מי שמעוניין בעוד הרצאות, ניתן להצטרף לתכנית המנויים ולקבל גישה מלאה ליותר מ-1000 הרצאות – להרשמה לחצו כאן >>
בספטמבר 2023, בשולי עצרת האומות המאוחדות, נפגשו לראשונה, פנים מול פנים, ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו ונשיא טורקיה, רג’פ טאיפ ארדואן. הם קבעו שנתניהו יבוא לבקר בטורקיה ולאחריו יגיע ארדואן לביקור גומלין בישראל. אירועי ה-7 לאוקטובר, ומה שקרה בעקבותיהם, שינו מגמה חיובית זו והחזירו את יחסי ישראל-טורקיה לאחור, למצב בו היחסים שוב במשבר, כפי שהמצב היה ברוב העשור האחרון. בהרצאה יידונו נקודת החוזק והחולשה של היחסים. כמו כן ייבחן המשקל של הסוגייה הפלסטינית בהקשר לטיב היחסים בין ישראל וטורקיה ובפרט היחסים בין טורקיה וחמאס.
סקירה על המוזיקה האמריקאית – יהודים, שחורים וכל הג’אז הזה דרך ההיסטוריה המוזיקלית של “האבא היהודי של המוזיקה האמריקאית” – ג’ורג’ גרשווין . סיפורו של מהגר יהודי מרוסיה ששילב יחד גאונות, נועזות וחוצפה והפך למי שרבים מחשיבים, אבי המוזיקה האמריקאית. ההרצאה מלווה בביצועים והדגמות על ידי המרצה.
הולדת הגיבור הישראלי בתיאטרון. עיון ב”הוא הלך בשדות” כמשקף את הלך- הרוח של דור הפלמ”ח.
אתם ודאי מכירים את הביטוי השגור “תחשוב טוב ויהיה טוב”. האם הוא באמת עובד כאשר חווים פער בחיים בין דבר שנחוץ לנו לבין מה שקורה באמת בשטח? לאורך כל חיינו, גם הבוגרים, אנחנו כבני אדם זכאים, רשאים ויכולים לדייק ולרצות לייצר לעצמנו איכות חיים טובה.
כולנו זוכרים את היחס המנוכר של ממשל ביידן בשנה האחרונה כלפי רה״מ נתניהו ואת העובדה שמשך כ 10 חודשים נמנע מלהזמינו למפגש – תופעה חריגה בתולדות יחסי ארה״ב – ישראל. מה הביא את נשיא ארה״ב למפנה דרמטי בעמדתו כלפי ישראל? ההרצאה תתמקד במדיניות ממשל הנשיא ביידן כלפי ישראל עם פרוץ מלחמת ״חרבות ברזל״.
אהבה, תשוקה ויצרים על האולימפוס; סיפורים שהסעירו את דמיונם של אמנים רבים. אלה יצרו יצירות מרהיבות; חלקן יצירות מופת, כאלה שאי אפשר לתאר את עולם האמנות בלעדיהן כמו: לידת ונוס של בוטיצ’לי. האהבות הרבות של זאוס, שלא מצליח להשתלט על היצר שלו, על המשולש הרומנטי על הר האולימפוס: אפרודיטה, הבעל והמאהב. אולי סוף סוף נבין למה, למה “האהבה היא עיוורת”.
רבות כבר דובר בחינוך המשותף בקיבוצים, אבל כמעט ולא דובר על האימהוֹת במודל הייחודי הזה. כל תפקידי האימהוּת המסורתיים נמסרו לידיים אחרות: רחצה, הלבשה, האכלה, השכבה לישון והשכמה בבוקר, טיפול בילד חולה. את הכול עשתה המטפלת בבית הילדים, שבידיה הופקדה למעשה הסמכות האימהית. מה מרגישה אמא שפוגשת את ילדיה לזמן קצוב, ארבע שעות ביום? כיצד חוו האימהות הללו את המציאות של הפרידה והניתוק? כיצד הושפע הקשר שלהן עם ילדיהן? בהרצאה ״ארבע שעות ביום״ תספר איך מפגש עם נשים זרות, מכל העולם, סובב לה את הראש הביתה, לילדותה בחינוך המשותף בקיבוץ ושלח אותה למסע אל ״אמהות בתי הילדים״.
