סודות המוח האנושי

3 מרצים מובילים בתחומם

מכל אברי גופנו ישנו אחד בלבד שמזוהה עם מי שאנחנו בעולם – המוח.

רקמה בת קילו וחצי האוספת מידע תמידי על הסביבה והכוונת פעולות השרירים לשם שרידות במרחב. בה גם שמורים כל תובנות האדם, זיכרונותיו, מאווייו, מחשבותיו נפשו ונשמתו. כיום הפך חקר המוח שנעזר במיטב טכנולוגיות ההדמיה למתוחכם מאד.

בסדרה זו נחשף אל צפונותיו – כיצד למד האדם למפות ולהבין אותו, מה בין רגשות למוח, איך אנחנו באמת קולטים מילים, מספרים ומידע בכלל, איך המוח אחראי על השוני בין גברים לנשים ומה דומה או שונה בין בני האדם לבעלי החיים.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. מבנה המוח, מורה נבוכים

מוחנו הוא איבר מופלא, עשוי ממיליארדי תאים שיוצרים את מרכז השליטה והבקרה על כל פעולות חיינו. אזורי המוח השונים מתפקדים כחלקים במכונה משוכללת שאוספת נתונים, מעבדת אותם ומנחה את הגוף לפעולה. כיצד למד האדם על פעולות המוח? איך מיפינו את אזוריו? היכן נמצאת בו הנשמה, התודעה? על כך ועוד.

2. כיצד עובדים תאי העצב במוח

תאי העצב הם תאים מיוחדים שהתפתחו באבולוציה להעביר אותות חשמליים זה לזה. בדרך זו עוברים המסרים בין חלקי המוח ובין המוח לגוף כולו במהירות רבה מאד. איך עובדים תאי העצב וכיצד מבוקרת הולכת האינפורמציה בהם, על כך בהרצאה.
ידידיה גפני

מרצה: פרופ' ידידיה גפני

חוקר בכיר במחלקה לגנטיקה של צמחים במכון וולקני

3. למה לזברות אין אולקוס? על סטרס, אושר והמוח האנושי

סטרס מוגדר כמצב של מצוקה נפשית כתוצאה מגירוי חיצוני או פנימי. ההערכה כיום היא שכ-85% מהמחלות הנפוצות כיום בעולם המערבי הן תוצר של סטרס. משבר הקורונה העלה את מפלס הלחץ והמתח לרמות גבוהות מאוד, לכן, חשוב היום יותר מתמיד להבין מהו סטרס ומה קורה לנו במוח ובגוף במצבי לחץ. תגובת הסטרס היא תגובה הישרדותית עתיקת יומין, המערבת סדרת תהליכים מהירים, שמטרתם להכין את היצור החי לאתגרים העומדים בפניו.

מרצה: ד"ר ליאת יקיר

ביולוגית, מרצה וחוקרת רגשות

4. לחשוב במילים, לחשוב במספרים

פסגת ההישגים של השכל האנושי, היא היכולת שלנו לקיים תקשורת מילולית ולבצע פעולות חישוב כמותיות ומתמטייות. מאיזה גיל יכולות אלו מופיעות ומתפתחות אצל בני האדם? האם גם לבעלי חיים יכולות שפה ותפיסה של מתמטיקה? כיצד ניתן לשפר יכולת מתימטית בהתערבות חשמלית חיצונית? ומדוע למידת שפה מהווה הגנה בפני הזדקנות המוח?
עמית אברון

מרצה: עמית אברון

מרצה לפסיכולוגיה, בוגר שני תארים שניים

5. להבין את המוח הנשי והמוח הגברי

נשים מנוגה, גברים ממאדים. לעיתים נדמה שהגענו משני כוכבי לכת שונים. את הבדלים בגוף אנחנו רואים מיד, אך מה בנוגע להבדלים ברמת מוח? האם יש דבר כזה מוח גברי ומוח נשי? מה משפיע יותר הביולוגיה או הסביבה? במהלך ההרצאה נצא למסע אבולוציוני מרתק אל עומקם של ההבדלים הביולוגיים בין נשים וגברים – הבדלים ברמת ההורמונים, הנוירונים והגנים המעצבים את העולם הרגשי, את דפוסי התקשורת ואת ההתנהגות שלנו. מדחף מיני ועד להתנהגות הורית, מלקיחת סיכונים ועד להתמודדות במצבי סטרס, מהם ההבדלים בין נקבות לזכרים?

