איראן במאה ה-21

מרצה: ד"ר תמר עילם גינדין

סדרת ההרצאות מתארת את המורכבות המרתקת של הרפובליקה האסלאמית של איראן,
על כל היבטיה החברתיים, הפוליטיים, והתרבותיים.
דרך דיון במצבם המאתגר של היהודים במדינה, במתח שבין רטוריקת השמדת ישראל לאינטרסים ההדדיים, בקונספירציות ובאירועים מיתולוגיים כמו חיסול קאסם סלימאני, ובשאלות על אופייה הדמוקרטי של איראן – נפרשת תמונה רחבה של חברה מגוונת ועמוקה.
הסדרה בוחנת את הפערים בין קבוצות באוכלוסייה ומדגישה את הדינמיות המורכבת שמאפיינת את אחת המדינות  המרתקות ביותר במזרח התיכון.

צפו בתקציר הסדרה>>>

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. יהודי איראן כאבזר תעמולה

הקהילה היהודית באיראן נמצאת במצב בלתי אפשרי: מצד אחד הרפובליקה האסלאמית מאפשרת להם חיים נוחים, אין עליהם מגבלות של תעסוקה ולימודים, ואפילו יש להם ייצוג בבית הנבחרים. מצד שני, בכל פעם שהרפובליקה האסלאמית צריכה שופרות תעמולה ולא מוצאת אותם בקרב העם, היהודים נקראים לדגל ונדרשים לשתף פעולה עם השלטון, ולהפגין ולהתבטא נגד ישראל. ומצד שלישי, זה לא ממש עוזר להם כי קורה יותר מדיי פעמים שהמקום המקודש ליהודי איראן משמש להפגנות ולנקמה נגד ישראל.

2. איראן אינה אויבת של ישראל

השמדת ישראל היא אחת המטרות המדוברות ביותר של הרפובליקה האסלאמית, אבל למעשה היא מנוגדת לאינטרסים שלה: בלי ישראל שלטון אנשי הדת לא יוכל לשרוד. נראה אילו ניסיונות נעשים להשחיר את ישראל, נדבר על המתקפות ההדדיות והמתיחויות שהיו, ונראה למה ישראל חיונית להישרדות הרפובליקה האסלאמית.

3. תיאוריות קונספירציה איראניות

האם אסמאעיל הניה נרצח בפקודת ח'אמנהא'י?
מי שכנע את הנשיא המנוח אבראהים ראיסי לטוס במסוק טרנטע במזג אוויר ערפילי?
ואילו תיאוריות קונספירציה איראניות התבררו בסוף כאמיתיות?

4. סופרמן, בתמן, אספאידרמן וקאסם סלימאני

ב-3 בינואר 2020 בשעה 1:20 לפנות בוקר חוסל גיבור העל קאסם סלימאני, מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה. מותו רק הפך אותו לעוד יותר מיתולוגי, דמותו הפכה למוטיב מרכזי בכרזות יום ירושלים, ונסיבות המוות מקבעות אותו כאירוע מיתולוגי לפי קני מידה בני אלפי שנים.

5. האם הרפובליקה האסלאמית היא דמוקרטיה?

האיראנים הולכים לקלפיות כמעט כל שנה - לבחור נשיא, לבחור את מועצת המומחים שמפקחת על המנהיג, לבחור את נציגיהם לרשויות המקומיות, ולבחירות את נציגי המחוזות שלהם לרשות המחוקקת, שהיא אחת משלוש הרשויות הנפרדות שצריכות להיות בכל דמוקרטיה. אז למה טוענים במערב שהרפובליקה האסלאמית אינה דמוקרטיה?

6. איראן - משל העיוורים והפיל

במדינה של מעל 85 מיליון איש, בלתי אפשרי לעשות הכללות שיהיו נכונות לכל האיראנים. בדרך כלל מדברים על פערים כלכליים, פערים פוליטיים ופערים בגישה לדת. הבה נראה עוד כמה פערים והבדלים, ונבין שאיראן היא פסיפס מגוון כמעט בכל פרמטר שנבחן.

