סוד המגילות הגנוזות של ים המלח

מרצה: ד”ר אדולפו רויטמן

סדרה זו מציגה את אחד הנושאים המרתקים ביותר בארכיאולוגיה העולמית:
המגילות הגנוזות.

לאורך הפרקים נחקור נושאים מסוגים שונים, כגון:
ההיסטוריה של התגלית; שיטות מחקר, שערוריות ותערוכות; הארכיאולוגיה של קומראן; ההיסטוריה והאידיאולוגיה של עדת היחד; וכתבי היד המקראיים והלא-מקראיים.

הצטרפו למסע מרתק ומלמד על המשמעות ההיסטורית, החברתית והדתית של כתבי היד העתיקים הללו, ששינו באופן דרמתי את הבנתנו לגבי תקופת הבית השני ואל ראשית יהדות חז”ל והנצרות.

צפו בתקציר הסדרה>>>

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. סיפור גילוי המגילות הגנוזות

נפתח בגילוי המקרי של שבעת כתבי היד הראשונים בידי הבדואים במערה 1 בשנת 1947, הממוקמת ליד קומראן, על החוף הצפון-מערבי של ים המלח. מכאן ואילך מוצג באופן שיטתי גילוי המערות האחרות, עם תיאורים כלליים של הכתבים שנחשפו בהן. כמו כן, הרצאה זו תסקור כמה מדמויות המפתח בדרמה הארכיאולוגית הזו, שמילאו תפקיד מכריע בתולדות התגלית.

2. מחקר, פולמוסים ותערוכות

בהרצאה זו מוצגים שלושה היבטים שונים של כתבי היד שנמצאו במערות קומראן. הראשון עוסק בחקר הכתבים. במהלך הפרק הזה נסקרים חלק מהטכנולוגיות בהן משתמשים החוקרים לצורך קריאה, תיארוך או שחזור של כתבי היד. היבט שני קשור לכמה מהשערוריות המפורסמות שליוו את המחקר, כמו מקרה העיכוב בפרסום עד להופעת קטעי מגילות מזויפים. לבסוף, החלק האחרון מספר את סיפור תערוכת המגילות הקשורות להיכל הספר בירושלים.

3. הארכיאולוגיה של קומראן - חלק א'

הרצאה זו  תציג את התיאוריה המקובלת על רוב החוקרים, המכונה "איסית-קומראנית". לאורך הסקירה יוצגו חלק מהממצאים הארכיאולוגיים מהאתר, כמו חדר הסופרים או אולם הכינוסים, יחד עם מקורות ספרותיים רלוונטיים לזיהוים, מתוך הספרות הקדומה והמגילות עצמן.

4. הארכיאולוגיה של קומראן - חלק ב'

בחלק השני של התוכן העוסק בארכיאולוגיה של חרבת קומראן המוקד יושם על אחת התיאוריות האלטרנטיביות (פרופ' י' הירשפלד), במטרה להראות את דרך העבודה לפיה פועלים החוקרים בעת בניית תיאוריה מחקרית.

5. היסטוריה ואידיאולוגיה של עדת היחד

לאחר שלמדנו על כתבי היד והמבנים שנמצאו בח'רבת קומראן ובמערות הסמוכות, המוקד בפרק זה יושם באנשים שמאחורי הממצאים. לצורך העניין, בחלק הראשון נשחזר את ההיסטוריה של התנועה, כפי שזו עולה מתוך הכתבים עצמם. בחלק השני נסקור כמה היבטים מרכזיים באידיאולוגיה של עדת היחד, כגון: ההיבט הכיתתי, החוקי, האפוקליפטי והכוהני. בחלק השלישי והאחרון ניתן את הדעת על הסיבות למיקומו של קומראן בפינה הצפון מערבית של ים המלח.

6. המגילות הגנוזות וכתבי הקודש

לאחר שלמדנו על כתבי היד והמבנים שנמצאו בח'רבת קומראן ובמערות הסמוכות, המוקד בפרק זה יושם באנשים שמאחורי הממצאים. לצורך העניין, בחלק הראשון נשחזר את ההיסטוריה של התנועה, כפי שזו עולה מתוך הכתבים עצמם. בחלק השני נסקור כמה היבטים מרכזיים באידיאולוגיה של עדת היחד, כגון: ההיבט הכיתתי, החוקי, האפוקליפטי והכוהני. בחלק השלישי והאחרון ניתן את הדעת על הסיבות למיקומו של קומראן בפינה הצפון מערבית של ים המלח.

