מונודרמה - אמנות הסיפור לשחקן יחיד על במה

אלכס אנסקי מגיש: הצגת יחיד

שחקן אחד עומד על במה לבדו ומשך כשעה נושא על כתפיו את ההבטחה שלשמה הקהל רכש כרטיס – לייצר חוויה משמעותית. איך מרתקים את הצופים למתרחש למן הרגע הראשון? 

איך לוקחים סיפור שבמקור נכתב למספר דמויות ומזקקים אותו לדובר אחד מבלי להחסיר דבר? ובכלל, איך התגלגלה אמנות סיפור הסיפורים מהימים בהם סופרו סיפורים סביב המדורה ועד להצגת היחיד המקצועית והממוסדת שאנו מכירים כיום.

תוכנית ההרצאות בסדרה

בראשית היה הסיפור… על התפתחות התיאטרון לאורך ההיסטוריה.

עוד לפני המצאת הכתב, מימיו של האדם הקדמון אז חזר מהציד היומי והיה מספר לבני השבט סביב המדורה תוך תנועות ידיים, השמעת קולות ותיפוף איך נאבק ונמלט מהנמר, רותקו בני האדם לסיפורים. אלו השתכללו וסופרו במרוצת השנים ע"י מספרי סיפורים אמנים שנדדו ממקום למקום בלהקות שחקנים והפכו כישרון זה למקצוע ולמקור פרנסה ועד למפעלות התיאטרון הממוסד של ימינו.
בהרצאה זו יסקור אנסקי דרך עיני השחקן ותפקידו כמספר הסיפור, את התפתחות התיאטרון לאורך ההיסטוריה, מהו תפקידו של קהל הצופים ומה מקומה של אמנות התיאטרון בחיי האדם לאורך השנים.

על הצגת היחיד "נבלות" מאת יורם קניוק.

חבורת פלמ"חניקים לשעבר, מלח הארץ שבנו את המדינה רצופים שלל סיפורי גבורה ומורשת, מוצאת עצמה בערוב ימיה נדחקת אל שולי בחברה. שרידי החבורה מוצאים להם עניין חדש, מתכנסים במקומות מסתור ורוצחים את בני הדור הצעיר. את סיפור העלילה המטורף הזה, אשר הופק בהמשך גם לסרט, רקם הסופר יורם קניוק בספרו "נבלות" בשנת 1997. שבע שנים לאחר מכן, בשנת 2004, יזם אלכס אנסקי בהסכמתו ובשיתוף פעולה של קניוק את עיבוד הספר להצגת יחיד לבמה כאשר אנסקי עצמו מגלם ומשחק את אחת הדמויות.
בהרצאה זו ישתף אלכס אנסקי בתהליך העבודה המשותף עם הסופר, מה היו הקשיים כמו גם הפתרונות היצירתיים אתם התמודדו, שאפשרו להפוך סיפור של חבורת ישישים הפועלת במסגרת פרוזה להצגת יחיד שעובדת, על במה.

"אני לא דרייפוס", ע"פ יהושוע סובול.

"אני לא דרייפוס" , מחזה שכתב יהושוע סובול ושיחק אלכס אנסקי בשנת 2009. בווידוי נסער חושף מחזה היחיד את נפשו השסועה והמסוכנת של שונא יהודים , נותנת לו פתחון פה ומייצרת עבורנו הקהל הזדמנות לדיון מרתק על תופעת האנטישמיות מנקודת מבט היסטורית ועד לימינו אנו. על הפרשה שטלטלה את חייו של דרייפוס היהודי ושינתה לעד גם את ראיית מבטו של חוזה מדינת היהודים, תיאודור הרצל, שסיקר את הפרשה כעיתונאי.

"נפילה בשידור חי".

