אדריכלות: מאסטר-קלאס

בסדרה זו אנו נחצה יבשות, נצלח מהפכות פוליטיות, מלחמות ושינויים טכנולוגיים. 

במהלך ההיסטורי והרעיוני שנגולל כאן, נגלה איך האדריכלות הושפעה משינויים כלכליים, חברתיים ופוליטיים – 

וכן, כיצד השפיעה על מהלכים ויצרה מהפכות.

ההרצאות בסדרה מספרות את סיפורם של 3 אדריכלים בעלי שם עולמי: 
הראשון – וולטר גרופיוס, מאבות המודרניזם והסגנון הבינלאומי ומייסד בית ספר “באוהאוס” בגרמניה אחרי מלחמת העולם הראשונה.
השני – האדריכל האמריקאי פיליפ ג’ונסון – מודרניסט שהפך לפוסט-מודרניסט, הילד השובב של האדריכלות ותיאורתיקן רציני.
השלישי – סר נורמן פוסטר הבריטי – אדריכל הזכוכית והברזל, ממשיך המורשת המודרניסטית בהיבטים של נאמנות של צורה וחומר לפונקציה ולטכנולוגיה.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. אדריכלות: מבוא למאסטרים | אדריכל אמנון רכטר

ההרצאה תתמקד בעקרונות הבסיסיים ומושגי היסוד של האדריכלות וההיסטוריה שלה דרך סיפורו האישי/מקצועי של אדריכל אמנון רכטר - דור שלישי למשרד האדריכלות הוותיק בארץ ואחד המשפיעים שבהם. דרך חשיפת תהליכי יצירה ותכנון, דילמות מקצועיות, אמנות וטכנולוגיה נאפשר הצצה ייחודית אל ליבו של אחד המקצועות החשובים, המרכזיים והמשפיעים על חיינו.

2. וולטר גרופיוס: תור הזהב של הבאוהואס | אדריכלית דנה גורדון

וולטר גרופיוס, אדריכל ומחנך, אחד מבעלי החזון הדגולים של המאה ה-20. גרופיוס, בן למשפחת "אצולה תרבותית" גרמנית, היה זה שהגה את הקמת בית ספר "באוהאוס" כרעיון דמוקרטי של אמנות למען העם ולמען שיפור חברתי שייטיב עם הכלל. לתפיסתו, עיצוב צריך לנבוע מחקר הבעיות שדורשות טיפול, רעיון שהגדיר את העיקרון המודרניסטי שפונקציונאליות מכתיבה את הצורה. תפיסותיו התעצבו במקביל לשינויים שהתרחשו באירופה בין מלחמות עולם, השפיעו רבות על המהלך ההיסטורי של האדריכלות העולמית, והשפעותיהן ניכרות עד היום.

3. פיליפ ג׳ונסון: סיפורו של יוצר ופרובוקטור | אדריכל אמנון רכטר

"כשאנשים באים לבית שלי אני אומר להם: פשוט תשתקו ותסתכלו מסביבכם", "אדריכלות היא האמנות של איך לבזבז חלל", "אני שונא חופשות. למה לשבת על שפת-הים כאשר אפשר לתכנן בניינים?" אלו הן רק קומץ מאמירותיו של האדריכל פיליפ ג'ונסון, הדמות המזוהה ביותר עם האדריכלות האמריקאית במשך המחצית השנייה של המאה העשרים. ג'ונסון, שבנה את בית מגוריו בצורה הכי יפה והכי פחות פונקציונלית בעולם, מזוהה כאייקון תרבות ופרובוקטור ובעל השפעה עצומה בביקורתו על מקצוע האדריכלות. הרצאה זו היא סיפור על אסתיטיקה ופרקטיקה בן צמצום לעודפות.

4. Yes Sir נורמן פוסטר | אדריכל רוי גורדון

נורמן פוסטר – אדריכל בריטי מעוטר בתארים ופרסים, בעל המשרד הפעיל הגדול ביותר בבריטניה, מוכר לרבים בתור מבשר "אדריכלות ההייטק". ההרצאה מציגה את עבודותיו של פוסטר באמצעות התבוננות על הפרטים, הטכנולוגיה והשפה העיצובית המהודקת של משרדו לאורך השנים, בד בבד עם תפיסה הומנית ומתחשבת באקלים, אנרגיה מתחדשת וקיימות.

אודות המרצים

אמנון רכטר

אדריכל אמנון רכטר, דור שלישי למשרד אדריכלות הוותיק בארץ ואחד המשפיעים שבהם. המשרד תכנן לאורך 100 שנות קיומו בניינים איקוניים בתרבות הישראלית, שהשפיעו רבות על תבניות הנוף המקומי – בינהם – בית מבטחים (מלון אלמא) בזכרון יעקב, היכל התרבות בתל אביב, מלון הילטון בתל אביב ורבים נוספים. בשנת 2017 הקים יחד עם אדריכל רוי גורדון את “מרכז רכטר לאדריכלות” שמטרתו לתווך אדריכלות ולהעביר ידע תרבותי לקהלים שונים באמצעות חינוך, מחקר ופעילות בקהילה.

