אמנות, אקטיביזם ומהפכות חברתיות:
מבטים מעגליים

מרצה: ד"ר סמדר שפי

האמנות תמיד הייתה כלי לשינוי.
מאבקים חברתיים, גזעיים ופמיניסטיים עומדים בלב יצירותיהם של אמנים כמו יאיוי קוסאמה, אי ווי ווי ומאוריציו קאטאלן.
כפי שאמרה שירין נישאט: “אמנות היא הנשק שלנו. תרבות היא התנגדות.”

בסדרת הרצאות מרתקת, נחקור כיצד תנועת #MeToo החזירה את תופעת הפמיניזם למרכז הבמה בעולם האמנות,
נבחן את ייצוגם של סטריאוטיפים של שחורים באמנות, מתת-ייצוג להובלה תרבותית בעקבות אירועים גזעניים בארה”ב,
דרך סיפורו של פייר בונאר נדבר על אהבה, מעמדות ושינוי חברתי דרך עיניו של אחד הציירים האהובים.

כל הרצאה מציעה מבט מעמיק על השפעת השינויים החברתיים והפוליטיים על האמנות – וכיצד זו משפיעה על עולמנו.
בואו לגלות כיצד שינויים פוליטיים וחברתיים משנים את פני האמנות, וכיצד האמנות משפיעה בתורה על החברה.

צפו בתקציר הסדרה>>>

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. פייר בונאר – על מודרניות, מעמדות, אהבה, ויופי גדול

פייר בונאר הוא אחד הציירים הפוסט אימפרסיוניסטים האהובים ביותר. הצבעוניות הרכה, עבודת המכחול הקלילה, המעוננת והעיסוק בתפנימים כנושא מרכזי קנו את ליבם של קהלים גדולים כבר בחייו. הוא נולד בפריז בשנים בהם זו הפכה לעיר מודרנית והמודרניות מילאה תפקיד חשוב בגיבוש התבוננותו בעולם. בכשליש מציוריו מצוירת היא מי שהייתה רעייתו, מארת דה מליני. תיאורי האישה המסתורית, ממעמד חברתי צנוע, מרתקים – כסיפור יחסים, כמפתח להתבוננות.

2. סטריאוטיפים שחורים – המפתח החדש להצלחה בעולם האמנות

אחרי מאות שנים בהן סטריאוטיפים של אנשים ממוצא אפריקאי (ומוצאים לא אירופאים נוספים) היוו כלי לתיאור האחר המוחלט – הנמוך, השפל הגס בידי אמנים ממוצא אירופאי ובעיקר סיבה לאפלייה הרי כיום דימוי של אנשים ממוצא אפריקאי מהווה נושא מועדף ומנוף להתקדמות. נדבר על השינוי הרדיקלי שחל ביחס לדימויי והפרופיל המשתנה במהירות של שומרי הסף באמנות העכשווית.

3. אקטיביזם ואמנות

"אמנות היא הנשק שלנו. תרבות היא התנגדות". הציטוט הלקוח מפיה של האמנית האיראנית- אמריקאית שירין נישאט הוא המוטו של ההרצאה המתבוננת באמנים בינלאומיים מובילים המשתמשים באמנות שלהם לנקוט עמדה, להניע תהליכים. נראה עבודות של נישאט, דוריס סלסדו, יאיוי קוסאמה, אי ווי ווי, מאוריציו קאטאלן ו"פוסי ריוט". נהרהר בשאלות של אקטואליה ואמנות כיצירה שפניה לנצח, נחשוב על אמנים כדוברים, כמתגייסים מרצון בשרות רעיונות ונראה שאיכות אמנותית אינה עומדת בסתירה לאמירה ברורה.

4. מבט עכשווי על פמיניזם באמנות ישראלית

פמיניזם, בארץ ובעולם, עובר שינוי מואץ מאז תנועת ME TOO. תנועה אשר הציפה את עומק הבעיות, האפליה וההדרה שנותרו בלתי פתורות גם בשעה שלרבים נדמה היה שפמיניזם, כתנועה, הפכה מיותרת. באמנות הישראלית התרחבו מעגלי העוסקות והעוסקים בנושא לצד התחדדות המסרים ומבט מחודש על עולם האמנות הישראלי עצמו, זה שראה עצמו נוה מדבר של ליברליות. בין האמניות שנראה מעבודותיהן - זויה צרקסקי, דיאנה קוגן, והאלה אבו קישק ומיכל היימן .

אודות המרצה:

ד"ר סמדר שפי

בוגרת תואר שלישי בתולדות האמנות מהאוניברסיטה העברית, בירושלים. מבקרת וחוקרת אמנות.
אוצרת ראשית במרכז לאמנות עכשווית ברמלה CACR אותו ייסדה ב 2019. במוזיאון בית ביאליק בתל אביב היא אוצרת אמנות עכשווית מאז 2013. כמו כן אצרה במוזאונים מובילים בהם מוזיאון פתח תקווה והמשכן לאמנות בעין חרוד, בחללים ציבוריים בהם בית האמנים בירושלים וכן בגלריות פרטיות.

סמדר שפי

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

שלום ומלחמה ביצירות אמנות

“שלום – הראשונה בברכות אנוש והנעלה מכולן” (פתגם סיני עתיק). האמנות היא בבואה של החיים: שלום ומלחמה תופסים מקום נכבד ביצירות אמנות. נכיר את האלים, נשמע על מלחמות וקרבות, ניצחונות וכניעה. נכיר את האלגוריות הרבות ואת הסמלים. נצפה ביצירות מופת של רובנס, דייגו ולאסקז, ז’אק לואי דויד, פיקאסו ורבים אחרים.

ד״ר אפי זיו

מרצה: ד״ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר לתולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה

פלאוטילה נלי- הציירת הראשונה של הרנסאנס

ההרצאה תציג את העדרן של נשים אמניות מהאקדמיות וממרכזי אמנות חשובים באירופה מהמאה ה-16 ועד המאה ה- 18 ואת ההתעוררות של איגודי נשים בתחילת המאה העשרים ואחת לחשיפה של יוצרות שפעלו והצליחו בכל קנה מידה לפרוץ את תקרת הזכוכית של זמנן וביצירות משמעותיות, אך נשכחו ו.או הושכחו מדברי הימים הכתובים.
בהרצאה זו נתוודע לציירת הראשונה של הרנסאנס בפירנצה של המאה ה-16 , האמנית-הנזירה, פלאוטילה נלי, שלימדה את עצמה לצייר לפועלה כראש סדנת ציור במנזר וליצירותיה המורכבות והמפתיעות.

חגית קהן

מרצה: חגית קהן

MA במחקר התרבות ובתולדות האמנות.

מבוא לפמיניזם

מעמד הנשים בעולם אז והיום, ומקורות הסדר החברתי – הפטריארכיה – המנציח אותו. נבין איך סדר זה נוצר, מה הטיעונים המשמרים אותו ומה המחירים שלו.

אילה שני

מרצה: אילה שני

רבה חילונית-הומניסטית, מאמנת בכירה ופמיניסטית גאה

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content