מסורות מזרח ומערב - בין בודהה לסוקרטס

בהנחיית אביגיל פן וד"ר אסף סטי אל-בר

בסדרת שיחות זו, נעסוק במפגש בין ‘ארבע אמיתות האצילים’,
מודל מרכזי ומשמעותי בתורתו של הבודהה, לבין תפיסות פילוסופיות מערביות.

ניגע בהיבטים האנושיים השונים אותם פורשת בפנינו דרך הבודהה:
אי נחת, סבל וכאב, הגורמים להם, מושג השחרור או ההתעוררות, והדרך אותה מתווה הבודהה להגשמת ההתעוררות,
וכן מקומן של חמלה ואתיקה.

זאת, מתוך מפגש עם הוגים ופילוסופים מערביים: אלבר קאמי, מרטין בובר, אפלטון וסוקרטס.
בכך, נבקש לבחון כיצד מסורות החכמה השונות מאפשרות לנו ללמוד את עצמנו, להיטיב עם חיינו ועם סובבינו.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. אי נחת, כאב וסבל- כיצד פוגש מושג 'הדוקהה' הבודהיסטי את הגותו של אלבר קאמי?

האמת הראשונה שלימד הבודהה נוגעת במושג ה'דוקהה'- שניתן לתרגמו כאי נחת, סבל, אי שביעות רצון ועוד רגשות קשים הנובעים מתהליכים טבעיים כגון חולי, זקנה ומוות וכן מפגש עם הבלתי רצוי ופרידה מהאהובים. ובכל זאת- זוהי נקודת מוצא  לדרך שמציעה דווקא שחרור והקלה. נבחן זאת לאור משנתו של אלבר קאמי, המשתמש ביכולתו הפואטית להמחיש את תחושת אי הנחת. מתוך המפגש בין תיאור זה לתיאורו האנליטי של הבודהה נבקש לשאול שאלות אודות מציאות חיינו.

2. מקורות הסבל, האבסורד והמרד- בין הבודהה לאלבר קאמי

האמת השנייה שמלמד הבודהה נוגעת בשורשי אי הנחת: ההשתוקקות, ההיאחזות, הציפייה שהדברים יהיו אחרים מכפי שהם. נמשיך לצלול אל תורתו של קאמי והדרך בה היא מהדהדת את ניסוחי הבודהה, על הדומה והשונה ביניהן. נבחן, למשל, את מושגי האבסורד, שתיקת העולם והמרד.

3. התעוררות, שחרור ואהבה –  מה בין נירוואנה למשתה של אפלטון?

באמת השלישית של הבודהה, ומתוך העמקה באמיתות הקודמות, אנו מגיעים אל האפשרות להרפא, להשתחרר, להתעורר. מהי, אם כן, הנירוואנה? מהו הריפוי אותו מציע הבודהה, ובמה הוא מתאפיין? נשפוך על כך אור דרך קריאה ב'משתה' של אפלטון, ובמגע בין פילוסופיה יוונית לבודהיסטית. בין היתר, נחשוב על האהבה עליה מדבר אפלטון וכיצד היא נוגעת בהתעוררות הבודהיסטית.  

4. הדרך שלימד הבודהה לאור הפילוסופיה הדיאלוגית של בובר

תורת הבודהה היא תורת מעשה, והיא פורשת בפנינו דרך סדורה אל ההתעוררות. בשיחה זו נבחן את הדרך אותה ניסח הבודהה, ובמיוחד את שלושת המרכיבים בה- חכמה,מוסר ומדיטציה. נפגוש את מושג החמלה ונדון בו, לצד ולאור המשנה הדיאלוגית של בובר, והדרך בה הוא מציע לפגוש את האחרים בחיינו ולחתור לתיקון אדם ועולם. נחשוב ונתאמן, בקצרה, גם בערך הרב של ההכרה בטוב שבחיינו. 

