העולים לרגל

ההיסטוריה של המסעות בתרבות המערב

על תופעת התנועה של בני אדם בעולם העתיק וכיצד התבטאו המסעות באמנות.

האם כל תנועה היא בבחינת “מסע”? בסדרת הרצאות זו נסקור את המניעים של מסע, כאלו הנוגעים לדת, חינוך, רווחה כלכלית או חוויה אישית, המנותקת מכל היבט “חומרי”. 

ייחוד הסדרה הינו שילוב המעקב אחר נוסעים ונוסעות בעולם המיוחד של תולדות האמנות, תוך עיון במגוון שאלות כגון: כיצד מציירים מסע? מה מלמדות תמונות על הרגלים ועל חפצים הנדרשים למסעות? מיהם אלו הנוסעים בעקבות אמנות? 

על אלו ועל שאלות רבות אחרות נבקש לענות בסדרת הרצאות זו, במטרה לעורר סקרנות למסעות קצרים, ארוכים ובעיקר מיוחדים.

 

תוכנית ההרצאות בסדרה

מעל ומתחת לאדמה: מסעות בעולמות קדומים ועתיקים

יסודות המיתוסים של העמים הקדמונים במזרח הקרוב וברחבי הים התיכון מצויים בסיפורים שעברו בעל פה מדור לדור. רבים מאותם מיתוסים – המספרים את קורות האלים, הגיבורים ובני התמותה – חושפים את הצורך האנושי בתנועה. צורך מיוחד זה מבוסס על מגוון יסודות: כורח קיומי (למשל מסעות ציד), כורח תרבותי, אשר לרוב נתפס כמחויב המציאות (למשל מסעות מלחמה) או כורח של מניעים נפשיים עמוקים יותר אשר דחפו את בני האדם לחפש זהות ושורשים של קיום במסעות קצרים, ארוכים, קרובים או רחוקים. יחד עם עיון במגוון שמות ומושגי יסוד המלמדים על תופעת המסע, נחשוף בהרצאה הראשונה בסדרה את יסודות הסקרנות האנושית לצאת מן המרחבים המוכרים ולשוטט בעולמות מופלאים ומסתוריים, מעל ומתחת לאדמה.

מסעות של עליה לרגל בעולם העתיק

בתרבות היהודית המילה "רגל" מציינת "מועד", אך היא משקפת היטב – ביהדות ובתרבויות אחרות (באופן גלוי או נסתר או סמלי) – את המאמץ הפיזי הכרוך בהגעה אל אתרים מרוחקים, מופלאים, מסתוריים לרוב. התגבשות מהותית של תופעת העליה לרגל נראית בעולם הנוצרי, עם צמיחתן של דרכים מוכרות והשירותים הניתנים לצדם, כגון דוכני מזון או מקומות לינה. תעשייה מיוחדת זו לא תמיד הפחיתה את סכנות המסע, אך עוצמת האמונה של הנוסעים לא נפגמה בדרך כלל. על אמונת עולי הרגל ניתן ללמוד לא רק מעצם המסע אלא גם מהחפצים המלווים אותו, לרוב חפצי קודש זעירים אותם ביקשו המאמינים להקדיש לדמות, לאתר או למבנה אליו הם נוסעים. כך אנו מצליחים בהרצאה הנוכחית לחדד את הזיקה הייחודית בין מסע, מגע והתבוננות בדימויים, אשר בעת המודרנית קיבלו צורה חדשה: מתנות ומזכרות אותן נושאים המטיילים לאורחים המארחים אותם ביעדי המסע או בחזרה לביתם.

מניעים חדשים בתופעת המסע

נוסעים העורכים את מסעותיהם ממניעים ארציים (חילוניים, ללא מניע או תוכן דתי) אינם בהכרח נמנעים מתפילה לאלוהים, או לאלים, עם יציאתם אל הדרך. מצב עניינים זה, המקביל לזיקות נוספות בין "חילון" לבין "דת", הופך לשכיח בתרבות של אירופה המבשרת את הרנסנס. אנו בוחנים בהרצאה השלישית בסדרה את צמיחת המסעות העצמאיים, בתוכם מבקשים נוסעים לגלות ארצות חדשות – וכך להביא עמם בשובם סחורות או שפות חדשות. אחרים נוסעים במטרה לבדוק את יכולתם הגופנית או כדי להתבודד מול הנוף. החל מהמאות ה – 14 וה – 15 אנו נחשפים לגיבורי מסע מפורסמים יותר או פחות, אשר כתיבת המסע שלם מלמדת על התגבשות המסע כתופעה מהותית, אוניברסאלית כמעט ובלתי נפרדת מצמיחתה של התרבות המערבית, המבשרת את העולם החדש.

