בעקבות אתרים - מסעות היסטוריים מהכורסא

ההיסטוריה של ארץ ישראל רצופת עלילות גבורה, מלחמות והתמודדויות למכביר.
מתחת לכל אבן מסתתר סיפור.

בסדרה זו, נצא לשטח, אל האתרים השונים, אל מסע היסטורי מהכורסא, בעקבות שליטיה ותמורותיה. נפגוש את קיסריה – העיר שנבנתה לכבוד הקיסר הרומי אוגוסטוס, נעבור דרך ציפורי שהייתה בירת הגליל ונתעכב על סיפורו של נשיאה רבי יהודה, נעבור במצדה שסימלה יותר מכל את סופה של תקופת המרד נגד האימפריה הרומית, נבקר בהרודיון, מקום מנוחתו האחרון של המלך הורדוס ונספר על מגילות מדבר יהודה ,אחת התגליות הארכאולוגית החשובות שהתגלו במאה ה20.

אז קחו תרמיל, מים וכובע והצטרפו אלינו, למסעות היסטוריים מהכורסא בעקבות אתרים.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. סיפורה של קיסריה העתיקה

"הוא בחר לו על שפת הים עיר אובדת, ושמה מגדל סטרטון. כי הייתה יפת נוף וראויה להתכבד". כך תיאר ההיסטוריון יוספוס פלוויוס, לפני כ 2000 שנה, את העיר הנפלאה שנבנתה לכבודו של הקיסר הרומי אוגוסטוס. מה ניתן לראות היום מהעיר המפוארת ואילו אירועים היסטוריים חובקות חומותיה?

2. ציפורי - עיר הפסיפסים

ציפורי שהייתה בירת הגליל, איכלסה בתוכה גם את הסנהדרין ואת נשיאה רבי יהודה. חתימת המשנה על ידי רבי יהודה הנשיא בציפורי, משנה את פני ההיסטוריה היהודית- מעבר מתורה שבע״פ לתורה שבכתב. סיור מרתק במקום אסטרטגי וחשוב, אז והיום.

3. מצדה- הקרב האחרון

מצדה בה התרחש הקרב האחרון של המורדים היהודים, מסמל יותר מכל את סופה של תקופת המרד נגד האימפריה הרומית. בלב המדבר השתמרו שרידים ארכאולוגיים המעידים על ימיהם האחרונים של המורדים היום לפני 2000 שנה.

4. מלך בירושלים - ביקור בארמונו של המלך הורדוס

מלך היה בירושלים בעת השלטון הרומי בארץ, למשך למעלה משלושים שנה, הורדוס שמו. ״מלך קליינט״ מטעם רומי. הורדוס היה צבר, שפעל והשפיע רבות על ההיסטוריה של העם היהודי בארץ, והשאיר לנו שרידי מבנים אדירי ממדים שבנה במרחב. בסרט שלפנינו נבקר באחד מהאתרים, ארמונו בירושלים.

5. המאוזולאום של המלך הורדוס- הרודיון

ההרודיון אחד ממבני הפאר של המלך הורדוס. המלך בנה על ההר המלאכותי ארמון ומבצר בריכה תיאטרון ואפילו חדר אירוח מלכותי.בהרודיון בנקודה הצופה אל ירושלים, שם בחר המלך למקם את מקום מנוחתו האחרון.

6. המגילות הגנוזות

בקומראן, אתר לא גדול לחופו של ים המלח, התגלתה תגלית ארכאולוגית מהחשובות שהתגלו במאה ה20 - מגילות מדבר יהודה. על גילויים של המגילות וחשיבותן- בסרט שלפנינו

אודות המרצה: אביבית ברוקשטיין

מוסמכת החוג לגאוגרפיה של אוניברסיטת תל-אביב, בעלת תואר שני בלימודי ארץ ישראל. מרצה ומדריכה במכון אבשלום לידיעת הארץ, מדריכה ומרצה באסכולות של האוניברסיטה הפתוחה, בקתדרות ומכללות ברחבי הארץ, מדריכת טיולים מנוסה בארץ ובעולם. פותחת בהרצאותיה ובסיוריה צוהר לנושאים המרתקים ביותר בהיסטוריה ובגאוגרפיה של ארץ מיוחדת זאת – ” האחת והיחידה” – ארץ ישראל היא מקום מפגש נדיר של תרבויות, דתות ואירועים היסטוריים דרמטיים, שפועמים בה כל העת כדופק הלב ומרגשים את חוקריה ואת אוהביה בכל עת.

