בוא שיר עברי

סיפור חייהם ושיריהם של יוצרים מרכזיים בזמר העברי

אנחנו מפזמים ומכירים ב”על פה” את השירים שכתבו או הלחינו, אלו הקרויים בפינו “נכסי צאן ברזל”, שירים קאנוניים שמרעידים מיתר בלב אבל לא תמיד אנחנו מכירים את היוצרים עצמם. 

בסדרה זו נצלול אל הסיפורים הקטנים והגדולים מחייהם, אישיותם ויצירותיהם של ארבעה יוצרים ויוצרות מופלאים וחד פעמיים – דוד זהבי, נעמי שמר, תרצה אתר וחיים חפר, שהותירו, כל אחד בדרכו, חותם משמעותי ומרגש בזמר העברי.

 

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. "כמו קול של הלב" - מנגינותיו וחייו של דוד זהבי

מה אנו יודעים על חייו של המלחין הצנוע, מחבר "המנון הפלמ"ח, "אלי אלי", ועוד עשרות שירים שהיוו את פסקול החיים הארץ-ישראלי במשך שנות היישוב והקמת המדינה? יליד יפו, המלחין הצבר הראשון, ממייסדי תנועת "הנוער העובד" וקיבוץ נען, שהיה נשוי לשלוש נשים, חשמלאי ורצף, מייסד "השירה בציבור" בארץ. כל הפרטים הללו ועוד רבים יסופרו בהרצאה, המוקדשת לאחד המלחינים החשובים בתולדות הזמר העברי, שעקבותיו היטשטשו עם השנים.

2. "אני נזהרת מדברים נופלים" - סיפור יצירתה, חייה ומותה, של תרצה אתר

משוררת, מחזאית, אשה אוהבת, מתרגמת, סופרת ילדים, זמרת, שחקנית, אם, ובנוסף – בתו האהובה של נתן אלתרמן. בהרצאה ייפרש סיפור חייה הרגיש והשברירי - שכולו חיפוש מתמיד אחר היופי, האהבה והביטחון - עד מותה הטרגי בגיל צעיר.

3. "נועה נולדה בשדה" - סיפור חייה ויצירתה של נעמי שמר

משוררת, מלחינה ומתרגמת. הראשונה בארץ ששרה בעצמה את השירים והלחנים שחיברה. הילדה היחפה שהילכה בשדות כנרת, והמשיכה ללכת יחפה כמבוגרת על האספלט ברחובות תל אביב; בעלת לשון חדה וחוש הומור מושחז שהצליחה להוציא מן העברית את היופי הפיוטי והרך שלה; אוהבת גדולה של אוכל, שהישגה הגדול ביותר במטבח היה הכנת חביתה; הקיבוצניקית, נצר תנועת העבודה, שהצטרפה אל "גוש אמונים". כל הניגודים המשובבים הללו, ועוד, יסופרו בהרצאה.

4. "הן אפשר" - סיפור חייו ויצירותיו של חיים חפר

הכותב המזוהה ביותר עם הפלמ"ח; היוצר שיחד עם חברו דן בן-אמוץ המציא את דמותו של הצבר הישראלי בתרבות; עיתונאי, פובליציסט, איש מעורב ודעתן; פזמונאי שכתב למעלה מ-1,000 שירים; כל זאת, ועוד – בסיפור חייו ויצירתו שיתואר בהרצאה.