אודות המרצים:

ד"ר אסף סטי אל-בר

מתרגל ולומד בדרך הבודהיסטית מאז 1997 במסורת הויפאסנה והבודהיזם הטיבטי ומתעניין באופנים שבהם ניתן לשלב תהליכים של שינוי פנימי-רוחני, (תיקון אדם), במעורבות ומחויבות-חברתית, (תיקון-עולם).
איש חינוך, מלמד פילוסופיה, מדיטציה ופילוסופיה בודהיסטית במסגרות שונות.
מחבר הספר “חמלה רדיקלית” המציג פדגוגיה דיאלוגית בודהיסטית: פדגוגיה חברתית-רוחנית שעוסקת בהפניית המבט פנימה מבלי לוותר על הרמת המבט של החמלה.
פדגוגיה שמושפעת מההגות הבודהיסטית הקלאסית ומהבודהיזם הרדיקאלי בן זמננו אך גם מהפילוסופיה והפדגוגיה הדיאלוגית של מרטין בובר ומהגותו של אריך פרום.

אביגיל פן

מתרגלת וחוקרת את עולמות המדיטציה והיוגה כבר כמעט עשרים שנה. דוקטורנטית בחוג ללימודי דתות באוניברסיטה העברית, חוקרת את המפגש בין תורות הודו העתיקה לבודהיזם לסוגיו ובמיוחד את המגע בין גוף לרגשות בתורות אסיה. תלמידה ומתרגמת סנסקריט, פאלי וטיבטית. מלמדת מדיטציה ובודהיזם במסגרות שונות, עוסקת מזה שנים ארוכות בשילוב יוגה ומדיטציה בעולמות החינוך ועם נוער בסיכון. מנחת הסכת ״הכרית״ מבית ‘פסיכודהרמה’- בית הספר לתורת הנפש הבודהיסטית.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

כשפרויד פגש את הבעל שם טוב

כשפרויד פגש את הבעל שם טוב

מהי הדרך הנכונה לחיות חיים מאוזנים, נפש בריאה? האם גישות קבליות ונפגשים, על מה היו מסכימים ועל מה בשום פנים ואופן לא?​חסידיות יכולות להחליף את הפסיכולוגיה?

-משה_שרון

מרצה: משה שרון

מרצה לחכמת הקבלה וסופר.

בודהיזם האינדיבידואל ועולמו הפנימי | גליה דור

בודהיזם: האינדיבידואל ועולמו הפנימי

בהרצאה זו נתוודע לסיפור ההגיוגרפי של האדם ההיסטורי סידהארטה סאקיאמוני- וההחלטה שלקח על עצמו למצוא מזור לסבל האנושי; כשהוא מוותר על מעמדו וחייו כנסיך, הוא יוצא להתבוננות פנימית בתודעה שלו עצמו – מצב תודעתי מדיטטיבי- ומגיח החוצה עם תובנות הרלוונטיות לכל אדם ואדם במאה ה 21…מעבר לכך, גאוניותו של הבודהא מוכיחה עצמה אפילו בהקבלות מרתקות עם ממצאים של המדע המודרני. הסיפור ההגיורפי של הבודהא הינו אוניברסלי וד”ר גליה דור שמה דגש רב על הסברת נקודות אלה- החל מהמפגש הראשון של כל אדם באשר הוא – עם סבל ומוות ועד ועד האתגרים של הורות בין היצמדות, אהבה והיכולת לשחרר.

גליה דור

מרצה: ד"ר גליה דור

סינולוגית ויפנולוגית, חוקרת ומרצה רב-תחומית, מדריכת סיורי לימוד במזרח אסיה

אפלטון ואריסטו – מהאדם האידיאלי לאדם הריאלי

שיחה בשניים: מהי בעצם הפוליטיקה? אם האדם הוא יצור פוליטי? הפוליטיקה מסמנת לא רק את המרחב השלטוני והמדינתי, אלא מגדירה באופן עמוק את המרחב האנושי.זאת הבין אפלטון ובהמשך גם תלמידו אריסטו. שני ההוגים המובילים האלה הגיעו לתובנות שונות ביחס לשאלת הזיקה של האדם לפוליטיקה. בעולם העתיק המרחב היחיד שבו התקייםמרחב חיים  היחיד בו כל בני האדם נטלו חלק הוא המרחב הציבורי, שהיה גם המרחב הפוליטי. 

טובי פולק

מרצים:
טובי פולק

עיתונאי עצמאי, כותב, עורך, הבעלים של הפודקאסט “על הדרך”

פרופסור אבי שגיא

פרופסור אבי שגיא

פילוסוף וחוקר של הפילוסופיה היהודית.

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content