להלן פירוט השיעורים המלא
לחצו על כל חלק בקורס לעיון במפרט השיעורים
חלק א - נעים מאד, אני ריקי
לגדול כילדה זמרת, מקורות השראה וצעדים ראשונים בתחום.
ריקי מספרת על עצמה, על בית ההורים, הרגע בו התחילה להתעניין בשירה וריקוד, מקורות השראה ומי גילה אותה ראשון.
כישרון שירה בולט וייחודי – האם היווה יתרון או מקור לצרות וכאב לב בילדות ובכלל? ומתי הכל התגבש לכוח מיוחד..
ריקי בכלל חשבה להיות רופאה… איך מפגש גורלי בינה לבין שלמה (ארצי) על הדשא בקיבוץ אי שם בשלהי שנות השישים, הוביל אותה לבחינות ללהקה הצבאית, לשיר מול חיילים ולבחירה בקריירת השירה.
חלק ב - על הקריירה
כיצד לנצל הזדמנויות? כיצד לעמוד בציפיות מהקהל, מההפקה?
מה הוביל את ריקי בתהליכי קבלת ההחלטות והאם ישנן החלטות שלקחה או לא לקחה ומתחרטת בדיעבד?
חיילת משוחררת וכבר כוכבת המקבלת תפקידים ראשיים בתוכניות טלוויזיה, שירי ילדים, הופעה בטקס ״כינור דוד״ – איך מנווטים בין ערב שירי ז׳אק ברל, להיטים ברדיו והשתתפות במחזמר ״אל תקרא לי שחור״ ..
קריירה משגשגת יכולה לייצר לא רק שמחה וסיפוק אלא גם מחויבויות רבות – להפקה, לקהל, לעמוד בציפיות. למה ריקי בוחרת באמצע הפריחה הגדולה שחווה לעזוב הכל, לקום ולטוס לארצות הברית? על החלטות שיכולות להיות גורליות ממש בניהול הקריירה.
מה ומי מחזירים את ריקי לאחר שהות של כמה שנים מ״התפוח הגדול״ בארה״ב חזרה לישראל ומה נחרט בה מהשהייה שם, שילווה אותה מאז לאורך כל הקריירה שלה.
לעיתים המקומות אליהם מגיעים מאוד משמעותיים או כמו שאומרת ריקי על מקורות ההשראה שספגה לאחר חוויה משמעותית שעברה.
לא רק זמרת רק בתחום הבידור והפופ – גם שחקנית על בימות התיאטרון הרפרטוארי. איך נוסף הטייטל החדש והמשמעותי לקריירה של ריקי גל. על הכובע החדש – שחקנית – זמרת בהצגות תיאטרון.
מתי ובאילו נסיבות התרחשה הפריצה הגדולה של הקריירה של ריקי, שעיצבה והפכה אותה לזמרת עם השירים המוכרים כל כך לכולנו היום. כמה זמן זה לקח ועל מה ויתרה בדרך כדי לייצר את מה שהיא מכנה ״הזהות הראשונה שלי כזמרת סולו״.
חלק ג - DNA של אמן מצליח
כמה זמן לקח עד “הפריצה הגדולה” ובניית הזהות כזמרת?
מהם הסודות המקצועיים של אמנים מצליחים? הכוח של שיתופי פעולה מוצלחים.
איך מרגיש אמן שנייה לפני שעולה לבמה? איך מתמודדים עם הצלחה וכישלון?
מה בא קודם הלחן או המילים? האם זה משנה בכלל?
די.אנ.איי של אמן מצליח מורכב לא רק מכישרון בשירה. מהם המרכיבים המיוחדים שמייצרים ״כוכב״? איך הוא מתנהל? איך נראית שגרת יומו? מהם אותם כישורים אישיותיים וסביבתיים אותם רצוי לטפח כדי לייצר סביבה מתמדת של הצלחה בביזנס?
לעמוד על במה זה מצב לא שגרתי ולא טבעי. רוב בני האדם, בעומדם חשופים לביקורת מול המון אדם חווים פיק ברכיים וקושי. איך התגברה ריקי כאמנית מתחילה על הרעד וההתרגשות בכל פעם שעלתה על הבמה וגיבשה את זהותה. היא מה סוד הקסם של אמנים מצליחים בארץ ובעולם לדעתה שהופכים אותם לכאלו.
זמר שמופיע לא מגיע אל האולם, פותח את הפה ושר. מדובר בשנים של עבודה עם טובי המורים לפיתוח קול, למידת אינספור טכניקות ושיטות, כולל שימור הגוף, הכלי. ריקי חושפת את העולם שמאחורי השירה וחולקת טיפים למחויבות שלה, ״איך לחיות״ והלעשיר את עצמה כאדם על מנת להיות אמן מעניין יותר שיש לו מה לתת לקהל.
מה מזין אמן על מנת שאמנות שיפיק תהיה עשירה ומלאת רבדים? עוד על הכלים שריקי סיגלה לעצמה כאמנית והמתנות שקיבלה מהחיים במהלך הדרך – ואיך הכל מגויס לטובת היכולת להפיק חווית שירה אישית יותר, עשירה ונוגעת ללב ולאזניי המאזינים. על הגוף והנפש בבלי בשירות האמנות.
