רומא לשוחרי תרבות:
ההיסטוריה, האדריכלות, האמנות ועוד.

עם המרצה: ד"ר אפי זיו

מסע מרתק בעיר הנצח, רומא – בירת התרבות המערבית!

הסיור יכלול סקירה היסטורית ומיתולוגית, צפייה במבני הפאר של האימפריה הרומית, הנצרות הקדומה, תקופת הרנסנס והשיא – תקופת הבארוק שמרכזה רומא. נלמד על ענקי הבארוק שפעלו בעיר, נסייר בארמונות, בווילות ונגלה “סודות” לא ידועים המסתתרים בכיכרות ובמזרקות של העיר.

הסדרה מתאימה גם למי שהיה בעיר ורוצה לדעת עליה יותר, וגם למי שטרם היה ורוצה ליהנות מסיור מודרך לשוחרי תרבות ואמנות.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. יסודה של רומא

הסיפור ההיסטורי והמיתולוגי משתלבים לסיפור אחד מרתק שקשה לדעת בו מה אמת ומה מיתוס. נשמע את סיפורו של איניאס, הזאבה והתאומים רומולוס ורמוס ונכיר את מלכי רומא עד כינונה של הרפובליקה.

2. מבני הפאר של רומא האימפריאלית

סיור קסום בעיר הגדולה ביותר בעולם של העת העתיקה. נבקר במבני הפאר אשר מהווים עד היום את הבסיס לאדריכלות הניאו-קלאסית. נכיר את שערי הניצחון ועמודי הניצחון של הקיסרים, הפנתאון, אמות המים ועוד.

3. האמנות ברומא האימפריאלית

נסקור את הפיסול והציור ברומא העתיקה, נלמד על ההשפעה של יוון וניכנס למוזיאונים הרבים בהם מוצגות היצירות של אז, נרחיב במיוחד בסקירת היצירות במוזיאון הקפיטוליני ברומא.

4. הנצרות הקדומה וביטויה באמנות רומא

סיפורה של אמנות הנצרות התחיל ברומא והתפשט לרחבי העולם. כיצד באה לידי ביטוי באמנות הדת החדשה? נטייל בקטקומבות ובכנסיות הראשונות העומדות על תילן עד היום הזה.

5. “יש לנו אפיפיור”

כיום, האפיפיור הינו רק דמות דתית בלבד. עד לא מזמן הוא היה ראש מדינה גדולה וחשובה במרכז איטליה, נלמד על כינונה של המדינה בימי הביניים, נלמד את אופן בחירת האפיפיור, נשמע על המלחמות אליהן יצא, על כניעתו או ניצחונו מול ראשי מדינות ונסיים בהסכם המפורסם בינו לבין ממלכת איטליה שהסדיר את מערכת היחסים עד היום.

6. “הסודות” של הפיאצות והמזרקות של רומא

סיור מאתגר במקומות המפורסמים כל כך, אשר מאחורי כל אתר מסתתרים "סודות" שיפתיעו גם את אלה המכירים אותם היטב. נכיר גם מזרקות החבויות מן העין ונשמע את סיפורן המרתק.

7. כנסיות כמוזיאונים

הכנסיות הרבות ברומא מהוות "מוזיאון פתוח וחינמי" לכל שוחרי האמנות. נבקר בהן ונגלה אין-ספור יצירות מופת של גדולי האמנים, החל מאמני הרנסנס – רפאל, מיכלאנג`לו, טיציאן, טינטורטו, ועד גדולי הבארוק – קאראווג`ו, גווידו רני, ברניני, בורומיני ועוד רבים אחרים.

8. גדולי הבארוק של רומא

"אמרת בארוק – אמרת רומא...". רומא היא בירת הבארוק של אירופה. נעמוד על מאפייני הבארוק באדריכלות, בציור ובפיסול באמצעות סקירת מבנים ויצירות של בורומיני, ברניני וקאראואג'יו שהנחילו לעולם את הסגנון המפואר של המאה ה-17.

אודות המרצה: ד"ר אפי זיו

סופר ומרצה בכיר בתחומי תולדות האמנות, האמנות הנוצרית והמיתולוגיה היוונית. כתב והוציא לאור 5 ספרים: הצופן הנוצרי באמנות, סודות אלי האולימפוס, משחקי האלים, מיתולוגיה עכשיו וגיבורי המיתולוגיה היוונית.

ד״ר אפי זיו

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

אוגוסטוס

אוגוסטוס – הקיסר הראשון

כסף כוח נישואין ושלטון- אלה הרוחות שנשבו מהמערב והשפיעו על ארץ יהודה.
אוגוסטוס בנו המאומץ של יוליוס קיסר יתפוס את השלטון כחלק מהטריומווירט ששלט באימפריה הרומית באותם ימים. לימים יהפוך לשליט יחיד והקשר שלו לירושלים הוא קשר חזק ומשמעותי שהשפיע על הקורות בארץ.
בהרצאה נעסוק בהיבט המדיני שהשפיע את פני המרחב כולו עם התפשטותה של האימפריה הרומית.

אביבית ברוקשטיין

מרצה: אביבית ברוקשטיין

מורת דרך, מרצה ומדריכת סיורים בקתדרות ומכללות

מעל ומתחת לאדמה: מסעות בעולמות קדומים ועתיקים

מעל ומתחת לאדמה: מסעות בעולמות קדומים ועתיקים

יסודות המיתוסים של העמים הקדמונים במזרח הקרוב וברחבי הים התיכון מצויים בסיפורים שעברו בעל פה מדור לדור. רבים מאותם מיתוסים – המספרים את קורות האלים, הגיבורים ובני התמותה – חושפים את הצורך האנושי בתנועה. צורך מיוחד זה מבוסס על מגוון יסודות: כורח קיומי (למשל מסעות ציד), כורח תרבותי, אשר לרוב נתפס כמחויב המציאות (למשל מסעות מלחמה) או כורח של מניעים נפשיים עמוקים יותר אשר דחפו את בני האדם לחפש זהות ושורשים של קיום במסעות קצרים, ארוכים, קרובים או רחוקים. יחד עם עיון במגוון שמות ומושגי יסוד המלמדים על תופעת המסע, נחשוף בהרצאה הראשונה בסדרה את יסודות הסקרנות האנושית לצאת מן המרחבים המוכרים ולשוטט בעולמות מופלאים ומסתוריים, מעל ומתחת לאדמה.

אדר ירום

מרצה: ד"ר אדר ירום

חוקר אמנות, אדריכלות עירונית והיסטוריה של מסעות

גאונות או שגעון?

גאונות או שגעון?

“השיגעון מרענן ומעורר. הוא הופך את השפויים לשפויים יותר. היחידים שלא מרוויחים ממנו הם המשוגעים” (הנרי מילר) האם גם לכם קרה שהתבוננתם ביצירת אמנות שלא נראתה לכם ותהיתם ״מי המטורף שעשה את זה ״ ואילו על יצירה מדהימה שראיתם שאלתם ״מי הגאון שעשה את זה״ ? אחת הקלישאות הידועות ביותר היא שבכל גאון יש משוגע או לפחות נחשב כאאוטסיידר לתקופתו. אבל האם באמת אפשר ליצור אמנות כשאתה לא יכול לראות את המציאות כפי שהיא? האם צריך להיות משוגע כדי להיות אמן?

ורדה מאייר

מרצה: ד"ר ורדה רוטשטיין מאייר

דוקטור לאמנות ומגדר, בעלת תואר שני וראשון באמנות ובחינוך

עלות הסדרה 285 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2024

Skip to content