אמנון רכטר​
דנה גורדון​

דנה גורדון

אדריכלית ואוצרת דנה גורדון, פועלת כאדריכלית עצמאית וכן אוצרת אדריכלות ועיצוב. מאז 2017 דנה אוצרת ראשית של הגלריה בבית האדריכל ביפו, גלריה ציבורית הפועלת תחת התאחדות האדריכלים ובוני הערים ומציגה תערוכות אדריכלות ועיצוב. מאז 2018 דנה אוצרת הארכיון ההיסטורי ומנהלת המחקר של “מרכז רכטר לאדריכלות”. בתפיסתה האוצרותית דנה בוחנת את ההקשרים הרחבים של האדריכלות בתרבות המקומית באמצעות מדיות אומנותיות ומחקריות אחרות.

רוי גורדון

אדריכל רוי גורדון, מנכ”ל משרד “רכטר אדריכלים” ומייסד שותף ומנהל בפועל של “מרכז רכטר לאדריכלות”. כאדריכל, רוי אחראי על פרויקטים רבים, ביניהם – בתי המשפט בחדרה, צפת וטבריה, וכן על שימור ושיפוץ של בניינים היסטוריים כגון ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות ובית המשפט בתל אביב. רוי פועל בתחום המורשת, ונבחר להשתתף בתכנית “קדם” שמטרתה להכשיר מנהיגות פורצת דרך להעצמת תחום שימור התרבות והמורשת והנגשתו עבור הציבור בישראל.

רוי גורדון​

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

הרצאת מבוא – מרוב בתים לא רואים את היער, לקרוא ולהבין אדריכלות

האדריכלות, אם האומניות ארכיטקטורה – הביטוי הפיזי של התרבות. איך אנחנו קוראים ומבינים את האדריכלות שמקיפה אותנו? איך נבין תרבויות במהלך טיולים בעולם? מוזמנים ללמוד את המסרים הגלויים והסמויים של האדרכילות. בהרצאה זו ננסה להבין איך אנחנו קוראים ומבינים את האדריכלות איך נבין את המסרים הגלויים והסמויים של האדרכילות למה אנחנו חיים עובדים ונושמים בתוך מבנים שנראים כפי שהם נראים.

מרצה: רן שהם

אדריכל, מרצה בנושאי אמנות והיסטוריה ומדריך טיולים.

בעקבות בנאים וארכיאולוגים בקיסריה

חפירות ארכיאולוגיות שמתקיימות בשרידי העיר קיסריה מאז שנות ה- 50 של המאה הקודמת וחפירות ארכיאולוגיות תת ימיות חשפו את העיר המתוכננת של הורדוס, את נמל קיסריה ומבנים מתקופות מאוחרות יותר. מאז שנות ה- 90 של המאה הקודמת שומרו עשרות רצפות פסיפס, קירות מטויחים וציורי קיר (פרסקאות). נשמע על התגליות, על שיטות החפירה מתחת לים ועל השיטות לשימור התגליות הללו.

מרצה: ד"ר שלי אן פלג

עוסקת בשימור מורשת תרבותית, תהליכים לשימור מורשת הבנויה התרבותית (אתרים ארכאולוגיים וערים היסטוריות) עם דגש על העיר העתיקה בעכו. 

חוקרת ומרצה בחוג ללימודי ישראל באוניברסיטת חיפה, מרצה במכללה האקדמית כנרת בחוג ללימודי ארץ ישראל וחוקרת עצמאית, חוקרת שותפה בפרויקט מטעם מכון גטי בנושא הרב שכבתיות של הערים ההיסטוריות מימיי הביניים באגן הים התיכון ומשמשת כיושבת הראש של הוועדה המדעית למורשת לא מוחשית מטעם איקמוס ישראל. 

רומא – פאר האדריכלות הקלאסית ומה הקשר בינה לבין האדריכלות של הרנסנס

נסייר ברומא העתיקה על שלל מבניה המרשימים אשר מפארים עד היום את העיר. נלמד על הפנתיאון, הקולוסאום, שערי הניצחון – תוך השוואה למבנים בעת החדשה אשר הושפעו, השפעה ישירה מאדריכלות רומא.

מרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר בתחומי תולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה היוונית. את הרצאותיו ניתן לשמוע במכללות וקתדראות, מוזיאונים, במוסדות תרבות שונים ובקורסים להכשרת מדריכי טיולים בארץ ובחו”ל, מטעם משרד התיירות וחברות נסיעות. 

כתב והוציא לאור 5 ספרים: הצופן הנוצרי באמנות, סודות אלי האולימפוס, משחקי האלים, מיתולוגיה עכשיו וגיבורי המיתולוגיה היוונית.

 

עלות הסדרה 225 ש"ח -
הירשמו כאן ותועברו לדף תשלום מאובטח:

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content