ארבעת גדולי הבארוק

עם המרצה: ד"ר אפי זיו

המאה ה-17, המכונה תקופת הבארוק מפגישה אותנו עם אמנות דרמטית, מפתיעה וחדשנית לאחר תקופת הרנסנס השלווה והנינוחה.

בסדרה נפגוש בגדולי האמנות של התקופה – קאראואג’יו, ברניני, רובנס, ורמברנדט. סדרה מרתקת המביאה עולם חדש וסוער, מרתק ומפתיע.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. קאראואג'יו - האיש שחולל את סגנון הבארוק בציור

האיש המרדן והנועז אשר באמצעות הניגודים החריפים בין אור לצל, הריאליזם הבלתי מתפשר הביא לעולם סגנון חדש ונועז – סגנון הבארוק אשר ישפיע באופן דרמטי על הציור מאז ועד היום מה מייחד את האמן העבריין והגאון? נסקור את חייו המרתקים, ואת החדשנות הנועזת שלו בניתוץ המוסכמות.

2. ברניני - מחולל סגנון הבארוק בפיסול

כבר בילדותו התגלה ברניני כ"ילד פלא" ואומץ מיד על ידי קרדינל בורגזה, שהזמין ממנו את יצירות המופת הראשונות שלו. נתוודע להעזה, לחדשנות ולחזונו של ברניני בפיסול היצירות הראשונות שלו, העוסקות בסיפורי המיתולוגיה היוונית.

3. רובנס – גדול ציירי ארצות השפלה

האמן הפלמי הדגול למד ברומא את חידושי הבארוק אצל קאראואג'יו. את הסגנון המודרני והחדשני הביא אתו לארצות הצפון וזכה שם להערצה ולכבוד, להם איש לא זכה לפניו. נשמע את סיפור חייו האישיים, נבקר בביתו ונעלה לקברו. ננסה לעמוד על פשר הצלחתו והשפעתו על אמנות הציור עד היום.

4. רמברנדט ו"משמר הלילה"

מציורי התנ"ך שלו ועד "משמר הלילה" – נסקור את יצירות המופת שלו ונשמע את סיפור חייו הטראגי. נופתע לשמוע שבערוב ימיו הוא נשכח לגמרי ורק במאה ה-19 שמו הועלה מתהום הנשייה. ננסה לפתור את תעלומת "יהדותו" של האיש, שחייו היו ממש סיפור "איוב" וכה הרבה לצייר סיפורי תנ"ך בשונה כל כך מציירים אחרים.

אודות המרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר בתחומי תולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה היוונית. כתב והוציא לאור 5 ספרים: הצופן הנוצרי באמנות, סודות אלי האולימפוס, משחקי האלים, מיתולוגיה עכשיו וגיבורי המיתולוגיה היוונית.

ד״ר אפי זיו

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

“מעורר תיאבון או סלידה” – על יצירות ואוכל באמנות

אוכל היה תמיד חלק משמעותי באורחות החיים החברתיים והתרבותיים שלנו. לפיכך, אין זה פלא כי תיאור המזון באמנות משתרע על פני תרבויות ובכל ההיסטוריה האנושית המתועדת. האוכל מופיע באינספור הקשרים, ממצרים ליוון העתיקה ולרומא, תיאורי נשפים ותשוקות שהופיעו בציור ובפסיפסים. נושא שחוזר על עצמו בימי הביניים והרנסאנס ועד ימינו, אוכל תואר כחגיגה או כמטאפורה. בין אם הם משרתים מטרות סמליות, או אלגוריה לסגולות או ערכים מסוימים או שהם מדגישים אירוטיות, אקזוטיות או עושר, תיאורים אלה שימשו לעיתים קרובות כדי לחשוף משהו אחר. מכיוון שהאוכל שזור ברוב ההיבטים של חיינו, ההיסטוריה האמנותית הזו מתחברת גם לנושאים גדולים יותר כמו פוליטיקה, מגדר, דת או מעמד. על טעם ועל ריח אין מה להתווכח? על כך בהרצאה זו.

ורדה מאייר

מרצה: ד"ר ורדה רוטשטיין מאייר

דוקטור לאמנות ומגדר, בעלת תואר שני וראשון באמנות ובחינוך. עוסקת באמנות מעל 45 שנה כמרצה לאמנות, מדריכת קבוצות לחו”ל וכן עורכת סיורי אמנות בארץ , אוצרת תערוכות, יועצת לכתיבת מסלולים ותוכניות לחו”ל, מרצה לאמנות במכללות וקתדרות, מוזיאונים ובמוסדות תרבות שונים.

מודליאני נושא

מודליאני במבט חדש

בין הארכאי לאוונגרד של ראשית המאה, בין קלסיקה מודרנית לסגנון אישי לחלוטין מודליאני מפתיע ומרגש. בעקבות תערוכת ענק באלברטינה בווינה נתבונן על מודליאני בפריזמת ההווה : מהגר יהודי בפריז שמגיע לעיר עם השכלה יוצאת דופן ושאיפות יוקדות . נדבר על ייחודו בתוך קבוצת האמנים שהפכו את פריז של ראשית המאה למרכז האמנותי החשוב ביותר של התקופה ועל מנגנוני הכוח שפעלו בה. נתבונן בעבודות שחלקן הוצגו כעת לראשונה. בהרצאה נעמוד על האפיונים, האיכויות ותרומתו של האמן המרגש הזה. נראה הקשרים לנושאים הנמצאים כעת בלב סדר היום של עולם האמנות.​

סמדר שפי

מרצה: ד"ר סמדר שפי

בוגרת תואר שלישי בתולדות האמנות מהאוניברסיטה העברית, בירושלים. מבקרת וחוקרת אמנות. אוצרת ראשית במרכז לאמנות עכשווית ברמלה CACR אותו ייסדה ב 2019. במוזיאון בית ביאליק בתל אביב היא אוצרת אמנות עכשווית מאז 2013.

האהבה היוונית שלי ארוס ואפרודיטה

האהבה היוונית שלי – ארוס ואפרודיטה יורים חיצים של אהבה

אהבה, תשוקה ויצרים על האולימפוס; סיפורים שהסעירו את דמיונם של אמנים רבים. אלה יצרו יצירות מרהיבות; חלקן יצירות מופת, כאלה שאי אפשר לתאר את עולם האמנות בלעדיהן כמו: לידת ונוס של בוטיצ’לי. האהבות הרבות של זאוס, שלא מצליח להשתלט על היצר שלו, על המשולש הרומנטי על הר האולימפוס: אפרודיטה, הבעל והמאהב. אולי סוף סוף נבין למה, למה “האהבה היא עיוורת”.​

רחל ספיר

מרצה: רחל ספיר

מרצה במכללות וקתדרות: בערים, מועצות מקומיות ומועצות אזוריות. בתי ספר לתיירות, המועצה הציונית, בית הלוחם, טוקהאוס, הסתדרות המורים, קבוצות פרטיות ועוד.

עלות הסדרה 195 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2024

Skip to content