משבר הליברליזם: בארץ ובעולם

מרצה: פרופ' מנחם מאוטנר

הליברליזם הוא המשטר והתיאוריה הפוליטית של מדינות המערב.
בסדרה זו נדון בהיסטוריה של הליברליזם המשפטני בישראל החל מתקופת המנדט הבריטי על ארץ ישראל ועד ימינו אלה.
כמו כן, נדון בשתי הגישות המרכזיות הקיימות בחשיבה הליברלית של המאות האחרונות,
וגם במשבר שאליו נקלע הליברליזם במדינות שונות בעשורים האחרונים.

צפו בתקציר הסדרה>>>

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. האנגליפיקציה והליברליזציה של המשפט הישראלי

בית המשפט העליון של ישראל הוא סוכן מרכזי להטמעת ערכים ליברליים בתרבות הפוליטית של המדינה.
בתקופת המנדט הבריטי, המשפט המקומי עבר תהליך של “אנגליפיקציה” ואימץ תכנים ותרבות משפטית אנגלית.
עם קום המדינה, הקשר עם המשפט האנגלי נמשך והתחזק גם עם המשפט האמריקאי משנות התשעים.
בעשורים האחרונים, הליברליזם הישראלי נמצא תחת מתקפה. הקבוצה החברתית המזוהה עמו איבדה מכוחה הפוליטי, ומלחמת התרבות בין קבוצות שונות בחברה הישראלית התגברה מאז שנות השבעים.
כיצד בית המשפט העליון הגיב להתפתחויות אלו? על כך בהרצאה הבאה.

2.מה קרה בישראל ובמשפט הישראלי החל משנות השמונים של המאה העשרים?

בית המשפט העליון בישראל עבר תמורות משמעותיות במרוצת השנים:
הוא אימץ אקטיביזם שיפוטי, שינה את סגנון ההנמקה שלו לסגנון ערכי והחל לראות עצמו כמוסד פוליטי לצד הכנסת. שינויים אלו נבעו מירידת ההגמוניה של תנועת העבודה והתפרצות מחדש של מלחמת התרבות בישראל.
אחד השיאים במאבק נגד הליברליזם היה בתוכנית “המהפכה המשטרית” של שר המשפטים יריב לוין בינואר 2024 ובהסכמים הקואליציוניים של הממשלה בסוף 2022. ההתנגדות לתוכנית זו העלתה שאלות לגבי ישימות דוקטרינות סרבנות המצפון והאי-ציות האזרחי מאז ראשית 2023.
בהרצאה זו נסקור את השינויים רחבי ההיקף שחלו בבית המשפט העליון בישראל משנות ה80 ועד היום.

3. האיום הפופוליזם על הליברליזם

בעולם קיימים שני זרמים עיקריים של ליברליזם:
הזרם הראשון, הדומיננטי בארה"ב, הוא ליברליזם של האוטונומיה, המדגיש את חירות הפרט לקבוע את תכני חייו בעצמו ותפקיד המדינה הוא ליצור תנאי חירות שיאפשרו זאת.
הזרם השני, בולט בבריטניה, הוא ליברליזם של השגשוג, המדגיש מימוש יכולות אינטלקטואליות, מוסריות ואמנותיות, ותפקיד המדינה הוא לספק שירותים נרחבים כמו בריאות וחינוך כדי לפתח את הכישורים האנושיים.
על הזרמים הללו ועל ההבדלים בינהם נדון בהרצאה זו.

4. משבר הליברליזם בעולם

בעשורים האחרונים עלה בעולם, וגם בישראל, פופוליזם ימני.
פופוליזם זה טוען שהאזרחים מבטאים את ההעדפות שלהם בבחירות המתקיימות במדינה, ואולם לאחר מכן הבירוקרטיה המדינתית, ובעיקר בתי המשפט והיועצים המשפטיים בשירות המדינה, משבשים את ההעדפות של האזרחים כפי שהן בוטאו בבחירות לבתי הנבחרים.
ביסוד הפופוליזם עומדת הטינה של "המפסידנים". מה שורש הטינה הזאת? מדוע התשובה נעוצה בתהליכים הכלכליים שעבר המערב מאז שנות השבעים ווכיצד תהליכים אלו משפיעים על ישראל?