אודות המרצה:

ד"ר תמר עילם גינדין

בלשנית המתמחה בפרסית ובאיראן הקדומה והמודרנית,
ד”ר תמר עילם גינדין היא נספחת התרבות הראשונה של ישראל באיראן החופשית, ועד שאיראן תהיה חופשית היא בונה גשרים בין עם ישראל לעם האיראני ופוקחת עיניים בשני הצדדים כדי להראות שבצד השני יש בני אדם בדיוק כמונו, וגם ההבדלים מרתקים. היא עושה זאת בפודקאסטים, בספרים שהיא מוציאה במסגרת הוצאת זרש, בפעילות ברשתות החברתיות, בהופעות בתקשורת, וכמובן בהרצאות.

ד"ר תמר עילם גינדין

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

לא על מגש של כסף

לא על מגש של כסף: האם ״האביב האיראני״ בפתח?

בשנה האחרונה מתגבר שיתוף הפעולה בין קבוצות המתנגדות לשלטון הפרסים, אשר החליטו לפתוח במרי אזרחי שיכלול את כל העמים הלא פרסיים ויתחיל ב-16 במרץ 2022. מנהיגי המרד מודעים לכך שהחירות לא תינתן להם על מגש של כסף והם יצטרכו להיכנס למאבק ארוך ואלים נגד הפרסים ותומכיהם. מה יקרה במידה וההמונים ייענו לקריאה ומיליונים רבים יזרמו לרחובות ומה אם לא ייענו לקריאה? על כך בהרצאה אקטואלית ומרתקת זו.

מרדכי קידר

מרצה: ד״ר מרדכי קידר

מזרחן ומרצה במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן

סוריה: מהלכים, מגמות והשלכות על המדיניות הישראלית

ההרצאה תעסוק בגורמים שהציתו את מלחמת האזרחית במארס 2011, בגלגולים השונים שעברה המלחמה, בריבוי השחקנים המעורבים בה המתחרים על שרידות, עוצמה והשפעה. הדומיננטיות הרוסית, היחסים עם איראן, מעמדו הנוכחי של אסד, שאלת השיקום והמדיניות הישראלית הרצויה בסוריה – כל אלו יידונו בהרחבה לצד סוגיות עדכניות נוספות.

כרמית ולנסי

מרצה: ד״ר כרמית ולנסי

מנהלת תוכנית מחקר סוריה במכון למחקרי ביטחון לאומי

מלחמה בלי שם - פרק 1

פרק ראשון: בגיבוי צה”ל (1982-1990) – בסוף מלחמת “שלום הגליל” מוצא את עצמו הצבא הישראלי במלחמה חדשה שלא ציפה לה.
הטרור מתחיל להכות, אבל אף אחד לא מבין את התמונה המלאה. השיעים, שקיבלו את צה”ל בפרחים, פונים כעת נגדנו בסיוע המעצמה העולה, איראן. אסון צור מתרחש ומתברר שמדובר לא בתאונה, אלא בפיגוע ההתאבדות הראשון, כזה שיפתח גל עכור של דם. חיילים צעירים מתמודדים עם מכוניות תופת בשיירות ועם הסתערות של לוחמי גרילה על מוצבים בלב השטח.

במשך 18 שנה, כשהציבור בישראל עסוק בחלומות על שלום ו”מזרח תיכון חדש,” חיילים צעירים ניהלו מלחמת התשה בדרום לבנון מול אויב מתהווה, מתחמש ומתחזק – חיזבאללה. אינספור מארבים, התקפות מוצב ומטעני צד גבו מאות הרוגים, הגדירו דור של ישראלים ושינו את המדינה ואת האזור כולו.
למרות חשיבותה, הלחימה ברצועת הביטחון בלבנון מעולם לא כונתה “מלחמה”. עם נסיגת צה”ל, בלילה אחד בשנת 2000, האירועים נשכחו.
היתה מלחמת לבנון, הייתה מלחמת לבנון השנייה וביניהן מה? מלחמה בלי שם. מעולם לא נעשה ניסיון לספר את סיפורה מתחילתה ועד סופה – עד עכשיו.

בימוי: ישראל רוזנר
הפקה: יואב לשם

עלות הסדרה 265 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content