עיונים בתופעת המסע הגדול

במאה ה – 18 החלה רווחת באירופה תופעה חדשה, המוכרת לעוסקים בהיסטוריה של מסעות בשם "המסע הגדול" (The Grand Tour). צעירים משכילים, רבים מהם אנגלים או גרמנים, הבינו כי אם ברצונם להשתלב בחברה הגבוהה (בפוליטיקה או בחינוך), עליהם להכיר לעומק את תרבויות הים התיכון המורחב, בעיקר אלו של איטליה, יוון ומערב אסיה הקטנה. אלו הם המרחבים בהם מצאו הנוסעים (רובם אכן היו גברים) עדויות לתרבויות העתיקות של יוון ושל רומא, בפיסול, באדריכלות ולעתים גם בכתבי יד נדירים. תופעת "המסע הגדול" שיקפה לא רק את הסקרנות למגע עם העבר, אלא הפכה את המסע לאמצעי מרכזי בעיצוב דמותם וזהותם העתידית של המשתתפים במסע. יחד עם עיון בתופעה מיוחדת זו, נסכם את סדרת ההרצאות תוך התמקדות ביסודות של התבוננות, סקרנות ואספנות של דימויים, אותם יסודות המלווים נוסעים ותיירים במאה ה – 21.

ד״ר אדר ירום

חוקר אמנות, אדריכלות עירונית והיסטוריה של מסעות, איש של מילים ודימויים, מומחה לאמנות הרנסנס והבארוק באיטליה. בעל תואר שלישי בתולדות האמנות מאוניברסיטת בן גוריון. חובב מסעות מילים ואמנות על צורותיה השונות (לא בהכרח בסדר הנ”ל) החושב תמידית על הגבולות שבין “תחביב” לבין “מקצוע”. אוהב לשתף קהלים שונים במחשבות על דרכים חדשות להתבונן בעולם, במסגרת מסעות ממשיים, או אחרים, גם כאלו שבדמיון ובחלומות.

ד״ר אדר ירום

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 4 חודשים.

לך לך למה ללכת | יוסי נינוה

לך לך - למה ללכת

שלושת סיפורי נדודי אברהם. למה אברהם? למה ללכת? למה לכנען?

יוסי נינוה

מרצה: יוסי נינוה

מרצה לתנ”ך, המקורות לחגי ישראל ומועדיו, ולהיסטוריה של השואה. בוגר האוניברסיטה בת”א, בחוגים מקרא ולשון עברית. מרצה על נושאים בתנ”ך על פי הגישה המחקרית, הרואה בתנ”ך יצירה אנושית (ללא התערבות אלוהית) בעלת אופי מגמתי אמונתי-דתי-פוליטי.בהרצאות יש ניסיון לזהות את הכותבים, השקפת עולמם ומטרת כתיבתם. בהרצאות באות לידי ביטוי תרבויות הסביבה והשפעתן על התרבות הישראלית-יהודית.

מפעל ההעפלה | מרדכי נאור

באוויר, בים וביבשה - מפעל ההעפלה – פרק שאין לו אח

המשורר נתן אלתרמן כינה את מחנות המעפילים בקפריסין – פרק שאין לו אח. אפשר להגיד זאת על מפעל ההעפלה כולו: עליית 125 אלף יהודים לארץ ישראל, שלא ברשות הבריטים אשר ניסו לצמצם כמה שיותר עליית יהודים לארץ. ההעפלה הייתה לרוב דרך הים, אך הייתה גם עלייה יבשתית ממדינות ערב והגיעו אפילו 150 מעפילים בדרך האוויר.

ד"ר מרדכי (מוט'קה) נאור

מרצה: ד״ר מרדכי נאור

סופר וחוקר תולדות ארץ ישראל והתקשורת הישראלית. מרצה בכיר באוניברסיטת תל אביב וראש החוג ללימודי ארץ ישראל במכללת בית ברל. היה עורך של “במחנה גדנ”ע” ו”במחנה נח”ל” ומפקד גלי צה”ל לשעבר. כיום משמש כיועץ וכאוצר מוזיאוני מורשת רבים ברחבי הארץ. מלבד היותו מרצה להיסטוריה, מרבה נאור בכתיבת ספרים פופולריים בתולדות ארץ-ישראל וכן ביוגרפיות על אישיה. נאור הוא חוקר וסופר פורה, ובספרייה הלאומית בירושלים אצורים כ-200 ספרים שכתב, ספרים שהיה שותף לכתיבתם, ספרים שערך, קטלוגים לתערוכות ועוד.

מאין באנו, לאן אנחנו הולכים, ומה אנחנו עושים פה בכלל

האם אי פעם תהיתם למה טוב ורע תמיד מעורבים בעולמנו, ומה אתם יכולים לעשות כדי להביא לנצחון הטוב על הרע? גם האיראנים הקדומים תהו, וסיפור הבריאה הזורואסטרי נותן תשובה מנצחת לשאלות האלה. בהרצאה נשמע על הקוסמוגוניה, הקוסמולוגיה והאסכטולוגיה של הדת הזורואסטרית. ובמילים של בני אדם – איך ולמה נוצר העולם, איך הוא עובד ומה יהיה באחרית הימים, הכול על פי הדת ששלטה באיראן לפני האסלאם.

מרצה: ד״ר תמר עילם גינדין

נספחת התרבות הראשונה של ישראל באיראן החופשית, ועד שאיראן תהיה חופשית היא בונה גשרים בין עם ישראל לעם האיראני ופוקחת עיניים בשני הצדדים כדי להראות שבצד השני יש בני אדם בדיוק כמונו, וגם ההבדלים מרתקים. היא עושה זאת בפודקסטים, בספרים שהיא מוציא במסגרת הוצאת זרש, בפעילות ברשתות החברתיות, בהופעות בתקשורת, וכמובן בהרצאות.

עלות הסדרה 165 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח.

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content