חוק, מוסר וסדר במאה ה-21

סוגיות חברתיות ומוסריות מהיומיום דרך עיני החוק והמשפט

מרצה: עו״ד מאיה רקח

מציאות חיינו כחברה בעולם המערבי מעלה כל העת שאלות מורכבות ומרתקות המשיקות לא אחת גם אל עולמות המוסר והמשפט ומאתגרות אותו.
למשל מעולמות הרפואה המשפטית המתפתחת טכנולוגית כל העת, בתחום הפסיכיאטריה ובריאות הנפש, בתחום הסייבר, בדיני משפחה ואישות, מול עולם התקשורת, זכויות אדם ובעלי חיים ועוד…
בסדרה מרתקת זו נחקור את היום יום שלנו כחברה וכאינדיבידואל בראי החוק והמוסר, בשילוב סיפורים אמיתיים העולים על כל דמיון, מתוך ניסיונה האישי של המרצה העוסקת כעו״ד בתחום דיני הנפשות.

תוכנית ההרצאות בסדרה

ההרצאות משודרות בזום מהאולפן באיכות גבוהה וגם מוקלטות לצפייה במועד אחר

מהם פשעי סייבר ומיהם העבריינים בעולם הוירטואלי. יום ג' 14.6.22 20:00

כיום אין כמעט אדם שלא מחזיק בחשבונות ברשתות החברתיות. הטכנולוגיה עליה הם מושתתים מאפשרת למשתמשים בהם לתקשר ולייצר משמעות לחייהם. לצד אלו, מתרחשות מדי יום, גם עבירות שאותה טכנולוגיה עצמה מאפשרת, בין אם בתום לב של אדם נורמטיבי ובין אם במזיד, ע״י מי שמכונים ״פושעי סייבר. מהי הגדרה של עבירת סייבר״ שגם האדם הסביר עלול לחטוא בה ואיך ניתן להימנע מאלה או לצמצם את הנזק? איך החוק נערך אל מול מצבים איתם לא התמודד בעבר? הצצה אל מאחורי הקלעים של הרשת , המוסר והחוק מתובלת בדוגמאות וסיפורים.

״לא אחראי למעשיו״ - על מידת שפיות הדעת בעיני החוק. יום ג' 21.6.22 20:00

בהרצאה זו נצלול דרך דוגמאות של מקרים בהם טיפלה עו״ד רקח, אל נקודות ההשקה שבין עולם הפסיכיאטריה והנפש לבין המשפט הפלילי. איך מאבחנים רפואית ומשפטית מיהו ״חולה נפש או פגוע נפש״? כיצד מתמודדת המערכת המשפטית בישראל עם מבצע עבירה שאינו כשר לעמוד לדין בשל היותו פגוע נפש? מהן זכויות פגועי נפש בהתאם לחוק זכויות החולה? כיצד נקבעים הענישה והטיפול? וכיצד ההגדרה משפיעה בפועל על ההליך הפלילי ועל גורלו של הנאשם, לעיתים לשארית חייו.

ראיית ה-DNA, מלכת הראיות המשפט הפלילי. יום ג' 28.6.22 20:00

״מדע פורנזי״ הינו שם כללי לתחומי מדעים שונים הנותנים שירות לבימ"ש ומענה לחקירות. כלי המדע הפורנזי המוכר לציבור - טביעות אצבע או נעליים, סימני צמיגים וכו' אכן מסייעים בפתרון תעלומות ופענוח פשעים אך אינם עומדים בהגדרה של מדע מדוייק. לעומתם ראיית ה - דנא השייכת למדעי הגנטיקה ומבוססת על ביולוגיה מולקולרית היא בעלת תוקף מדעי חזק ולכן מהווה כלי משמעותי לצוותי חקירות. הרצאה זו תעסוק בעולם המדעים הפורנזיים המתפתחים באופן מהיר ומרתק בשנים האחרונות וכיצד השימוש בהם מסייע בפתרון תעלומות פשע שהתרחשו כאן בישראל.

זכויות בעלי החיים בראי המשפט בישראל וההלכה. יום ג' 5.7.22 20:00

פרוות שועלים, חיטי שנהב של פילים או נעליים מעור תנין נחשבו בעבר הלא רחוק כפריטי נוי וחפצי יוקרה להתהדר בהם. כיום מעשים אלו נחשבים במדינות המערביות הנאורות התעללות בחיות והם בחזקת יהרג ובל יעבור - החוק ובעלי החיים עצמם. בהרצאה זו נדון בהתפתחות התודעה של האדם בנוגע להתנהגותו המותרת והאסורה מול בעלי החיים, כיצד התפתחות זו השתקפה דרך עיצובו של חוק צער בעלי חיים במהלך השנים, חוק החל גם על חיות בית וגם על חיות בר וכן בפן ההלכתי, כאן בישראל.