"זה השידור האחרון שלי ברדיו… אני הולך לומר לכם דברים שלא העזתי להוציא מפי, עליכם, עלי ועל המדינה שלנו במשך ארבעים שנות שידור…
… השדרן הפופולארי עברי גולן, מבצע חרקירי רדיופוני בשידור חי, האחרון בקריירה ארוכת השנים שלו, לאחר שקיבל הודעת פיטורין בסמס במהלך השידור.
"נפילה בשידור חי" - הצגת יחיד מאת אריה קרישק. בהרצאה זו חושף אלכס אנסקי את היסודות לפופולריות וסוד הקסם של כוכבי תקשורת, "אושיות תרבות", מובילי דעת קהל ותרבות הביטול בישראל היום.

אודות המרצה: אלכס אנסקי

שחקן, עיתונאי קריין ושדרן רדיו ישראלי ותיק.יליד בולגריה, בן לשדרנית רדיו ושחקנית, ובמאי תיאטרון ופעיל ציוני. החל לשחק בתיאטרון הילדים שייסד אביו: “במתנו” של תיאטרון “האהל”.

בוגר בית הספר הדרמטי של “הבימה” ובוגר בית הספר הגבוה לתקשורת של RCA בניו יורק.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 4 חודשים.

אמנות החיים | מרים זוהר

אמנות החיים

שיחה אישית עם השחקנית מרים זוהר, כלת פרס ישראל. על ילדות בצל השואה, כיצד התגלגלה להיות שחקנית משובחת ומצליחה למרות שלא הייתה לה כל הכשרה מוקדמת או שאיפות מודעות לכך, איך התקבלה ע”י השחקנים הוותיקים כשחקנית צעירה בתיאטרון הלאומי “הבימה”, כיצד היא ניגשת לעיצוב דמות, איך התחברה גם לדמויות כמו מדיאה שרצחה את ילדיה ומה למדה מבימאים שונים איתם עבדה. על חוייותיה על בימת התיאטרון ומחוצה לה או כפי שהיא עצמה מגדירה – “דוקטור של כבוד באוניברסיטה של החיים”.

מרים זוהר

מרצה: מרים זוהר

שחקנית תיאטרון וקולנוע ישראלית, כלת פרס ישראל לאמנות הבמה

מחזה. שחקן. דמות - על תהליך עיצוב תלבושות לבמה

מחזה. שחקן. דמות – על תהליך עיצוב תלבושות לבמה

נהוג לומר כי שחקן לובש דמות, ואכן המעבר מחיי היומיום דרך התלבושת, האיפור הפאות ואפילו הנעליים הינו חלק מהטרנספורמציה שהשחקנים עוברים לקראת העלייה לבמה כדמות אחרת לגמרי. לעיתים הדמות היא בת תקופה אחרת, ברוב המקרים לשמות אישיות שונה מזו של השחקן ועיצוב הבגד הוא הבסיס טרנספורמציה הזו.

המרצה דנה צרפתי תשוחח על איך בונים דמות, איך עוברים מטקסט לבמה ועל הדיאלוג בין היוצרים המאפשר לכל הדמויות לחיות בעולם בדיוני אחד.

דנה צרפתי

מרצה: דנה צרפתי

ראש בית הספר לעיצוב בסמינר הקיבוצים. מעצבת תפאורה ותלבושות.

רק כשפותחים חלון הרוח נכנסת

“רק כשפותחים חלון הרוח נכנסת” – על מקור ההשראה בתהליך היצירה

“כאשר ההשראה לא באה אלי, אני יוצא ופוגש אותה בחצי הדרך” זיגמונד פרויד. ההשראה – אותה רוח חמקמקה שכל יוצר לא יכול בלעדיה. הנטיה להתייחס להשראה כאילו אינה תלויה בדבר ויש לה לוח זמנים עצמאי, שגוייה מיסודה.

כיצד פוגשים אותה, קוראים לה ומתי היא נענית? מהם הכלים השימושיים להבאתה אל שולחן העבודה וכיצד ההשראה מכפילה ומשלשת את תהליך היצירה? על מהותה המרתק של ההשראה בהליך היצירה בולם התיאטרון נדון בהרצאה זו.

פרידה שוהם

מרצה: פרידה שוהם

מעצבת תפאורה, תלבושות ומרצה ישראלית לתיאטרון.

עלות הסדרה 165 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content