מסתורי המדבר-
הקשר הסודי בין אקולוגיה, היסטוריה והתרבות האנושית

מרצה: יגאל גרנות

לכאורה אין שום קשר בין האקולוגיה (מדעי הטבע, מדעי הסביבה) וההיסטוריה האנושית (מדעי הרוח, מדעי החברה) אבל אם נסקור מחקרים רבים בהיסטוריה, בארכיאולוגיה, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה ובמדעי הדתות נגלה שאפילו על הדת ומאפייניה משפיעה הסביבה ודתו של הנווד שונה מזו של יושב הקבע.

על כל אלה ננסה לדבר כאן בסדרה זו כאשר הסובב העיקרי במקרה זה הוא הסובב המדברי.

צפו בתקציר הסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1.מה בין האקולוגיה, ההיסטוריה והתרבות

בהרצאה זו נעסוק בשאלות הבאות: מהי מערכת בכלל ומהי המערכת האקולוגית בפרט? מה הם תפקודי המערכת הזאת?, כיצד המערכת הזאת עובדת ומה מקומו של האדם בתוך המערכת הזאת?. נעסוק כאן בקצרה במונחים כגון המערכת האביוטית והמערכת הביוטית, קשרי הגומלין ביניהן, אבולוציה ביולוגית ואבולוציה תרבותית, מסורת אצל בעלי חיים, מקורות הרפואה האנושית, תקשורת בצמחים? תקשורת ושפה אצל בעלי חיים והקשר להתפתחות השפה אצל האדם, תודעה אצל בעלי חיים והקשר לתודעה של האדם.

2. הפולחן המדברי הקדום

  האם באמת הפולחן הקדום התפתח במדבר? מה אומרת התורה על כך? מה ההבדל בין הפולחן המדברי וזה של יושבי הקבע? מה הקשר בין שינויים אקלימיים והפולחן? חרותות הסלע (ציורי הסלע) – קשקושים של רועים משועממים או מעין שפה קדומה שקשורה לאמונה ולדת? למה הולך אברהם מאור כשדים המעטירה דווקא למדבר?

3. החידה הגדולה של התופעה הנבאטית במדבר

בהרצאה הזו נעסוק בתופעה הנבאטית הייחודית שבהרבה מובנים אין לה אח ורע בהיסטוריה העולמית. איך קרה ששבט נוודי מצליח להקים אימפריה ענקית? איך מקיימים חקלאות משגשגת במדבר? מה המיוחד בכלי החרס הנבאטיים? מי באמת יצר את החקלאות המדברית? מהיכן לנוודים שכאלה ארכיטקטורה מפוארת? ולאן נעלמו הנבאטים הללו?

4.הר סיני וה”סנה הבוער”

מדוע יש כאלה הרואים בהר כרכום את הר סיני? מה הן ההוכחות הארכאולוגיות – סביבתיות לכך והאם יש הוכחות שכנגד? האם באמת נמצא ה"סנה הבוער" על ההר? מה המחקר יודע לומר על תופעת ה"סנה הבוער" וכיצד הכל מתקשר לתרבות המצרית העתיקה?

אודות המרצה: יגאל גרנות

בעל תואר M.Sc. באקולוגיה זואולוגית מאוניברסיטת תל-אביב, מורה דרך מוסמך.
מומחה לאקולוגיה המדברית ואקולוגיה של צמחי המדבר.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

אקולוגיה של החי והצומח בעולם- על אבולוציה, מוצא האדם ומה שביניהם מאז ועד היום....

אקולוגיה של החי והצומח בעולם - על אבולוציה, מוצא האדם ומה שביניהם מאז ועד היום...

בהרצאה זאת נתוודע לעצמנו בני האדם וחלקנו בעקרונות האקולוגיה.
נסקור את ההומינידים, היצורים הקרובים לנו ביותר השימפנזים, הגורילות והאורנגאוטן ונתמקד במוצא האדם ובגילויים החשובים של עברנו.
בחלקה האחרון של ההרצאה נדבר בקצרה על האקולוגיה של א”י וננתח את השפעת האדם על הסביבה והשינוי שהוא מביא על בתי הגידול השונים.

צחי פלג

מרצה: ד"ר צחי פלג

דוקטור לביולוגיה, מרצה בנושאי טבע ותיירות ומדריך טיולים

תרבות האושר - עינב כץ קראים

תרבות האושר

על הקשר בין תודעת אושר לחוסן מנטלי 🙂 למה האושר הוא כל כך חמקמק? האם האושר הוא גנטי ואיך נסיבות החיים משפיעות על מדד האושר שלנו? איך אפשר ליצור תודעת אושר דרך הפעולות שלנו? ומה הקשר בין תודעת אושר לחוסן מנטלי במצבי משבר?

עינב כץ קראים

מרצה: עינב כץ קראים

מנחה ומאמנת אישית. בעברה עיתונאית במבט של הערוץ הראשון

האינדיאנים באמזונס | דנדן בולוטין

האינדיאנים באמזונס

דנדן בולוטין עבד כארבע שנים ביערות הגשם באקוואדור בניהול פרויקט מטעם אוניברסיטת תל-אביב, במהלך עבודתו הגיע דנדן לשבטים נידחים במעבה היער. בעזרתם של זקני השבט אסף צמחי מרפא תוך לימוד מאותם מרפאים אינדיאנים המהווים “בנק ידע” הולך ונכחד. הרצאה על כל אותם דברים שלא הופיעו בעבודת המסטר, סיפורי אינדיאנים שונים מוזרים ומשעשעים: איפה הם יערות הגשם? מה אוכלים ומה שותים האינדיאנים ביערות הגשם? איך מתחתנים בשבט הקיצואה? למה איש לא מעז לשטח הטאגאריס? ולמה כולם חוששים מהווהורנים? כל זאת ועוד בהרצאה על יערות הגשם.

דנדן

מרצה: דנדן בולוטין

אתנובוטנאי מאונ’ ת”א, ביולוג, טיילן מקצועי, מוביל משלחות מחקר

עלות הסדרה 195 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content