בעקבות צאצאי הוויקינגים: התרבות הנורדית בים הצפוני

מרצה: רוני ינובסקי

בלב הים הצפוני – בין חופי נורבגיה לאיסלנד, בין קבוצות האיים השונות, עדין ניתן להבחין ברוח ובמורשת שהותירו אחריהם הוויקינגיים שהפליגו לפני כ 1200 שנה.
מהמפרצים החבויים של מדינות סקנדינביה, מזרחה ומערבה, דרך נהרות אירופה ובהפגנת מיומנויות ימיות וכושר ניווט בשייט תוך כדי חצית האוקיאנוס האטלנטי.

במסגרת הסדרה בת ארבעת הפרקים נעסוק בשרידי התרבות שנטמעה באי האיסלנדי, בקבוצת איי אורקני ופארו, נצפין אל קבוצת איי לופוטן בצפון נורבגיה ונכיר את אחת המערי הבירה היפות של סקנדינביה – שטוקהולם בירת שוודיה.

פרקי הסדרה מלווים בצילומים מרהיבים ומשמשים רקע לתכנים על התרבות הנורדית,
מי היו הוויקינגים, מדוע נדדו ופרצו בסערה אל מקומות רחוקים, האתרים הארכיאולוגיים, הפסטיבלים, שיטות הדייג,
ובעיקר בנופים סחופי הרוחות ומצוקי הפרא בהם חיה ופועמת עד היום התרבות הנורדית

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. איסלנד: ארץ הקרח והאש

האי האיסלנדי ששנים היה מבודד בליבו של האוקיאנוס האטלנטי הופך בעשורים האחרונים ליעד תיירותי כה מבוקש שתושביו המועטים נקרעים בין הרצון לארח ובין הרצון לשמור על יופיו עוצר הנשימה ועל טבעו של האי.
הרי הגעש שחלקם פעילים ומאיימים, המפלים השוצפים, הקרחונים והאגמים, החוות המבודדות, כפרי הדייגים ועיר הבירה התוססת רייקיאוויק הם חלק מההרצאה על ההיסטוריה הוויקינגית שיצרה את התרבות באי האיסלנדי.

2.איי פארו ואיי אורקני פניני הים הצפוני

האיים הזעירים בליבו של הים הצפוני שייכים לדנמרק (פארו) ולסקוטלנד (איי אורקני). הבידוד ותנאי האקלים, הקרבה אל הים יוצרת חברה שונה, מגובשת, שחיה עד היום את המורשת הוויקינגית.
נכיר את חיי היום יום של התושבים, בעירי הבירה הזעירות תורסהוון וקירקוול ובין כפרי הדייגים והאתרים הארכיאולוגיים מהתקופה הניאוליתית.

3. חומת לופוטן צפון נורבגיה ביתם של הדייגים הנועזים

ארכיפלג לופוטן בים הצפוני מול חופה של נורבגיה, קבוצת איים ייחודית שיופיים הדרמטי מביא אליו מדי שנה מעל מיליון מבקרים. אורחות חיי הדייגים בארכיפלג סחוף הרוחות בתקופה הוויקינגית היו קשים מנשוא ובתם מסע דייג נאלצו להפוך את סירתם ולהופכה לבית. כפרי הדייגים ומקורות הפרנסה, השינויים הדרמטיים שעוברים איי לופוטן בשנים האחרונות הם חלק מנושאי ההרצאה העוסקת באחד מקבוצות האיים היפות בעולם.

4. שטוקהולם ונציה של הצפון

אין עוד עיר בסקנדינביה שמייצגת נאמנה את אופייה של התרבות הנורדית.
זו עיר יפה, קרה ומתוחכמת המשלבת מסורות ויקינגיות ופגאניות עם חזון, התחדשות אורבנית, אדריכלות ואומנות פורצת דרך. כמו כל ערי הבירה של הארצות הנורדיות גם שטוקהולם מוצאת עצמה עם הפנים לים, בנויה לתפארה על 14 איים בין הים הבלטי ו כ 24.000 איים, לאגם המים המתוקים מיילארן.