פרק מתוך הסדרה: ״טוב לי בקיבוץ ?״ – על מפעלות הקיבוץ במבט אישי ונשי
על מיפוי השחקנים בעימות והאפשרויות לכינון “סדר חדש”. הציבור הישראלי מוצף במידע מאמצעי התקשורת – מי נגד מי? – האם האויב של אויבי הוא ידידי? איפה החוליות החוזקות ואיפה הן התורפות במערכת שסביבנו? האם ישראל היא “שחקן זר” – שחלים עליו כללי משחק אחרים? – או שישראל יכולה לפעול כמו השכנים שלנו? מה יהיה ברצועת עזה ביום שאחרי המלחמה? כיצד ניתן לעצב מציאות חדשה ואלו כלים נדרשים לשם כך? אל”מ במיל. ד”ר דני תרזה, לשעבר ראש היחידה לתכנון אסטרטגי בפיקוד המרכז וכיום חוקר אורח ב-INSS יתארח לשיחה על אתגרים אלה – מבלי לעסוק בזירה הפוליטית הפנים ישראלית.
ההרצאה שוטחת את מורכבות עולם הביון ואת כוחות העל מאחורי הקלעים, שפועלים בלא ידיעתנו ומשפיעים על חיינו: סוכנים כפולים ומשולשים ואנשי צל, שהביאו הישגי ענק בלתי ידועים, לצד כישלונות מהדהדים שנחשפו.
מהי נקודת האפס ממנה מתחילה היצירה? התום הוא נקודת האפס של כל יצירה. התום הוא פס הקול של “כאן ועכשיו”. הוא מתנגן כשאנו בסביבה נטולת דחיפות ונטולת איום.
חשיבה יצירתית היא המנוע לצמיחה בעולם של הפרעה, בו השינויים כל כך עוצמתיים ודחופים, הדרך הכי טובה להתמודד איתו לשגשג בו היא ללמוד לרכב על הגל, וזה דורש חשיבה יצירתית. יצירתיות מאפשרת להבין את כללי המשחק המשתנים של הכלכלה החדשה ואיך הופכים לבעלי משמעות בעידן כה דינאמי – עידן הכלכלה השיתופית.
בימים קשים אלו, בהם ישראלים רבים תורמים דם ע״מ לסייע לפצועים בבתי החולים, יסקור פרופ’ ידידיה גפני את ההיסטוריה של עולם תרומות הדם.
כיצד אפשרות זו, שהיום נראית לנו כל כך טבעית והגיונית באה לעולם? איך נולדה היוזמה להקים בנקים של דם ומי הגה אותה? כיצד עובדת הגנטיקה של תרומות הדם?
האם תהיתם אי פעם מדוע אין מילה באנגלית לחיל המודיעין, לפעולת המטוס, לחומת סין ולתלבושת של נבחרת הולנד? האם שמתם לב, לקשר בין העברית לבין העצמאות – לפני 2000 שנה, כשהיינו עצמאיים על אדמתנו, מנהיגנו נטשו את העברית. הפסקנו לדבר עברית, ורק אחר כך איבדנו את העצמאות. עברו כ 1700 שנה, חזרנו לעברית ורק אחר כך חזרנו אל העצמאות!
מפגש כנה ותיאטרלי של שתי חברות הכי טובות כבר יובל שנים – עדנה מזי”א מהמחזאיות הפוריות ביותר בהן התברך התיאטרון הישראלי וסנדרה שדה, שחקנית תיאטרון, קולנוע ותטלוויזיה ברוכת כשרונות. שתיהן משתפות בכנות ובאומץ מתובלים בשפע של הומור עצמי על ההתבגרות אל מול המצלמות ומאחורי הקלעים, על התמודדות עם דימוי עצמי, תכתיבי המקצוע, על הביקורת (גם העצמית), כחלק בלתי נפרד מתהליך היצירה.
מהי הדרך הנכונה לחיות חיים מאוזנים, נפש בריאה?
האם גישות קבליות ונפגשים, על מה היו מסכימים ועל מה בשום פנים ואופן לא? חסידיות יכולות להחליף את הפסיכולוגיה?
בהרצאה זו יודגם כיצד היוותה הקפלה הסיסטינית השראה להשגת התבוננות חדשה ליצירת ״נרטיב״ רחב בעולם האמנות הצילום וליצירת עבודות המתארות ומפרשות את המציאות, דרך השקפת עולם תרבותית, לאומית ואישית.
פרק מתוך הסדרה: “ללכוד רגע ותנועה – אמנות הרנסנס קמה לתחייה דרך עדשת המצלמה”
מוזיקה הייתה מרכיב חיוני בחייו היומיום של אנרי מאטיס. האם ניתן לדבר על מנגינה או אקורד בציורים מאת אנרי מאטיס? ואיך הצייר קשור לג’אז? המפגש שם זרקור על שפתו המוזיקלית של אנרי מאטיס והיוולדותו של הג’אז בצרפת.
התבוננות זהירה ומוקפדת באורח חיים המאפיין את “האדם הוא תבנית נוף מולדתו”. האם אתגרי הקיום בערבות סחופות רוח, מעצבים חיי שבט? האם מוגבלות המשאבים, מייצרת פתרונות קיום וחיים יצירתיים? האם המודרניזציה משנה את דפוסי החיים בחבלי ארץ אלו?