אודות המרצה:

פרופ' מנחם מאוטנר

פרופסור אמריטוס בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן הפקולטה. בוגר, בהצטיינות, של הפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב, ומוסמך, בהצטיינות יתירה, של הפקולטה. בעל תואר מוסמך נוסף, ובעל תואר “ד”ר במשפטים” מבית הספר למשפטים של אוניברסיטת ייל. לימד בשורה של מוסדות יוקרתיים בעולם: בית הספר למשפטים של אוניברסיטת מישיגן; בית הספר למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק; בית הספר למשפטים של אוניברסיטת קולומביה; בית הספר למשפטים של אוניברסיטת קארדיף; האוניברסיטה הבינלאומית של ונציה. שהה משך שנה כחוקר אורח בבית הספר למשפטים של אוניברסיטת הרווארד. זכה בשורה של פרסים יוקרתיים במשפטים. נבחר פעמיים כמרצה המצטיין בפקולטה למשפטים של אוניברסיטת תל אביב. “המרכז לקידום ההוראה” של אוניברסיטת תל אביב מנה אותו ברשימת חמשת המרצים המצטיינים ביותר באוניברסיטה כולה. פרסם למעלה מ-120 מאמרים אקדמיים בישראל, בארצות הברית, בבריטניה, בגרמניה ובפולין וכמו כן גם פרסם 11 ספרים.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

עיתונות מגוייסת

עיתונות מגוייסת

השנים הראשונות של המדינה. ראש ממשלה בן גוריון, צנטרליסט, המחשק את העיתונות בראשית דרכה באמצעות מנגנונים בחוק (צנזורה צבאית ואזרחית), מנגנונים בלתי פורמלים (ועדת העורכים), המסרסים התפתחותה של עיתונות חופשית במדינה דמוקרטית. הקטנת מספר ערוצי תקשורת לשתי תחנות רדיו, הפעלת טלויזיה שנים אחרי המערב, ושלטון הממסד על התקשורת באופן מוחלט. שנות המעברות, הצנע, עסק הביש ועוד פרשיות שלא יוצאות לידיעת הציבור, עד למחדל הנורא של מלחמת יום הכיפורים, שגם לתקשורת בישראל יש בו חלק.

דר גבי זהר

מרצה: ד״ר גבי זהר

עו”ס קליני ופסיכותרפיסט, מטפל בנפגעי כתות

המלחמה על הבית

המלחמה על הבית

הרגע שבו החליט האדם להפוך מעוד בעל חיים שאוכל את מה שמגיש לו הטבע לתעשיין מזון, הוא הרגע שבו מתחיל המרוץ האנושי אחרי העושר.  לפני עשרת אלפים שנים נשמעת שריקת הפתיחה להתפתחות המסחר, המסים והכלכלה במתכונת שמוכרת לנו. בשלב הזה יתחיל גם המאבק בין האדם לבין הטבע על השליטה במשאבים.

משה פרל

מרצה: משה פרל

מרצה באוניברסיטת תל-אביב, סופר ופובליציסט

הפקולטה למדעי המרמור

שלושה אנשי אקדמיה, מבריקים כל אחד בתחומו, מרגישים שמשהו לא עובד. הם רואים שרעיונות יקרים לליבם כמו חופש ושוויון נרמסים תחת רגלי הפוליטיקה. הם חושבים שמישהו לקח את רעיונות השוויון הגזעי ומגדרי רחוק מדי ופשוט בנה עליהם קריירה. הם מאמינים שהקריטריון הראשוני לפרסום מאמרים כיום הוא היותם תואמים לקו תקין פוליטית וכי תחת מסווה של ריבוי דעות וליברליזם מתבצע בעצם תהליך הפוך של הדרת האחר (השמרנים משל).
הם אינם מיתממים במחשבה על פיה האקדמיה היא היכל הידע הטהור ונטול האינטרסים, אבל חושבים שהגבול של קידום האג׳נדה במסווה של מחקר נחצה כבר מזמן.

כמה רחוק זה יכול להגיע?

במאי: מייק ניינה
יוצרים: James Lindsay (@ConceptualJames) Peter Boghossian (@peterboghossian) Helen Pluckrose (@HPluckrose)

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content