אודות המרצה: רוני ינובסקי

בוגר החוג ללימודי ארץ ישראל , גיאוגרף חוקר תרבויות , מרצה רב תחומי, טייל וצלם. מנכ״ל חברת טבע עולם.
מסעותיו ברחבי העולם מגוונים: הארצות הנורדיות, איים באוקיאנוס הפסיפיק, ואיי האוקיאנוס ההודי,
מרכז ודרום אמריקה, דרום מזרח אסיה.
בהרצאותיו משלב רוני ינובסקי תמונות ממפגשיו עם נופי בראשית והתרבויות אותם פגש.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

האם ההיסטוריה מוטה?  ה׳אינדיאנים׳ בישראל

הידע ההיסטורי שלנו הוא הרבה פחות ספונטני ממה שאנחנו חושבים, במשך שנים כוחות, מבנים ואינטרסים חברתיים מבנים לנו את העבר בדיוק כפי שהם מבנים לנו את העתיד.
האם יש ׳אינדיאנים׳ בישראל? איפה? ממתי? האם הם באמת ׳אינדיאנים׳?
בהרצאה שוברת מוסכמות נצא למסע בעקבות ה׳אינדיאנים׳ הישראלים – ובכך מסע אל ההיסטוריה המוטה, הלא שלמה והמוזרה שאנחנו מספרים לעצמנו.

עידן עדות

מרצה: עידן עדות

אנתרופולוג, הרפתקן, צלם תרבות, סופר וחוקר תרבויות.

מעל ומתחת לאדמה: מסעות בעולמות קדומים ועתיקים

מעל ומתחת לאדמה: מסעות בעולמות קדומים ועתיקים

יסודות המיתוסים של העמים הקדמונים במזרח הקרוב וברחבי הים התיכון מצויים בסיפורים שעברו בעל פה מדור לדור. רבים מאותם מיתוסים – המספרים את קורות האלים, הגיבורים ובני התמותה – חושפים את הצורך האנושי בתנועה. צורך מיוחד זה מבוסס על מגוון יסודות: כורח קיומי (למשל מסעות ציד), כורח תרבותי, אשר לרוב נתפס כמחויב המציאות (למשל מסעות מלחמה) או כורח של מניעים נפשיים עמוקים יותר אשר דחפו את בני האדם לחפש זהות ושורשים של קיום במסעות קצרים, ארוכים, קרובים או רחוקים. יחד עם עיון במגוון שמות ומושגי יסוד המלמדים על תופעת המסע, נחשוף בהרצאה הראשונה בסדרה את יסודות הסקרנות האנושית לצאת מן המרחבים המוכרים ולשוטט בעולמות מופלאים ומסתוריים, מעל ומתחת לאדמה.

ד״ר אדר ירום

מרצה: ד״ר אדר ירום

חוקר אמנות, אדריכלות עירונית והיסטוריה של מסעות

מה׳לוואר איסט סייד׳ ועד אייפאק - סיפורה של הקהילה היהודית בארצות הברית

בין המתיישבים האירופאים הראשונים בדרום מנהטן היתה קהילה קטנה, 19 מגורשי ספרד ופורטוגל שהקימו בית כנסת קטן במקום. מאז, גדלה יהדות ארצות הברית לכדי חמישה מיליון ומחצה על פי הערכה ולהשפעה פוליטית, תרבותית וחברתית גדולה הרבה יותר. בהרצאה זו נכיר את גלי ההגירה והזרמים הדתיים שהגיעו וצמחו בצפון אמריקה. ננסה להבין כיצד יהודי ארצות הברית השתלבו בחברה הכללית ותרמו תרומה משמעותית לאומה האמריקאית. נזכיר כמה מהיוצרים היהודים המשמעותיים בתחום המוזיקה, הספרות, הקולנוע והטלוויזיה וכיצד מסורות, מילים ומושגים יהודיים מצאו את מקומם ב׳שפה האמריקאית׳ הכללית. נספר גם על מערכות החינוך, בתי ספר, תנועות וארגוני הנוער ומחנות הקיץ היהודיים. לא נפסח על בעיות האנטישמיות, בעבר ובהווה ונזכיר כמה דמויות ואירועים חשובים בהיסטוריה של יהדות ארצות הברית.

צביקה פולק

מרצה: צביקה פולק

מרצה לתקשורת, צילום וקולנוע, מוביל טיולי תרבות, מוזיקה ואמנות בחו”ל

עלות הסדרה 195 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content