סיפור חייו של הילד הג’ינג’י מגבעת הפועל בבנימינה שכתב בשיריו את סיפור חיינו. החל מהימים היחפים הכי יפים, דרך המרפסת המיתולוגית בבית הוריו עם הציפורים הנודדות ועד הסיפורים המרתקים מאחורי השירים הנצחיים כמו “אין לי ארץ אחרת” ו-“אחי הצעיר יהודה”. הרצאת חובה לכל אוהב ואוהבת שירה עברית.
כולנו מרגישים חסרי אונים ובכאוס כואבים לחוצים ומפוחדים ולטובת בריאותנו ובריאות בני המשפחה שלנו הורדת הלחץ והחרדה יכולים להועיל ולו במעט. בהרצאה היום נדבר על כלים מעשיים שייש לכל אחד בגוף ובבית להרגעת לחץ. התזונה, הפעילות, השינה, נשימה, שמש ועוד…
הסיפור ההיסטורי והמיתולוגי משתלבים לסיפור אחד מרתק שקשה לדעת בו מה אמת ומה מיתוס. נשמע את סיפורו של איניאס, הזאבה והתאומים רומולוס ורמוס ונכיר את מלכי רומא עד כינונה של הרפובליקה.
פרק מתוך הסדרה: “רומא לשוחרי תרבות: ההיסטוריה האדריכלות האמנות ועוד”
“לכל אדם יש מחסור במשהו” – המשתה, אפלטון. גיבורת הספר של סטפן צוויג היא אישה אלמנה, מכובדת, מבוגרת, עשירה אשר הבדידות מובילה אותה למעשים אשר היא בעצמה מופתעת מאד מהם ומעצמה.
הצצה לא שגרתית למנגנון הפיזיולוגי של האושר שלנו. האפשרות שלנו להשפיע על יצירת הורמון האושר- הסרטונין על ידי הבנת המנגנונים שלנו במוח, בלקיחת תרופות ותזונה.
בשנת 1957 שוגר הלוויין הראשון לחלל ובשנת 1969 כבר דרך אדם על הירח. איך הגיעה האנושות תוך 12 שנה בלבד להישג כזה? מה הניע את המירוץ? מי האנשים שהובילו אותו? מה היו השלבים בדרך לשם? מה עשינו על הירח? ומתי נחזור לשם?
“הבשורה על פי יהודה” הוא הרומן האחרון שעמוס עוז כתב והוא מגלה שהיה בכוחו להתחדש, ולפרוץ אל תחומי יצירה רעננים גם אחרי שנים ארוכות וספרים רבים. נעקוב אחרי כפל העלילות שעוז בונה: עלילה שתווה סביב סטודנט צעיר בירושלים של שנות החמישים, ועלילה שבה מספר עוז מחדש את סיפור יהודה איש קריות, השליח שהברית החדשה הטילה עליו את האחריות להסגרת ישו לרומאים. שתי העלילות מאפשרות לעוז להציב מחדש, וביכולת ספרותית רבה, את מקור האנטישמיות העתיקה אל מול הדילמות של המדינה היהודית בראשית ימיה.
פרק מתוך הסדרה: “מבטים על יוצרי התרבות הישראלית”
אילן שחורי – היסטוריון, חוקר ת”א ומורה דרך ייקח אותנו לשעה של סיור מיוחד ברחובות הססגוניים והציוריים של שכונת פלורנטין בתל אביב, שפעם הייתה מוזנחת והיום היא מאד מיוחדת. נכיר את אמני הגרפיטי , נכיר את האמנות והאמנים השונים ונהנה יחד מסיור וירטואלי.
מי שמעוניין בעוד הרצאות, ניתן להצטרף לתכנית המנויים ולקבל גישה מלאה ליותר מ-1000 הרצאות – להרשמה לחצו כאן >>
אודות הרצאות מהכורסא
מיזם “הרצאות מהכורסא” התחיל ב 2018 מתוך מטרה להנגיש לכל אחד מגוון הרצאות העשרה לצפייה ישירה בכל שעה ובכל מקום.
עם מאגר גדל והולך של מאות הרצאות שונות ועשרות מרצים בכירים במגוון תחומים כגון: היסטוריה, מוזיקה, תרבות, אמנות, מסעות בעולם, תולדות ארץ ישראל, מדע וטבע, ריגול ועוד. הרצאות ההעשרה זמינות לצפייה ישירה באיכות גבוהה ומשולבות עם מצגות – ממש כמו לשבת באולם הרצאות.
ליצירת קשר לחצו כאן או התקשרו: 077-9924227
צפייה מהנה!