עברית: סיפור אהבה

עם המרצה: ד"ר רוביק רוזנטל

סיפורה של השפה העברית מתמשך על פני אלפי שנים, עבר תהפוכות, השפעות וגלגולים רבים.

בסדרה זו נצא למסע לסיפורה יוצא הדופן של העברית, משפה עתיקה לשפה חיה וצומחת, על מערכת היחסים בין שפת התנ”ך לעברית של ימינו, על ההשפעות משפות קדומות וזרות עד איך מדברים הישראלים היום, איך נולד הסלנג ואיתו גם שפות פנימיות בחברות שונות. והכל מלווה בדוגמאות חיות ובחיוך

מוזמנים להצטרף להרצאות ולקחת חלק במסע המיוחד.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. המסע המופלא של העברית: ההיסטוריה של השפה ב-12 תחנות

"על התחנות בהיסטוריה של השפה העברית, מדמדומי שפת המקרא ועד העברית הישראלית. איך השפיעו התהפוכות, היחסים המשתנים בין לשון הדיבור לטקסט העברי, והמגעים עם תרבויות ולשונות על השפה? ועל הפיכתה משפת קודש לשפה אופפת כל.

2. שפה עתיקה חדשה: התנ"ך והעברית הישראלית

העברית החדשה בנויה על יסוד המקורות העתיקים כשבראשם שפת התנ"ך. אילו תחנות עברה השפה העברית מאז ימי התנ"ך ועד היום? מהי מערכת היחסים בין שפת התנ"ך לעברית של ימינו? איך נוכח המילון המקראי באוצר המילים שלנו היום?

3. מנהיג העברית החדשה: בן יהודה ותחיית הלשון

מפעל תחיית הלשון הוא יחיד במינו בתולדות השפות בעולם. במרכזו עמד אליעזר בן יהודה, הנחשב "מחייה השפה העברית", אבל היו לו שותפים רבים. מה הייתה תרומתו של בן יהודה ואילו מילים חידש? מה חידשו איתמר בן אב"י, ביאליק, שלונסקי ואחרים? מה תרמה לכך האקדמיה ללשון?

4. סלנג, הילד הממזר של העברית הישראלית

סלנג הוא חטיבה לשונית ייחודית, וראי לתקופות שונות בחיינו. איך משתנה ומתפתח הסלנג לאורך הזמן? ומהם התבלינים הייחודיים שהוא מוסיף לשפה שלנו?

5. עברית בשלל שפות: ארמית ויוונית, גרמנית ואנגלית גלובלית

מהפרסית והאכדית של ימי קדם, דרך הארמית בתקופת בית שני וחז"ל, היוונית, הערבית, ושפות אירופה בתקופת תחיית הלשון - איך השפיעו המגעים עם השפות השונות לאורך כל שנות קיומה של השפה העברית על אוצר המילים, על המשמעות, התחביר והדקדוק שלה?

6. המורעל, השטינקר והחתולות: שפות משנה בעברית הישראלית

בצבא התפתחה שפה מיוחדת ועשירה, העבריינים יצרו מילון מיוחד כדי שזרועות החוק יתקשו לעקוב אחריהם, לחרדים קודים לשוניים משלהם, ואיך נולדה השפה הירושלמית המפורסמת?

אודות המרצה: ד"ר רוביק רוזנטל

סופר וחוקר שפה, הבעלים והכותב של אתר הזירה הלשונית. כותב בלוג השפה העברית באתר רב-מילים. בעל הפינה “מילות השבוע” ביומן השבוע של תאגיד כאן, 2020-2015. חתן פרס סוקולוב לעיתונות תשס”ד. החל מיוני 2022 נשיא האגודה הישראלית לחקר שפה וחברה.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

פלא העברית – שיחה מרעננת ומפתיעה על ייחודה של העברית

האם תהיתם אי פעם מדוע אין מילה באנגלית לחיל המודיעין, לפעולת המטוס, לחומת סין ולתלבושת של נבחרת הולנד? האם שמתם לב, לקשר בין העברית לבין העצמאות – לפני 2000 שנה, כשהיינו עצמאיים על אדמתנו, מנהיגנו נטשו את העברית. הפסקנו לדבר עברית, ורק אחר כך איבדנו את העצמאות. עברו כ 1700 שנה, חזרנו לעברית ורק אחר כך חזרנו אל העצמאות!

מרצה: ד"ר אבשלום קור

דוקטור ללשון עברית, שדרן רדיו ומנחה טלוויזיה ישראלי

מה עושה כתב עברי ביצירות אמנות

מה עושה כתב עברי ביצירות אמנות? הרצאה מיוחדת לכבוד כנס השפה העברית

מרגש להביט ביצירת אמנות ולראות בה כתב עברי מוכר, מרתקים יותר הסיפורים מאחורי זה. מה הסיפור המסתתר מאחורי זה ? מדוע אמנים ופטרונים אשר לא ידעו כלל את השפה העברית בחרו להשתמש בה ביצירותיהם.
אפי זיו

מרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר לתולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה

חידודי לצון בשפה העברית

חידודי לצון בשפה העברית (עברית קשה שפה)

על יופייה וייחודה של השפה העברית, ההומור והחוכמה שבה, וגם מראי מקומות לטענה הידועה עליה ש – ״עברית קשה שפה״ … במהלך המפגש נסקור את ההבדלים שבין הדיבור של אז והיום, נביא מחידושי האקדמיה, תרגומי ניבים, מושגים וביטויים, חידודי לצון, חדשות מהעבר ועוד. מפגש מהנה שיש בו היתול וחידוד, שאלות ותשובות, וגם שירה בציבור פה ושם.

שמעון המאירי

מרצה: שמעון המאירי

אמן, מרצה, אוצר תערוכות

עלות הסדרה 265 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content