לוגו לבן שקוף ללא סלוגן

הסכסוך הישראלי - פלסטיני:

תמונת מצב וניתוח משמעותיות

סדרה בת 4 הרצאות של המרצים והחוקרים של המכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, אונ’ ת”א.

 

בסדרה בת 4 הרצאות זו נעסוק בתיאור ובניתוח משמעויותיו של המבוי הסתום בתהליך המדיני הישראלי-פלסטיני. לצד דיון בשאלות יסוד בנוגע למאפייני המבוי הסתום, סיבותיו והשלכותיו בפרספקטיבה היסטורית ועכשווית, נעמוד על כיווני פעולה אפשריים ועל משמעותם של פתרונות אלטרנטיביים מוצעים או נכפים כדוגמת פתרון המדינה האחת.

מנויי הרצאות מהכורסא מקבלים את ההרצאות כחלק מהמנוי

תוכנית ההרצאות בסדרה

ההרצאות הוקלטו באיכות גבוהה וזמינות לצפייה בכל מועד שנוח

לא עלה בידינו להגיע להסדר עם הפלסטינים

מרצה: מנהל המכון, תא"ל (מיל) אודי דקל
יש הטוענים אילו ראש הממשלה אהוד אולמרט היה נותר בכיסאו, והיה ניתן לו זמן נוסף למצות את המשא ומתן עם נשיא הרשות הפלסטינית אבו-מאזן, במה שנקרא תהליך אנאפוליס שהתנהל בשנת 2007-8, אולמרט היה משיג את ההסכם המיוחל. אודי דקל יענה על השאלה מתוקף תפקידו אז - ראש מנהלת המשא ומתן. שבוחנים את עמדות הצדדים בדרך כלל מתייחסים ל- 4 + 2 סוגיות הליבה: הארבע - טריטוריה וגבולות, ביטחון, ירושלים ופליטים; השתיים הנוספות: שתי מדינות לאום, וסופיות התביעות. לאורך שנות המשא ומתן להסדר קבע הפלסטינים לא נעו ולו סנטימטר לעבר העמדות הישראליות, לעומתם ישראל הלכה והתקרבה לקראתם עד להצעה מרחיקת הלכת של אולמרט. מאז עמדות הצדדים הולכות ומתרחקות. בהרצאה נבחן את שורת החסמים שמנעו השגת הסכם ומה הסיכויים להגיע להסדר עם אש"ף - הארגון המייצג את הפלסטינים – בעתיד.

רצועת עזה – המסלול לשום מקום. מה שהיה, יהיה (כנראה) גרוע עוד יותר

מרצה: חוקר בכיר, ד"ר, סא"ל (מיל) קובי מיכאל
מבצע "שומר החומות" ההוא דוגמא מובהקת למהות התודעתית של עימותים א-סימטריים. בעוד ישראל מתייחסת לממד הצבאי של המערכה ומזהה את הישגיה כניצחון ברור על החמאס, החמאס ממוקדת בהישג המדיני הן בזירה הפלסטינית והן מחוצה לה. בעיני הנהגת החמאס, מבצע "חרב ירושלים" בהגדרתם, הוכיח את נחישות הארגון ואת יכולת העמידה שלו למול הצבא החזק במזרח התיכון ובעיקר את היכולת לשנות את משוואת ההרתעה ויחסי הגומלין למול ישראל. הלכי הרוח בציבור הפלסטיני, הבאים לידי ביטוי גם בסקרי דעת קהל, מעניקים רוח גבית לתפיסת ההישג של חמאס. בין אם הערכת חמאס מתכתבתת עם המציאות הישראלית ובין אם מדובר במיס-קלקולציה, התוצאות אינן מבשרות שינוי לטובה, כי אם להיפך. המשמעות היא עוד סבבים אלימים, עוד התדרדרות במציאות ההומניטרית ברצועת עזה ומבוי סתום מתמשך.

