מלחמות בעולם העתיק ובתנ"ך

מרצה: יוסי נינוה

מלחמות היו מאז קיומו של האדם כחברה.

בסדרה זו נלמד על מלחמות בעולם העתיק – במסופוטמיה, ארץ כנען ומצרים.
נדבר על המלחמות המתוארות בתנ”ך – מלחמות בין שבטים, בין עמים, ובין אימפריות.

צפו בסרטון קצר לקראת הסדרה והצטרפו אלינו>>

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. המלחמות הראשונות המתועדות

כיצד לחמו בעולם העתיק? מה היו המלחמות הראשונות המתועדות במסופוטמיה ובמצרים. נלמד על כיבושי מלכי מצרים: תחותמס ה-3 , אמנחותפ ה-2, סתי ה-1, רעמסס ה-2, מרנפתח, ורעמסס ה-3.

2. אמצעי הלחימה בעולם העתיק

כיצד תקפו וכיצד הגנו בעולם העתיק. נלמד על מלחמות בשדה הפתוח, על מרכבות ופרשים, סוגי הנשק הקלים והכבדים: "חרב מגל" ו"שריון קשקשים", מהם "תותח", "מרגמה" "אקדח"? כיצד הגנה על עצמה עיר נצורה? ומה היו הדרכים השונות לכובשה?

3. מלחמות לכיבוש הארץ

האם יהושע כבש את כל הארץ? האם בכלל כבשנו את הארץ במבחן המחקרי? האם היה אפשר להתמודד עם הכוח המצרי ששלט בכנען? נלמד על כישלון המרגלים הן במדבר והן ביריחו. על כיבוש יריחו, וכיבוש העי, ונשווה למלחמת יהודה המכבי באמאוס.

4. מלחמות השופטים ותחילת המלוכה

מי כבש את חצור? נלמד על מלחמת ברק בסיסרא. האם המרכבות טבעו בבוץ? כיצד היכה גדעון במדיינים, ומדוע בחר במלקקים? האם ניצח ישראל את הפלישתים במלחמת אבן העזר או הובס? סיפורן של שלוש מלחמותיו של שאול נגד הפלישתים והקרב "איש הבינים" בבריכה בגבעון ובעמק האלה.

5. מלחמותיו של דוד המלך

מי זה דוד? מה היה מבנה צבאו החזק? כיצד כבש את יבוס והפך אותה לבירתו? כיצד היכה באויביו שמעבר לגבול, והרחיב את ממלכתו לכדי אימפריה? כיצד התמודד עם מרידות שבטי ישראל בהנהגת בנו אבשלום, ובהנהגת שבע בן בכרי?

6. מלחמות מלכי ישראל ויהודה

מסע שישק מלך מצרים בכנען בימי רחבעם מלך יהודה. מדוע דילג על ירושלים? סיפורן של מלחמות בית עומרי. צמיחתה של האימפריה האשורית, ו"קרב קרקר", שאינו מסופר בתנ"ך. מלחמת מישע מלך מואב בישראל והכתובת שהשאיר. מלחמת יורם במואב, ומרד יהוא וטבח בית אחאב.

7. ישראל תחת שלטון אשור

הופעתה של אשור ומלכיה הגדולים הביאה לחורבנה של ממלכת ישראל. סנחריב ומלחמתו בחזקיהו המלך המורד מיהודה, אשר הותיר ביהודה שפע של ממצאים ארכיאולוגיים.

8. יהודה תחת שלטון בבל

מפלתה של אשור בידי בבל גרמה לקרבות בין שתי האימפריות. כיצד מתארים "מכתבי לכיש" את רגעיה האחרונים של ממלכת יהודה. סיפור הקרב במגידו בין יאשיהו מלך יהודה, ופרעה נכה מלך מצרים, והיווצרותה של האמונה ב"מלחמת בני חושך בבני אור". ו"מלחמת גוג ומגוג".

אודות המרצה:

יוסי נינוה

בוגר האוניברסיטה בת”א, בחוגים מקרא ולשון עברית. מרצה על נושאים בתנ”ך על פי הגישה המחקרית, הרואה בתנ”ך יצירה אנושית (ללא התערבות אלוהית) בעלת אופי מגמתי אמונתי-דתי-פוליטי.בהרצאות יש ניסיון לזהות את הכותבים, השקפת עולמם ומטרת כתיבתם. בהרצאות באות לידי ביטוי תרבויות הסביבה והשפעותיהן על התרבות הישראלית-יהודית.

יוסי נינוה מעודכן

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

שלום ומלחמה ביצירות אמנות

“שלום – הראשונה בברכות אנוש והנעלה מכולן” (פתגם סיני עתיק). האמנות היא בבואה של החיים: שלום ומלחמה תופסים מקום נכבד ביצירות אמנות. נכיר את האלים, נשמע על מלחמות וקרבות, ניצחונות וכניעה. נכיר את האלגוריות הרבות ואת הסמלים. נצפה ביצירות מופת של רובנס, דייגו ולאסקז, ז’אק לואי דויד, פיקאסו ורבים אחרים

ד״ר אפי זיו

מרצה: אפי זיו

סופר ומרצה בכיר לתולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה

קרבות יהודה - גיבורים מעצבי היסטוריה בעין היסטורית ובגרדום ארכיאולוגי​

קרבות יהודה - גיבורים מעצבי היסטוריה בעין היסטורית ובגרדום ארכיאולוגי

אספסינוס, טיטוס, יוספוס, (יוסף בן מתתיהו), רבן יוחנן בן זכאי – דמויות שעד היום משפיעות על חיינו כיהודים, (ויוספוס גם על הנוצרים). מי אתם? במה השפעתכם? מה היה תפקידם במהלכי ההיסטוריה היהודית? מה עשה טיטוס בזמן שריפת המקדש? מדוע העדיף יוספוס להסגיר עצמו לרומאים ולא להתאבד? מדוע יצא רבן יוחנן בן זכאי מירושלים, ערב נפילתה, מתחזה למת ובתוך ארון מתים?

פרופ' ינון שבטיאל

מרצה: פרופ' ינון שבטיאל

מרצה בכיר ללימודי א”י במכללה האקדמית צפת

מצדה- הקרב האחרון

מצדה בה התרחש הקרב האחרון של המורדים היהודים, מסמל יותר מכל את סופה של תקופת המרד נגד האימפריה הרומית.

בלב המדבר השתמרו שרידים ארכאולוגיים המעידים על ימיהם האחרונים של המורדים היום לפני 2000 שנה.

אביבית ברוקשטיין - המאוזולאום של המלך הורדוס- הרודיון-high

מרצה: אביבית ברוקשטיין

מורת דרך, מרצה ומדריכת סיורים בקתדרות ומכללות

עלות הסדרה 285 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content