משחק המלכים:
עולם ומלואו מאחורי הכלים 

מרצה: איגור ביטנסקי

שחמט הוא אחד המשחקים העתיקים בעולם ומדי יום משוחקים בו מיליוני משחקים על הלוח וגם אונליין.
אבל שחמט הוא הרבה מעבר למשחק – התבוננות בהיסטוריה שלו מלמדת אותנו רבות עלינו, בני האדם – עקרונותיו משתקפים בתרבות – גדולי האמנים, הסופרים והבמאים שנתנו לו מקום מרכזי ביצירותיהם, בספורט, בפוליטיקה ובעצם בכל תחום שכרוך במומחיות האנושית.

בסדרת ההרצאות נדבר על חקר המומחיות, על כישרון ועל למידה, על אינטואיציה ועל זיכרון.
נדבר על שחקני השמחט הידועים, האנשים שהיו שמעבר ללוח – גארי קספארוב, בובי פישר ויהודית פולגר, נשאל האם הגברים מצליחים בשחמט יותר מנשים ומה ניתן להקיש מ- ״משחק המלכים״ בהקשרים הרחבים של החיים.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. הקשרים היסטוריים, תרבותיים ופוליטיים של משחק השחמט

על הקשרים היסטוריים, תרבותיים ופוליטיים של משחק המלכים. נדבר על מקור המשחק והתפתחותו, הקשרו התרבותי וההיסטורי, השחקנים הגדולים בעבר ובהווה, הדו-קרב הגדולים וההקשרים הפוליטיים של המשחק, ייצוגו בתרבות: באמנות, ספרות וקולנוע. נדבר על אליס של לואיס קרול ועל גיבורים של סטפן צוויג וולדימיר נבוקוב. וכמובן נתייחס לסדרה "גמביט המלכה" של נטפליקס.

2. הקשר בין משחק, קוגניציה ומחקר

האם מגדר מהווה חסם בהצלחה במשחק? האם הגברים מצליחים בשחמט יותר מנשים? האם שחקן שמשחק "עיוור" עשרות משחקים הוא בעל זיכרון עילאי? האם שחקני השחמט ניחנו ביכולת קבלת החלטות וחיזוי עתידי יוצאי דופן מולדים? ובכלל, האם אלוף השחמט, גבר או אישה, חכמים יותר מהאדם הממוצע?

3. הפסיכולוגיה של המומחיות

מה הופך אדם למומחה בתחומו? נדבר על חקר המומחיות, על מולד ונרכש, על גאונים צעירים ועל תפקידה של האינטואיציה. ומדוע מעניין לחקור בהקשר זה שחקני שחמט ודווקא אותם? אילו יכולות (אם בכלל) מפתחת למידת שחמט? האם כדאי ללמוד שחמט בבתי הספר? ובבתי אבות?

4. אדם מול מכונה

נדבר על ההיסטוריה של מאבקי אדם-מחשב, על שחמט, גו ומשחקים אחרים, על נבואות שהתגשמו ואלה שהופרכו, על משחקים סופיים ואין סופיים, על השפעת המחשב על משחק השחמט והדו הקרב הגדול של "דיפ בלו" מול גארי קספארוב, על בינה מלאכותית והתועלת (ונזק) שלה ועל מה ניתן ללמוד מכל אלה על העולם שמעבר למשחקים.

אודות המרצה: איגור ביטנסקי

פסיכולוג קוגניטיבי, בוגר אוניברסיטת תל אביב. אמן בינלאומי בשחמט. מרצה בקורס “הפסיכולוגיה של המומחיות: שחמט וקוגניציה” בביה”ס למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב. ראש תחום מיון והערכה בשירותי בריאות כללית.

איגור

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

חדשנות זה שם המשחק | רונן גפני

חדשנות זה שם המשחק

חשיבה יצירתית היא המנוע לצמיחה בעולם של הפרעה, בו השינויים כל כך עוצמתיים ודחופים, הדרך הכי טובה להתמודד איתו לשגשג בו היא ללמוד לרכב על הגל, וזה דורש חשיבה יצירתית. יצירתיות מאפשרת להבין את כללי המשחק המשתנים של הכלכלה החדשה ואיך הופכים לבעלי משמעות בעידן כה דינאמי – עידן הכלכלה השיתופית.

רונן גפני

מרצה: רונן גפני

יזם, פילוסוף עסקי, דובר TEDx, מרצה ומאמן בינלאומי

חיים שפיר על יצירתיות ועולם המשחק

חיים שפיר ״משחק לפרנסתו״ - על יצירתיות ועולם המשחק

מהי נקודת האפס ממנה מתחילה היצירה? התום הוא נקודת האפס של כל יצירה. התום הוא פס הקול של “כאן ועכשיו”. הוא מתנגן כשאנו בסביבה נטולת דחיפות ונטולת איום.

Haim Shafir - חיים שפיר | הרצאות מהכורסא

חיים שפיר

סופר ומפתח משחקים ישראלי, ממציא הטאקי

שובר שוויון למצוינות

“בשפיץ של הVIP” – שובר שוויון למצוינות

 ערן שדו, הנער מעפולה עילית הגיע לטופ של ספורט העילית, כמאמנו האישי של כוכב הכדורגל ערן זהבי , כמאמן הכושר של נבחרת ישראל וסין . בשיחה ישירה, רלוונטית מאד גם למי שלא בקיא או אוהד כדורגל 🙂 מספר על הדבקות במטרה, ההקרבה האישית שנדרש לקיים בשם המצויינות, משתף בערכים שמובילים אותו בדרך להשגת מטרותיו , על הרווחים והמחירים שמשלם מי שמגיע ונוגע ב”שפיץ של VIP” כדבריו, המקום הקטן השמור למי שעשה זאת בגדול. שיחה מרתקת בגובה העיניים, עם אדם מקצוען וצנוע שדורש מאחרים לא פחות ממה שדורש מעצמו.

ערן שדו

ערן שדו

מאמן כושר מקצועי בכדורגל. מאמנו האישי של ערן זהבי

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content