מתווה אסטרטגי לסיכסוך הישראלי פלשתיני

מרצה: מנהל המכון ,תא״ל (מיל) אודי דקל
על בסיס ההבנה שישראל עומדת כיום בפני מבוי מדיני סתום, והתובנה שעולה מהרצת המגמות הקיימות, שמשמעותן גלישה למציאות של מדינה אחת, גובש במכון למחקרי ביטחון לאומי מתווה פעולה מדיני־ביטחוני לזירה הישראלית-פלסטינית. למתווה שלוש מטרות: לשפר את מצבה האסטרטגי של ישראל; למנוע גלישה לעבר מציאות של מדינה אחת ישראלית-פלסטינית; לעצב מציאות משופרת, שתאפשר פתיחת אופציות בעתיד לסיום שליטת ישראל בפלסטינים ביהודה ושומרון. המתווה הוא תוצר של תהליך מחקרי שנערך במכון למחקרי ביטחון לאומי, בהשתתפות קבוצה רחבה של מומחים וניהול סימולציות, במהלכו נבחנו 12 חלופות ליישוב הסכסוך הישראלי-פלסטיני. בהרצאה יציג אודי דקל, שהוביל את תהליך המחקר, ניתוח של החלופות שנבחנו אל מול תרחישים אפשריים לעתיד, ומה נדרש וחיוני לעשות היום כדי לבצר את חזון מדינת ישראל – יהודית, דמוקרטית, בטוחה ומוסרית.

התנועה הלאומית הפלסטינית - לקראת העידן הפוסט הסדרי?

מרצה: חוקר בכיר, סא"ל (מיל) יוחנן צורף
ההרצאה מבקשת להתמודד עם השאלה האם לאחר המהלומות הקשות שספגו הפלסטינים בשנים האחרונות של טראמפ, של ממשלות הימין והחולשה הרבה של אבו מאזן, קיים עוד סיכוי שנחזור לתהליך של הסדרים או שהקיצוניים יותר משתלטים על פתח ואש"פ והקושי לנהל מו"מ יהיה חריף יותר.

אודות המרצים

אודות המרצה: תא״ל (מיל) אודי דקל

מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי, תא”ל (מיל.) אודי דקל, הצטרף למכון למחקרי ביטחון לאומי ב- 2012 כחוקר בכיר. שימש כראש מנהלת המשא ומתן עם הפלסטינים, תחת ראש הממשלה אולמרט, במסגרת תהליך אנאפוליס. תא”ל (מיל.) דקל ביצע שורה ארוכה של תפקידים בצה”ל בתחומי המודיעין, שיתוף פעולה צבאי בינלאומי והתכנון האסטרטגי. תפקידו האחרון בצה”ל היה ראש החטיבה האסטרטגית באגף התכנון במטה הכללי. קודם לכן היה ראש חטיבת קשרי החוץ ומפקד יחידת הקישור לזרים באגף המבצעים וראש מחלקת המחקר בלהק מודיעין בחיל האוויר. דקל עמד בראש הוועדה המשולשת לישראל לאו”ם וללבנון אחרי מלחמת לבנון השנייה וראש וועדות צבאיות עם מצרים ועם ירדן. כמו כן, היה ראש קבוצות עבודה לתיאום אסטרטגי-אופרטיבי עם ארה”ב. השתתף בוועדה לעדכון תפיסת הביטחון (2006) וריכז את גיבוש אסטרטגיית צה”ל.

ד״ר סא״ל (מיל) קובי מיכאל

ד”ר קובי מיכאל הוא חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי ועורך כתב העת “עדכן אסטרטגי”. בין תחומי העניין של ד”ר מיכאל יישוב סכסוכים, אסטרטגיה, ביטחון לאומי, יחסי דרג מדיני-דרג צבאי, צבא-חברה, מדינות כושלות, מבצעי שמירת שלום ובניית מדינה, והסכסוך הישראלי הפלסטיני. ד”ר מיכאל כיהן כמשנה למנכ”ל וראש החטיבה הפלסטינית במשרד לעניינים אסטרטגיים. מיכאל שימש חבר סגל באוניברסיטת בן-גוריון (2011-2008) וחבר סגל בכיר באוניברסיטת אריאל (2015-2013), פרופסור אורח באוניברסיטת נורת’ווסטרן בארה”ב (2006-7) ובאוניברסיטת פקינג בביייג’ין (2017). פרסם 18 ספרים ומונוגרפיות ומעל ל-100 מאמרים ופרקים בספרים. מיכאל זכה בפרסים אקדמיים וביניהם: פרס יריב, פרס צ’צ’יק, פרס יצחק שדה ופרס האגודה הישראלית למדעי המדינה על הספר הטוב ביותר לשנת 2008-9. 