לא די במילים מרגשות ובלחן מנצח – הכל מתנקז יחד כשאמן לוקח אליו את השיר ומבצע אותו בדרכו הייחודית. ריקי מדגימה איך פירקה את שירה המצליח ״מערבה מכאן״ בדרך מקורית במיוחד ששמה דגש על המילים ועל ההגשה.
לאהוב מוזיקה, לשיר כתחביב ועד יצירת מוזיקה בצורה רצינית כדרך חיים וכמקצוע – איך ניגשים לתחום? איך פורצים דרך? על החיבורים והעבודה המשותפת עם פוליקר, יוני רכטר, דודו טסה וכמובן מתי כספי – מה קורה ברגעים הקסומים של חיבורים ושיתוף פעולה עם אמנים וקולגות איתם ריקי עבדה ועובדת במהלך השנים.
כולנו מכירים את מעמד ההופעה מהצד של הקהל. איך מרגיש אמן שנייה לפני שעולה על הבמה? מה החוויה שלו? האם יש טקס מיוחד לפני הכניסה אל הבמה? ריקי משתפת אותנו בפן האישי שלה, מהזוית של מאחורי הקלעים ונותנת תשובה מפתיעה וחדשנית על השאלה מהו המקור שממנו נובעת האמנות לתפיסתה.
אמן אחד עומד על במה, מסנוור מאורות ומולו קהל רב ששילם ממיטב כספו ובא עם הרבה ציפיות. איך עומדים בהתרגשות ? במתח? איך מצליחים להיות בריכוז ולתת את המיטב, לספק את הסחורה? ריקי משתפת בניסיון האישי שלה, בטיפים וטריקים שסיגלה לעצמה בתחילת דרכה, כאשר החלה להופיע על הבמות.
איך שומרים על האמת הפנימית אל מול ים ההזדמנויות שצצות ושלל האפשרויות? כסף טוב או אמנות טובה? ואם ניתן לשלב בין השניים? מה הוביל את ריקי בתהליכי קבלת החלטות והאם ישנן החלטות שלקחה או לקחה ומתחרטת בדיעבד?
חלק ד - ניתוח שירים וביצועים
ריקי בעבודה מול אמנים צעירים, מנתחת את הביצוע, על השימוש בקול, שליטה בטכניקה, העבודה עם הצלילים, העיצורים, שימת לב לשפה המושרת. מה גורם לביצוע להרגיש בוגר, שלם, נוכח? איך מעבירים רגש בשיר, חסמים ועוד.
פענוח טקסט בניתוח השיר “לילות הסתיו”, ניתוח השיר ״מקיץ אל החלום״ – איך שיר, מוכר, אהוב וידוע מקבל תפנית מפתיעה. ניתוח השיר של מאיר אריאל ״שלל שרב״ – מהי כוונת המשורר וטוויסט מפתיע בנוגע למושא השיר, כפי שלא הבנו אותו עד היום…
ריקי מנתחת טכנית ורגשית שירה של זמרת צעירה – על השימוש בקול, שליטה בטכניקה, העבודה עם הצלילים, העיצורים, שימת לב לשפה המושרת. כל הטכניקות שגורמות לקסם להתרחש, שבסופו של דבר ״שיר קטן מגיע אל לב המאזינים״.
חלק מאחריות הזמר המבצע ביצירת חוויה מרגשת של האזנה אצל הקהל היא הגשת השירה במלואה, עם הרבה כבוד לכל מילה ומילה, להגייה ולשפה. ריקי מפנה את הזרקור על ההיבט המשמעותי הזה בהגשת שיר.
ניתוח שלישי של ריקי לביצוע של זמרת צעירה – על השפעות בזמן ביצוע שיר , טכניקות הגשה, איך מעבירים רגש בשיר, חסמים ועוד.
ניתוח שלישי של ריקי לביצוע של זמרת צעירה – על השפעות בזמן ביצוע שיר , טכניקות הגשה, איך מעבירים רגש בשיר, חסמים ועוד.
מה בא קודם הלחן או המילים? האם זה משנה בכלל? ״עם הגב לים, עם הראש לשם״ – ניתוח השיר של מאיר אריאל ״שלל שרב״. שימת לב למילים, לכוונת המשורר, וטוויסט מפתיע בנוגע למושא השיר, כפי שלאו דווקא הבנו אותו כך עד היום…
פענוח טקסט נוסף של שיר. הצצה מרתקת לאופן הקליטה, החשיבה והקשבה של ריקי בבואה לנתח שיר, כאמנית שבא מעולם המוסיקה. איך ניגש אמן למילים, לחשוב עליהן, להתחבר אליהן, לפני שמבצע אותן ואנחנו, הקהל, ״על אוטומט״ שרים את המילים.
פענוח שהוא הפתעה – איך שיר, מוכר, אהוב וידוע מקבל תפנית מפתיעה תוך כדי ניתוח מעמיק ומרתק שריקי מציגה עם השיר ״מקיץ אל החלום״.
על הכלים שרכשה ריקי במהלך החיים והקריירה שאפשרו לה לצלוח במהלך השנים את האתגרים והקשיים של המקצוע – בארץ, בחו״ל, במועדונים קטנים או על במות גדולות בתפקידים ראשיים במחזות זמר.