המיתולוגיה היוונית בראי האמנות

עם המרצה: ד"ר אפי זיו

מסע מרתק אל נבכי המיתולוגיה היוונית המשמשת עד היום בסיס לתרבות המערב.

אלי האולימפוס, הגיבורים, ההרפתקאות, המלחמות והאהבות –
יוצגו במלוא תפארתם על פי המקורות, החל מהאיליאדה והאודיסאה של הומרוס, וכלה במחזות היוונים ובסיפורים של משוררי וסופרי רומא.

ייחודה של הסדרה הינה בשילוב שבין סיפורי המיתולוגיה לבין יצירות האמנות שנוצרו עליהם בכל התקופות.

צפו בתקציר הסדרה>>>

1. מהי מיתולוגיה, מדוע דווקא המיתולוגיה היוונית - ומה לכל זה ולאמנות

הרצאת מבוא למיתולוגיה היוונית והרומית. סקירת העולם הספרותי, התרבותי והחברתי של יוון ורומא על רקע האתוס המיתולוגי. המיתולוגיה הקלאסית - התנ"ך של העולם המערבי ועד ימינו. העולם של לפני היווצרות האלים האולימפיים.

2. מיכאלאנג'לו ודה וינצ'י עולים לאולימפוס: זאוס והרה במוקד היצירה

זאוס ואהובותיו הרבות, הרה אשתו וקנאתה לנשותיו הרבות של בעלה ורדיפתם של צאצאיו. נלמד מדוע אהבותיו של זאוס זכו לשפע של יצירות אמנות.

3. הראקלס ופרסאוס – בניו הגיבורים של זאוס

נשמע את סיפורי ההרפתקאות והגבורה של שני בניו של זאוס, אשר הפכו, בתרבות המערב לסמל של גבורה וניצחון.

4. פוסידון והאדס, אלי הים והשאול מהמזרקות המפורסמות אל פסלו המדהים של ברניני

שני אחיו של זאוס, חולקים יחדיו את השלטון בעולם. בין מטלותיהם אחריות על הים, רעידות אדמה, הסוסים ועולם המתים. גם הם לא נמנעים מחטיפות של נשים. ברניני מספר בפסליו את פרטי הפרטים של הסיפור.

5. פגישה עם אפולו היפה באלים

בהרצאה זו נכיר את אפולו, אל השמש, האור, התרבות, הנבואה ועוד מגוון תחומים עליהם ממונה אפולו. נבין מדוע היוונים ראו בו את "האל היווני ביותר" והרומאים השאירו את שמו ולא החליפו אותו כמו לשאר האלים. אחותו התאומה אשר הפכה מאלת פוריות וטבע לאלת הצייד והלסבית שבין האלות.

6. ארטמיס – במזל תאומים

ארטמיס, האחות התאומה של אפולו הינה אלה יוצאת דופן. היא אלת הצייד והירח. היא אכזרית מאד, אך היא זו שאחראית על הירח הרומנטי בלילות. נשמע על סיפורי האהבה של האלה הלסבית של המיתולוגיה.

7. אתנה - האלה החכמה ומקדשי יוון

ביקור וירטואלי באקרופוליס של אתונה, לכבודה של האלה הפטרונית של העיר, הנקראת על שמה: אתנה – אלת המלחמה והחכמה. נספר ונלמד על מפעלי הבנייה ברחבי יוון וניזכר בסגנון הדורי, היוני והקורינתי.

8. איך מדברים על יופי באמנות? מדברים על אפרודיטה – אלת האהבה והיופי

מ"ונוס ממילו" אל "לידת ונוס" של בוטיצ'לי. "היפה שבאלות" – היא, באמצעות הקופידון (ארוס) ושלוש הגרציות, מביאים את האהבה אל לבבותיהם של האלים ושל בני האדם. כיאה לתפקידה היא גם עסוקה בפרשיות אהבים רבות ומגוונות.

9. הרמס – האל הפיקח מכולם ואגדות נוספות

הרמס, בנו האהוב של זאוס משמש כנציגו "לתפקידים מיוחדים". נסקור את אישיותו הססגונית של אל הסוחרים והגנבים, והאל הממונה על מו"מ לשלום ולפיוס. נכיר גם אגדות מקסימות נוספות.

10. דיוניסוס – אל היין, התיאטרון ומשתאות ההוללות

מציורי הקיר הארוטיים של פומפי ועד ציוריו של קאראואג'יו. האל שלכבודו נערכו האורגיות בטקסי המיסטריות ביוון, ברומא וכמובן בפומפי. האל שלימד את בני האדם את מלאכת היקב ואת אמנות השתייה במקביל לתפקידו כממונה על התיאטרון היווני.

11. מוזיאון – המקדש של המוזות והסטיה אלת האש של הבית

נכיר את 9 המוזות, אלה האחראיות על כל תחומי התרבות של האנושות ונבין מדוע נקרא המקדש של המוזות בשם מוזיאון. נספיק להכיר גם את הסטיה (וסטה), אלת האש של העיר ומה הקשר שלה ל"לפיד האולימפי".

