האישה בתנ״ך : כשמיתוס פוגש היסטוריה

מרצה: ד"ר ליאורה רביד

על פני השטח כמה מן האירועים המוכרים שמתוארים לנו בתנ״ך נראים ונשמעים חסרי כל היגיון:

הנחש שפיתה את חוה לאכול מפרי העץ האסור, שרה בת ה-90 שהרתה לאברהם בן ה-100, סופה הטרגי והמוזר של אשת לוט ועוד ועוד דוגמאות אין סוף.

נשאלת השאלה, האם כותבי התנ״ך, שכתבו את הספר המשוכלל ביותר שנכתב מעולם, האמינו שכך באמת היה? קרוב לוודאי שלא. מדובר במיתוסים ולא אמת היסטורית.

מיתוסים אלה נכתבו על מנת לתת מענה לשאלות אמיתיות שאיתן התמודדו במציאות.
על הצורך שדרש מענה מיתולוגי לבעיה היסטורית ועל הסיפורים עצמם, המתמקדים בסדרה זו בדמות האישה המקראית נדון בכל אחת מההרצאות בסדרה.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. מעמדה של האישה בתנ״ך

נדון במעמדה של האישה בתנ"ך. כיצד ומדוע היה נמוך משפטית, כלכלית וחברתית משל הגבר. היא ניתנה לנישואין לאיש שבחר לה אביה, גם אם מעולם לא פגשה אותו קודם לכן. למן אותו יום חייה, מיניותה וילדיה השתייכו לבעלה. גבר היה יכול לגרש את אשתו, אך היא לא יכלה להתגרש ממנו. גבר היה רשאי לשאת נשים רבות, ואישה הייתה מותרת רק לבעלה.

2. האישה, הנחש ופרי העץ האסור

הנחש שפיתה את האישה לאכול מפרי "עץ הדעת טוב ורע" היה הערום (=פיקח) מכל החיות שהסתובבו בגן עדן. נדבר על דמותו המיוחדת של הנחש בתנ"ך ובמיתולוגיות הקדומות; נדבר על תכונותיו המיוחדות של הפרי האסור ועל חשיבותו העצומה להבנת הקשר שבין אלוהים לבין האדם; נראה שכדי לצאת מהקפסולה של גן עדן (שבה איש לא נולד ולא מת), ולהתניע את העולם הריאלי שברא אלוהים, היה על הנחש היה לפתות את האישה לאכול מפרי העץ האסור.

3. תקדים משפטי : בנות צלפחד וירושת נשים

נחלת המשפחה הייתה הרכוש העיקרי והחשוב ביותר בעולם הקדום והוא עבר בשלמותו לבן יורש אחד. אלמנה לא ירשה את נכסי בעלה ובת לא ירשה את נכסי אביה. פרשת חמשת בנותיו של צלפחד מעלה בעיה עקרונית: מה דין הרכוש במשפחה שבה נולדו רק בנות? בניגוד להנחה הרווחת בימינו, התנ"ך קובע בפירוש שבנותיו של צלפחד לא היו פמיניסטיות ובוודאי של ירשו את נחלת אביהן. יחד עם זאת, הפתרון שנמצא לסוגיה זו מהווה תקדים משפטי מרתק, עליו נדון בהרצאה זו.

4. חנה, פנינה ואלקנה

חנה ופנינה היו נשואות לאלקנה, והסיפור של משולש זה חושף שלושה עניינים מרתקים. ראשית, את ירידת מעמדה של פנינה, האישה המבוגרת שמילאה את חובתה לבעלה וילדה לו ילדים – ועכשיו אין בה יותר כל צורך ואפשר לבטלה ולקפחה. שנית, מעמדה הרעוע של חנה, הצעירה האהובה והעקרה, שנפלה טרף ללעגה של פנינה. ולבסוף: העסקה האולטימטיבית. חנה נדרה שאם ייוולד לה בן, היא תקדיש אותו לאלוהים – ומשמלאו לשמואל הקטן שלוש שנים, היא מילאה את חלקה בעסקה והפקידה אותו בידי כוהן קשיש בשם עלי. על משולש מורכב זה נדון בהרצאה הנוכחית.

אודות המרצה: ד"ר ליאורה רביד

ד”ר לתנ”ך, התמחתה בהיסטוריה ובחברה שעליה מספר התנ”ך, מקדישה את חייה לחקר התנ”ך מן הפן ההיסטורי. מחברת הספרים ‘התנ”ך היה באמת’ ו- ‘Daily Life in Biblical Times’.

ליאורה רביד

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

יציאת מצרים – הסיפור שלא היה

יציאת מצרים - הסיפור שלא היה?

מדוע הומצא סיפור “היסטורי” זה? מה הייתה מגמת הסופר בכותבו אפוס עצום כזה? כיצד משמש סיפור יציאת מצרים אבן יסוד באמונה היהודית המתגבשת?

יוסי נינוה מעודכן

מרצה: יוסי נינוה

בוגר אוניברסיטת ת”א במקרא ולשון עברית מרצה בכיר לתנ”ך

אשת לוט מביטה עד כלות | שלי אשכולי

אשת לוט מביטה עד כלות

מדוע מתיישבת משפחתה של אשת לוט דווקא לרגלי הר סדום? מה החטא החמור שהיא אשמה בו, והאם יש שם, לאשה הניצבת בדרך עד היום? 

שלי אשכולי

מרצה: שלי אשכולי

חוקרת נשיות עברית בעולם העתיק, בעלת תואר שני במקרא, מורת דרך ומובילת קבוצות, במרחבי הטבע ובמרחבי הטקסט

האישה המפתה והאישה הגיבורה בתנך

האישה המפתה והאישה הגיבורה בתנ"ך

התנ”ך שלנו מביא לנו סיפורים רבים על נשים. החל מחווה, האישה הראשונה, ועד יהודית שערפה את ראשו של המצביא האשורי הולופרנס. ביניהן ישנן גם אשת פוטיפר, דלילה של שמשון, יעל וסיסרא ועוד. בהרצאה ייחודית זו ננסה לעמוד על החלוקה המרתקת בין האישה הגיבורה לבין האישה ההורסת (-פאם פאטאל) ונצפה כיצד אמנים שונים התייחסו לכך ביצירותיהן.

ד״ר אפי זיו

מרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר לתולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content