סא"ל (מיל) יוחנן צורף

חוקר בכיר במכון למחקרי בטחון לאומי. תחומי המחקר שלו הם יחסי ישראל-פלסטינים, החברה הפלסטינית, זיקתה לישראל ולהתנחלויות וכן המערכת הבינארגונית הפלסטינית. צורף הצטרף למכון בסוף שנת 2019 לאחר קריירות ממושכות בתחומים הצבאי והאזרחי. תפקידו הצבאי האחרון של צורף היה היועץ לענייני ערבים של המנהל האזרחי ברצועת עזה (סא”ל מיל’), בתקופת האינתיפאדה הראשונה ועד להשלמת היישום של הסכמי אוסלו. בין היתר שימש מתורגמנו של ראש הממשלה יצחק רבין במפגשים הפומביים הרבים שקיים עם יאסר ערפאת בשנה הראשונה שלאחר היישום, בגבול הרצועה. עם פרישתו היה מזכ”ל תנועת נתיבות שלום (1998-1999) ולאחר מכן ניהל פרויקטים חינוכיים באוניברסיטאות בר-אילן ובן גוריון שהפגישו מחנכים ישראלים דתיים עם מחנכים פלסטינים מבתי ספר תיכוניים (2000-2009). נטל חלק במפגשים הרבים שנערכו עם הפלסטינים במסגרת המסלול השני. היה עמית מחקר במכון ירושלים לחקר ישראל ובמכון למדיניות נגד טרור. צורף שב לשירות המדינה ב-2010 ובין היתר היה ראש האגף הפלסטיני-ערבי במשרד לענייני מודיעין ואסטרטגיה.

יוחנן צורף

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

אסלאם מול מודרנה


ההרצאה תעסוק בנושאים הקשורים למגדר, מין ומשפחה, תוך התייחסות לקביעות המופיעות בקוראן, בתורה שבעל-פה , בהלכה על פי האסכולות השונות ובחוקי המדינות, והיחס בין קביעות אלה ובין מנהגים ומסורות (עאדאת ותקאליד) השוררים בחברות ערביות ואסלאמיות שונות. בהרצאה נעמוד על משבר הערכים רחב החזית הפוקד חברות אסלאמיות כתוצאה מהתמורות העמוקות העוברות על חברות אלה בעניינים הקשורים למין ומגדר.

קוים כלליים של שסעים ומאבקים במזה”ת – מבוא להבנת האסלאם


בעיית היסוד של רוב המדינות הערביות המודרניות היא העובדה שרוב אוכלוסיית המדינות נותרה נאמנה למסגרות החברתיות הישנות: השבט, הקבוצה האתנית, הקבוצה הדתית והקבוצה העדתית. המדינה המודרנית, שנבנתה על פי דגם אירופי, נכשלת ברוב המקרים להתנחל בלבבות הציבור. מסורת ארוכת שנים של אלימות בין קבוצתית מעכבת התפתחות מנגנונים פסיכו-חברתיים לא אלימים ככלים לניהול ויישוב סכסוכים בדרכי שלום במרחב הציבורי.

הטרור האסלאמי


מקורות הטרור האסלאמי, תופעות של טרור לאורך תולדות האסלאם, טרור מודרני, טרור מדינה ומדינת טרור. מערך המוטיבציות המפעיל את הטרור, תמונת העולם של הטרוריסט.

מרצה: ד"ר מרדכי קידר

ד”ר מרדכי (מוטי) קידר הוא מזרחן ומרצה במחלקה לערבית באוניברסיטת בר-אילן, עמית מחקר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, ויו”ר חוג הפרופסורים לחוסן מדיני וכלכלי. התמחה בין היתר בחקר ממשל חאפז אל-אסד בסוריה. קידר מתמחה בתקשורת ההמונים של העולם הערבי ומתראיין לערוצים ערביים דוגמת “אל-ג’זירה”.

עלות הסדרה 165 ₪ להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח.

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2025
Skip to content