12. המלחמה כמקור ליצירה: ה"איליאדה" – מלחמת טרויה, באמנות, בספרות ובקולנוע

האם אכן חטף פאריס את הלנה? האם הלכה מאוהבת אחריו? עשר שנים של מלחמת היוונים בטרויאניים, הרפתקאות, דו קרב, הרבה אהבה וטרגדיות של הגיבורים – על פי הומרוס ועל פי כותבים אחרים שהשלימו את תמונות המלחמה.

13. האודיסיאה של הומרוס

המסע הגדול והארוך של אודיסאוס לביתו, בתום מלחמת טרויה, הפך לשם נרדף לתלאות ולשיבה הביתה. נפליג בעקבותיו ברחבי הים התיכון ונשמע על הסירנות, המכשפה קירקה ההופכת כל גבר ל"פודל", על הקיקלופים ועוד הרפתקאות מסמרות שיער.

14. פסיכה ואמור - סיפור האהבה הגדול ויצירות מופת

אמור, אל האהבה מתאהב בפסיכה, הנסיכה בת התמותה והנערה היפה בתבל. האם תצלח אהבתם? סיפור אהבה מרגש שזכה לאין ספור יצירות מופת בהם נצפה בפה פעור.

15. האיניאדה של וירגיליוס - באמנות, בספרות ובקולנוע

וירגיליוס מספר על הגיבור הטרויאני שהתיישב באזור לטיום וצאצאיו היו רומולוס ורמוס, מייסדי העיר רומא. ננסה להבין איך קישרו הרומאים את מוצאם אל אלי האולימפוס. נשמע גם אגדות נוספות.

16.סיפור חייה של מלכת צרפת, מריה דה מדיצ'י דרך דמויות המיתולוגיה בציוריו של רובנס

במוזיאון הלובר בפריז ישנו אולם ענק ובו 24 ציורים מרהיבים המספרים את סיפור חייה של מלכת צרפת, מריה דה מדיצ'י. נשמע סיפור היסטורי מרתק, נצפה בשלוש מאות מ"ר של ציורי רובנס ונבין כיצד הכל מתקשר לסיפורי המיתולוגיה.

אודות המרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר בתחומי תולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה היוונית.
את הרצאותיו ניתן לשמוע במכללות וקתדראות, מוזיאונים, במוסדות תרבות שונים ובקורסים להכשרת מדריכי טיולים בארץ ובחו”ל, מטעם משרד התיירות וחברות נסיעות.
כתב והוציא לאור 5 ספרים: הצופן הנוצרי באמנות, סודות אלי האולימפוס, משחקי האלים, מיתולוגיה עכשיו וגיבורי המיתולוגיה היוונית.

ד״ר אפי זיו

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

אנקדוטות מתוך המיתולוגיה היוונית - בשם האהבה

בשם האהבה – סיפורי אהבה מן המיתולוגיה היוונית

האלים האולימפיים נראו כמונו, אהבו כמונו, שנאו כמונו וכן, גם בגדו כמונו. לכן כשנשמע על סיפורי האהבה בין האלים ובין האלים ובני האדם, נוכל להזדהות עם הדמויות ולראות שאין כל חדש תחת השמש.

מרצה: רחל ספיר

מרצה בנושאי המיתולוגיה, נצרות ואמנות. מדריכת טיולי עומק בחו”ל

רוחאני ודרקונים - מיתולוגיה איראנית ביעף

על פי המיתולוגיה האיראנית הקדומה, העולם הגשמי כפי שאנו מכירים אותו, נברא למשך 6000 שנה בלבד. אנחנו נמצאים באלף הרביעי (עוד מעט 3000 שנה באלף הזה, אבל מי סופר). בהרצאה של היום נשמע את סיפורי המיתולוגיה על שני האלפים הראשונים, על המלך הטוב והמיטיב שגם הציל חיות וצמחים מהמבול, ועל הדרקון הנורא שהאנשים הביאו על עצמם. נראה איך סיפורי המיתולוגיה מתקשרים למיתולוגיות אחרות, ואיך הם עדיין מהדהדים בשמות פרטיים ובתרבות הפופולרית של היום.

מרצה: ד"ר תמר עילם גינדין

בלשנית המתמחה בפרסית ובאיראן הקדומה והמודרנית

עונת המדוזות- מי היתה מדוזה במיתולוגיה?

עונת המדוזות- מי היתה מדוזה במיתולוגיה?

סיפורה של מדוזה המרתק אותנו עד היום. מה הייתה מדוזה בתחילת דרכה? מה היה בסופה ומי גרם לכך? איך משה רבנו ודוד המלך נקלעו לכאן? מהי הנקודה הארץ-ישראלית בסיפור.

מרצה: אהוד דור

מרצה על התנ”ך, המיתולוגיה היוונית ובמה שבינהם

עלות הסדרה 475₪ 375₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content