אודות המרצה: ד"ר מוטי זעירא

חוקר הזמר העברי, תקופת העלייה השנייה והשלישית והספרות החלוצית יליד נוה-שאנן, חיפה, שנת 1956, דור שלישי בארץ, נשוי + 3 ילדים ו-4 נכדים, חבר קיבוץ גבעת חיים איחוד. בעל תוארי B. A בספרות ובמחשבת ישראל, M.A. בלימודי ארץ-ישראל, ד”ר בתולדות עם ישראל. ממייסדי “המדרשה” – מרכז חינוכי להתחדשות החיים היהודיים בישראל, הממוקמת במכללת “אורנים” שבטבעון, ומנהלה משנת 1995. ב-40 שנים השנים האחרונות פעיל מרכזי בארץ בתחום התרבות והזהות היהודית לציבור החילוני בישראל: ערבי חג וזמר, עריכת טקסי חיים (חתונה, בר/בת מצווה, אבלות), קבלות שבת, הנחיית קבוצות לימוד, בתי מדרש פתוחים, ועוד. יו”ר המכינה הקדם-צבאית למנהיגות חברתית בשנת הי”ג ע”ש יצחק רבין חיבר למעלה מ-15 ספרים.

ד״ר מוטי זעירא

צפו בהקלטת מפגש המבוא של הסדרה שערכנו עם המרצה:

Play Video

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בכל ההרצאות זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

דליה רביקוביץ- מן הכישוף אל פשטות עליונה

דליה רביקוביץ- מן הכישוף אל פשטות עליונה

דליה רביקוביץ’ החלה את דרכה כמשוררת שתרגמה את מצוקתה של בת שנותרה ללא אב אל לשון עברית עתיקה, מאגית, מפתה במסתוריותה. כשרונה הגדול הוכר מיד, אבל היא נעשתה משוררת מעמיקה יותר ומרגשת יותר, כאשר היא כתבה “אני ישנה ככל האדם ואינני עוסקת בכישוף”. הפשטות והישירות – שהיו צורה אחרת של וירטואוזיות לשונית, הובילה אותה אל העמקת המבט בנפשה, אל שירי אמהות מסעירים, ואל שירה פוליטית נוקבת.

פרופסור ניסים קלדרון

מרצה: פרופ' ניסים קלדרון

מלמד ספרות, תרבות וקולנוע, סופר ומרצה

ליל קיץ – על שירו של אלתרמן

ליל קיץ – על שירו של אלתרמן

ההרצאה מתמקדת סביב שירו של אלתרמן “ליל קיץ”, מהשירים היפים בקובץ הבכורה שלו “כוכבים בחוץ”. סופרים ומבקרים ראו בו שיר מכונן, שפתח תקופה חדשה בשירה העברית. ההרצאה מבקשת להראות איך הצליח אלתרמן לבנות אמירות המתאימות לארבע ערים שונות מן הביוגרפיה שלו, תוך שימוש בארבעה משלבים שונים של השפה העברית. העיר שהיא הגיבורה הראשית של יצירתו, לסוגיה ותקופותיה, יכולה להיות העיר הארכיטיפית שבכל דור ובכל אתר, אך גם תל-אביב הצעירה, העיר העברית הראשונה, שהלכה ונבנתה מול עיניו.

זיוה שמיר

מרצה: פרופ' זיוה שמיר

פרופסור (אמריטה) לספרות עברית מאוניברסיטת תל-אביב היא חוקרת מובהקת של יצירות ביאליק ואלתרמן.

סתיו יהודי – משירי אברהם חלפי | גיל פז

סתיו יהודי – משירי אברהם חלפי

סיפורו המיוחד של האלבום ה-26 מתוך 62 של גדול זמרי ישראל, והאלבום האהוב ביותר על אריק איינשטיין עצמו. הקשר שלו לאברהם חלפי, מהברית ועד המצבה, בא לשיאו באלבום יוצא דופן זה, כולו על טהרת המילים של חלפי.  בהרצאה אני מספר את הסיפורים מאחורי ”עטור מצחך”, ”צער לך”, ”השיר על התוכי יוסי” וכמובן ”סתיו יהודי”. הרצאה מוזיקלית שלא תשכחו.

גיל פז

מרצה: גיל פז

מבקר מוזיקה בגל”צ, מרצה ומדריך סיורים בתל-אביב ואיסלנד

עלות הסדרה 225 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content