7. המגילות הגנוזות הלא-מקראיות

הרצאה אחרונה בסדרה תסקור כמה מהכתבים הלא-מקראיים שנמצאו בין מגילות קומראן. כמה כתבים חיצוניים ייחקרו לאור העדויות הטקסטואליות שהיו ידועות לפני גילוי המגילות הגנוזות מתוך מסורת כתבי היד הנוצריים והתגליות בגניזות למיניהן (כגון, הגניזה הקהירית ומצדה). לצורך הדגמה, נלמד באופן ספציפי על אחד הכתבים יוצאי הדופן שנמצאו בקומראן: מגילה חיצונית לבראשית. בחלק האחרון נתמקד בכתבי העדה, תוך שימת דגש בפשר חבקוק, כתב יד היחיד מסוגו הידוע בעולם.

אודות המרצה:

ד”ר אדולפו רויטמן

אוצר ומנהל היכל הספר לשעבר במוזיאון ישראל (1994-2024), חוקר ספרות ודת ישראל בתקופת הבית השני, ופרסם את מחקריו בנושאים אלו ועל המגילות הגנוזות, מדע הדתות ופרשנות המקרא.

שימש כמרצה במוסדות בישראל (האוניברסיטה העברית בירושלים, בית המדרש לרבנים ע”ש שכטר, היבריו יוניון קולג’, ירושלים) וכעת הוא חבר הוראה במכון האמריקאי לחקר ארץ-ישראל (JUC) ומרצה מבחוץ במכון מלטון לחינוך יהודי (האוניברסיטה העברית בירושלים). כמו כן, הוא משמש כמרצה אורח במוסדות אקדמיים ומכוני מחקר, כנסיות, בתי כנסת ומוסדות תרבות באירופה, ארה”ב, קנדה, אמריקה הלטינית ומזרח אסיה.

במהלך חייו הקים תערוכות בישראל ובחו”ל, חיבר וערך ספרים רבים, כתב מאמרים מדעיים ועממיים בשפות שונות.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

סודם של הספרים החיצוניים

מהם הספרים החיצוניים

בהרצאה הראשונה בסדרה ניתן מבוא ורקע להבת הספרים החיצוניים. נספר מדוע נאסרו לקריאה ועל השפעתם העצומה על היהדות והנצרות בת ימינו.

ליאורה רביד

מרצה: ד"ר ליאורה רביד

ד”ר לתנ”ך, סופרת ומרצה על ההיסטוריה והחברה בתנ”ך.

"פְּלִשְׁתִּים מכפתור" - מי היו הפלשתים ומה הייתה מערכת היחסים שלהם עם ישראל?

הפלשתים שהיו הגורם מרכזי וחזק בעבר לא השאירו אחריהם תיעוד כתוב. כל ידיעותינו עליהם מתבססות על מקורות מצריים, על התנ”ך ועל ממצאים ארכאולוגים.
בהרצאה זו נעסוק בשאלת מקורם של הפלשתים, במערכת יחסיהם עם עם ישראל, במאפיינים התרבותיים והדתיים דרך המקורות הכתובים והחפירות הארכאולוגיות שנערכו בערי הפלשתים כמו תל קסילה, עקרון, גת ואשדוד. כמו כן ננסה לענות על השאלה מה עלה בגורלם בסופו של דבר.

מרצה: ד"ר יצחק מייטליס

דוקטור לארכאולוגיה המתמחה בארכאולוגיה של תקופת המקרא

בנאים וארכיאולוגים בתל מגידו | ד"ר שלי אן פלג

בנאים וארכיאולוגים בתל מגידו

ההרצאה מציגה את האתר הארכיאולוגי מגידו כאתר מפתח להבנת הארץ בתקופות הקדומות, להכרות עם תולדות הארכיאולוגיה הישראלית ועם תהליכי השימור המתרחשים באתרים מתקופת המקרא.

בהרצאה מוצגים ההיסטוריה של האתר, הארכיאולוגים השונים שפעלו באתר מן החפירה הראשונה בשנת 1903 ועד היום ושיטות החפירות ההיסטוריות. נתוודע לעבודות הביצוע החדשות שהתקיימו באתר לאחרונה ומטרתן הן לשמר את השרידים העתיקים והן להציג אותן לציבור הרחב בצורה ברורה ונעימה.

 

מרצה: ד"ר שלי אן פלג

חוקרת ומרצה, עוסקת בשימור מורשת תרבותית

עלות הסדרה 285 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content