נצא יחד מסעות לעולמות רחוקים בזמן ונאיר בזרקור חדש אירועים היסטוריים שהשאירו את רישומם על העולם כולו. נאתגר את המחשבה בתעלומות עלומות שטרם באו על פתרונן.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

נווה צדק | אילן שחורי

נווה צדק באור חדש - סיור מהכורסא

 סיור מיוחד ומרגש עם אילן שחורי בשכונות היהודיות הראשונות של יפו, נווה צדק ונווה שלום שהוקמו בסוף המאה ה-19 והובילו להקמת תל אביב. מדוע קיימת יריבות של למעלה מ 150 שנה בין משפחות שלוש ורוקח. מיהו המייסד האמיתי של שכונת נווה צדק ומי השתלט על הזיכרון? כיצד נבחר משה שלוש ליורשו של מאיר דיזנגוף בכינוס חגיגי של מועצת עיריית תל אביב לאחר פטירתו של ראש העירייה המיתולוגי וכיצד ישראל רוקח ואנשיו טרפדו את הבחירה והביאו את הנציב העליון למנות את רוקח לראשות העיר. סיור המציג את הסיבות שהביאו להקמת אחוזת בית, מקום מגורי התושבים הראשונים, פעילותו של מאיר דיזנגוף בימים הראשונים כראש העירייה, הדוחו””ות שקיבל מהמשטרה, גימנסיה הרצליה, נחום גוטמן ועוד. כל זאת לצד סיפורה של נווה צדק ומלחמת 150 השנה בין משפחות שלוש ורוקח. מלחמת שלוש ברוקח מאז 1887 ועד ימים אלה ממש מובלטים בסיור המיוחד עם אילן שחורי.

אילן שחורי

מרצה: אילן שחורי

היסטוריון, חוקר ת”א ומורה דרך

לידתה של העיר תל אביב – "השער לארץ ישראל"

ההרצאה עוסקת בימים ובשנים הראשונות של העיר תל אביב שנוסדה ב- 1909 . נפגוש את הוגיה ומייסדיה של העיר ונבחן את חזונם להקים כאן את ה “ניו יורק של המזרח התיכון” : מרכז יהודי אורבני ראשון מסוגו בעולם. ההרצאה מבקשת לבחון את מקומה של העיר תל אביב בתוך האתוס הציוני של התקופה ומתמקדת באתגרים שעמדו בפני מייסדיה ערב ייסוד העיר והעלייה על הקרקע, תוך בחינה של כמה מן המיתוסים המכוננים הקשורים לעיר בראשית ימיה.

איציק דרור

מרצה: איציק דרור

מנהל ההדרכה והחינוך של מוזיאון בית העצמאות

מי היה דוד המלך | פרופ’ יוסי גרפינקל

דוד המלך חי וקיים

התנ”ך מספר על דוד המלך השליט המהולל, שאיחד את שבטי ישראל לממלכה אחת. סיפורה של הממלכה הזו מהווה עד היום את אחד המיתוסים המכוננים של מדינת ישראל. אולם חוקרים רבים סבורים כיום, כי הסיפור הזה הוא לא יותר מאגדה. אמירות שכאלו מפלגות את עולם האקדמיה ומתנהל בו קרב של ממש על התשובה. הקרב חורג מעולם המחקר ומעורבים בו פוליטיקה, דת והמון אמוציות. במקומות בהם התנהלו בעבר קרבות תנ”כיים מפוארים, מתנהלים כעת קרבות בין ארכיאולוגים על יוקרה וכבוד, קרבות אידיאולוגים בין שמאל וימין וקרבות על אדמה ועל מקום בהיסטוריה בין פלסטינים ליהודים.
כיצד יסתיים הקרב האחרון על ממלכת דוד?

בימוי והפקה: יעל ליבוביץ ועידו זנד

עלות הסדרה 245 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content