מרצה: ד"ר ליאת יקיר

ביולוגית, מרצה וחוקרת רגשות

6. על חיות ואנשים - מה חקר התנהגות בעלי החיים מלמד אותנו על מוחם של בני האדם

דומים או שונים? בעלי חיים היוו מאז ומתמיד “מודל” להבנת המוח האנושי. עבור החוקרים, התבוננות וניסויים בקופים, חולדות ועכברים מספקים כר פורה להבנה מעמיקה והולכת על עיצוב התנהגות, רכישת זיכרון במוח, התמכרויות לסמים ואפילו על שיקום מפגיעה מוחית בבני האדם. בהרצאה זו נספר על כמה מהניסויים החשובים הללו וגם נדון בשאלה המוסרית המתבקשת על קיום הניסויים בבע”ח.
עמית אברון

מרצה: עמית אברון

מרצה לפסיכולוגיה, בוגר שני תארים שניים

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

אפקט הפלסבו - רפואה, אמונה ומה שביניהם

אפקט הפלצבו – רפואה, אמונה ומה שביניהם

אדם חולה פוקד רב ידוע על מנת לקבל ברכה. זמן מה אחר-כך כאביו נרגעים ולעיתים הוא אף מבריא. האם יתכן שיש בכוחן של שיטות אלו, שהרפואה מתקשה למצוא בהן בסיס מדעי, לרפא? למעשה גם הרפואה המודרנית מכירה בתופעה דומה – אפקט הפלצבו (תרופת סרק). נראה כי עצם הציפייה לתוצאה מסוימת עשויה לשכנע את גופנו להגיע אליה.בעשורים האחרונים זוכה אפקט הפלצבו למחקרים מדעיים ורפואיים כתחום בפני עצמו. בהרצאה נתעדכן בממצאים שפורסמו עד כה, ובהבנה המדעית העדכנית של אפקט הפלצבו, נלמד את הידוע על אופן פעילותו ומקומו ברפואה המודרנית ונראה מגוון תחומים בהם הצפייה שלנו משנה את בחירותינו ותוצאותיהן.

מרצה: ד"ר רקפת רוזנפלד

חוקרת ויזמית בתחום הביוטכנולוגיה

הבלתי אפשרי אפשרי | ירין קימור

הבלתי אפשרי - אפשרי

הרצאה בפיתוח חשיבה יצירתית שיטתית. “טיפול 10,000” למוח אשר חושף קבעונות חשיבה ומספק טכניקות איך להתגבר עליהם. זאת, באמצעות כלי חשיבה, מבוססים מדעית, איך לפרוץ דרכים ולייצר פתרונות בלתי שגרתיים בעולם של שינוי וחוסר ודאות. הרצאה הקוראת תיגר על תפיסת המציאות שלנו..

ירין קימור | הרצאות מהכורסא

מרצה: ירין קימור

עיתונאי, סופר, כתב חוקר, במאי ומפיק בטלוויזיה, מפתח משחקי חשיבה ולימוד וקוסם

כשהשכל והרגש נפגשים

ההרצאה “כשהשכל והרגש נפגשים” עוסקת במרכיבי האינטליגנציה הרגשית. ההרצאה בוחנת את המושג אינטליגנציה, מפרטת את מגוון האינטליגנציות על פי התיאורה של גארדנר – אינטליגנציות מרובות. בחלקה העיקרי עוסקת בחמשת מפתחות האינטליגנציה הרגשית.

ורד שפרונג-קופליק

מרצה: ורד שפרונג קופליק

יועצת ארגונית ומגשרת, מרצה בתחום תקשורת התנהגותית

עלות הסדרה 265 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content