”ך על פי הגישה המחקרית ומרצה על מורשת השואה

בנאים וארכיאולוגים בתל מגידו | ד"ר שלי אן פלג

בעקבות בנאים וארכיאולוגים בתל מגידו

ההרצאה מציגה את האתר הארכיאולוגי מגידו כאתר מפתח להבנת הארץ בתקופות הקדומות, להכרות עם תולדות הארכיאולוגיה הישראלית ועם תהליכי השימור המתרחשים באתרים מתקופת המקרא. בהרצאה מוצגים ההיסטוריה של האתר, הארכיאולוגים השונים שפעלו באתר מן החפירה הראשונה בשנת 1903 ועד היום ושיטות החפירות ההיסטוריות. נתוודע לעבודות הביצוע החדשות שהתקיימו באתר לאחרונה ומטרתן הן לשמר את השרידים העתיקים והן להציג אותן לציבור הרחב בצורה ברורה ונעימה.

מרצה: ד"ר שלי אן פלג

חוקרת ומרצה, עוסקת בשימור מורשת תרבותית

דוד המלך חי וקיים

התנ”ך מספר על דוד המלך השליט המהולל, שאיחד את שבטי ישראל לממלכה אחת. סיפורה של הממלכה הזו מהווה עד היום את אחד המיתוסים המכוננים של מדינת ישראל. אולם חוקרים רבים סבורים כיום, כי הסיפור הזה הוא לא יותר מאגדה. אמירות שכאלו מפלגות את עולם האקדמיה ומתנהל בו קרב של ממש על התשובה. הקרב חורג מעולם המחקר ומעורבים בו פוליטיקה, דת והמון אמוציות. במקומות בהם התנהלו בעבר קרבות תנ”כיים מפוארים, מתנהלים כעת קרבות בין ארכיאולוגים על יוקרה וכבוד, קרבות אידיאולוגים בין שמאל וימין וקרבות על אדמה ועל מקום בהיסטוריה בין פלסטינים ליהודים.

כיצד יסתיים הקרב האחרון על ממלכת דוד?

בימוי: יעל ליבוביץ ועידו זנד
הפקה: יעל ליבוביץ ועידו זנד
צילום: עודד קירמה
עריכה: יעל ליבוביץ
מוסיקה מקורית: גיל נגל
עיצוב פס קול: אופיר לוקיי

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content