כשיהדות פוגשת חוכמות אחרות

מרצה: משה שרון

הוויכוח ובר הפלוגתא הם מיסודות ההשכלה היהודית לאורך הדורות. באלפיים השנים האחרונות יושבים יהודים ומתפלמסים. חוסר ההסכמה מפתח אותנו לראות את המורכבות, את החלקים השונים ואת הטוב שבכל חלק.

סדרת ההרצאות “כשיהדות פוגשת חוכמות אחרות” שואפת להפגיש בין ענקי הרוח של ההיסטוריה לשיחה קצרה על המשותף ועל הוויכוח, לא על מנת לריב או לבטל את דעתו של האחר, אלא כדי שנוכל להעלות שאלות וללמוד מהמפגשים משהו חדש על החיים שלנו. אז מה היה קורה לו היינו מפגישים את דארווין והרב קוק לשיחה? את פרויד והבעל שם טוב? או את בודהה ורבי שמעון בר יוחאי?

צפו במפגש המבוא לסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. כשפרויד פגש את הבעל שם טוב

מהי הדרך הנכונה לחיות חיים מאוזנים, נפש בריאה? האם גישות קבליות וחסידיות יכולות להחליף את הפסיכולוגיה? אם היו נפגשים, על מה היו מסכימים ועל מה בשום פנים ואופן לא?

2. כשדארווין פגש את הרב קוק

תורת האבולוציה נתפסת בעיני דתיים וחילונים כאחד, כסותרת את התורה, האם כך הדבר? ואם כן, מדוע הרב קוק רואה בה תיאוריה קרובה מאוד לתורת הנסתר?

3. כשבודהה פגש את רבי שמעון בר יוחאי

מה סוד קסמן של תורות המזרח? מה יש להן לתרום לנו? האם יש הבדל ביניהן לבין תורת הסוד היהודית, הקבלה? על ההסכמה ועל הוויכוח.

4. כשניטשה פגש את האר"י

מהיכן שאבו הפילוסופים את חוכמתם? מדוע תכונת ההתפלספות בנפש האדם היא מסוכנת ועל מה לעולם לא יסכימו גדולי המקובלים עם גדולי הפילוסופים?

5. כששייקספיר פגש את ביאליק

התרבות היהודית ותרבות יוון והמערב מתנגשות ביניהן כבר אלפי שנים. מצד אחד ניזונות זו מזו ומן הצד השני נלחמות מלחמת חורמה, במפגש זה נלמד על מה, למה ומדוע.

6. כשדוסטוייבסקי פגש את קהלת

האם לחיים יש ערך ומשמעות או שהם הבל הבלים? האם הם עלובים או נפלאים? האם יש טעם לבני האדם לצפות, לקוות ולא להתייאש? במפגש זה נדון על תיאוריות אקזיסטנציאליסטיות והדוניסטיות בראי היהדות.

7. כשלואי פסטר פגש את הרמב"ם

אם הרמב"ם היה חי בימינו, כיצד היה מתייחס לרפואה המודרנית? מה היה לו לומר ללואי פסטר ולנו על אנטיביוטיקה, ריטלין ואקמול? כיצד סביר שהיה מציע לנו לפתור את התחלואים של דורנו?

8. כשקרל מרקס פגש את הרב אשלג

מאבקים חברתיים, עוני וזעם, ניצול ונתינה לזולת אינן תופעות חדשות שחווים אומות ועמים ואנשים יחידים. האם קפיטליזם חזירי הוא גזירת גורל או שאפשר לשנות? ומה הפתרון לבעיות החברתיות לפי הקבלה?

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

מבוא: תפיסות יסוד וקצת היסטוריה

מבוא לפילוסופיה סינית עתיקה: תפיסות יסוד וקצת היסטוריה

מבוא הכרחי למאפיינים היסטוריים והרעיונות היסודיים שהתפתחו בסין העתיקה: חשיבה קורלטיבית, שינוי, יין ויאנג, ועוד. נתוודע גם ל ‘ספר השינויים’ כאחד מהטקסטים הראשוניים והמשפיעים ביותר על הפילוסופיה הסינית שתתפתח לאחריו.

גליה דור

מרצה: ד"ר גליה דור

סינולוגית ויפנולוגית, חוקרת ומרצה רב-תחומית, מדריכת סיורי לימוד במזרח אסיה

הפילוסופים הקדומים מול ספרות החוכמה בתנ"ך

הפילוסופים הקדומים מול ספרות החוכמה בתנ”ך

ספרות החוכמה – הפילוסופיה – היא ספרות עתיקת יומין העוסקת בחיי האדם, זקנתו מותו, וכיצד עליו להעביר את חייו הקצרים. בכך דנו הפילוסופים המסופוטמיים, המצרים, הפרסים והיוונים. כיצד באה לידי ביטוי ספרות זו בתנ”ך.

יוסי נינוה מעודכן

מרצה: יוסי נינוה

מרצה על נושאים בתנ”ך על פי הגישה המחקרית ומרצה על מורשת השואה

האהבה היוונית שלי ארוס ואפרודיטה

צ`ארלס דרווין ותיאוריית האבולוציה

תורת האבולוציה, באמצעות הברירה הטבעית, הפכה את פני הביולוגיה והשפיעה רבות על המדע בכללותו. הברירה הטבעית הפכה במהלך שנות השלושים של המאה ה-20 להסבר המקובל לאבולוציה.

גוסטב-מייסלס

מרצה: ד"ר גוסטב מייסלס

מומחה לבלשנות, ההיסטוריה של המזרח התיכון ואסלאם. מרצה בתחומים אלה, בהיסטוריה הכללית, חברה, דתות ואקטואליה.

עלות הסדרה 285 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content