אודות המרצה: עו"ד מאיה רקח

עוסקת כסניגורית וכמייצגת נפגעי עבירה במשפט פלילי ודיני משפחה במשרד עורכי דין מוביל בתחום המשפט הפלילי, צווארון כחול וצווארון לבן. כמו כן, עו”ד רקח מגישה תכנית “המהדורה המשפטית Law-Tv “, תכנית משפטית תחקירית שעיקרה הנגשת מידע משפטי לציבור הרחב בענייני זכויות אדם וזכויות אזרח בישראל וחקר סוגיות במשפט הפלילי, סוגיות בפוליטיקה ואקטואליה בשילוב ראיונות עם פרשנים פוליטיים ועורכי דין מובילים במשפט הפלילי בישראל.

צפו בהקלטת מפגש המבוא לקראת הסדרה שערכנו עם המרצה:

Play Video

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

אלה הרצאות שהוקלטו מראש והן תהיינה פתוחות לצפייה לנרשמים למשך 3 חודשים.
ניתן לצפות בהן מתי שרוצים בקצב שלך, במהלך הסדרה או לאחריה! 
אלו ההרצאות:

השימוש בדי.אנ.איי לזיהוי פלילי | פרופ' ידידיה גפני

על השימוש בדיאנאיי לזיהוי פלילי

השימוש ב DNA לזיהוי פלילי, מהזוית המדעית, מובאת מפיו של חוקר בכיר ועתיר נסיון במחלקה לגנטיקה במכון ולקני. כיצד הגנטיקה והמחקר באים לעזרתנו בפיענוח פשעים.

ידידיה גפני

מרצה: פרופ' ידידיה גפני

חוקר בכיר במחלקה לגנטיקה במכון וולקני, לשעבר מנהל היחידה לביוטכנולוגיה והמחלקה לגנטיקה במכון. 

האנושות שאחרי הקורונה

האנושות ביום שאחרי הקורונה

הקלישאה לפיה אנשים נבחנים בשעת משבר נכונה, אבל אין הכוונה ליכולת להתגבר ולצלוח את המגיפה בשלום. רובנו נמשיך לחיות, אך המבחן האמיתי יהיה היכולת שלנו להמציא את עצמנו מחדש, ללמוד את מה שהטבע מנסה ללמד אותנו ולהשתנות בהתאם. המשבר הוא מבחן הישרדות, וכמו באבולוציה, גם כאן החזק שורד. משבר הקורונה מספק הזדמנות לקחת הפסקה במרוץ ולהבין לאן פנינו מועדות. גם כפרטים, גם כארגונים וגם כחברה אנושית. הפרדוקס הוא שאנו לומדים להוקיר דבר מסוים רק כאשר אנו עומדים לאבד אותו. ההבנה שהמציאות כפי שאנו מכירים אותה היא כה שברירית, גורמת לנו לבצע שינויים באופן שבו נבחר לחיות את חיינו מבחינה אישית ומקצועית, וגם לנסות להבין לאן אנחנו רוצים להמשיך יחד כחברה.

לירז מרגלית

מרצה: ד"ר לירז מרגלית

בעלת דוקטורט בפסיכולוגיה, עם התמחות בתורת המשחקים וכלכלה התנהגותית.
מרצה במרכז הבינתחומי הרצליה. 

 

מבוא לאקולוגיה של החי והצומח בעולם על טורפים ונטרפים, מוצא האדם, אבולוציה ומה שביניהם

אקולוגיה של החי והצומח בעולם – על אבולוציה, מוצא האדם ומה שביניהם מאז ועד היום…

בהרצאה זאת נתוודע לעצמנו בני האדם וחלקנו בעקרונות האקולוגיה. נסקור את ההומינידים, היצורים הקרובים לנו ביותר השימפנזים, הגורילות והאורנגאוטן ונתמקד במוצא האדם ובגילויים החשובים של עברנו. 
בחלקה האחרון של ההרצאה נדבר בקצרה על האקולוגיה של א”י וננתח את השפעת האדם על הסביבה והשינוי שהוא מביא על בתי הגידול השונים.

 
צחי פלג

מרצה: ד"ר צחי פלג

דוקטור לביולוגיה, מרצה בנושאי טבע ותיירות ומדריך טיולים

עלות הסדרה 247 ₪ - ובהרשמה מוקדמת רק 210 ₪ !
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח.

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content