מסתרי הנפש וסתרי התורה

עם המרצה: ד"ר מיכה אנקורי

המיתוסים הקדומים הם מבע ישיר ובלתי אמצעי של נבכי נפש האדם. בתנ”ך נדחו המיתוסים בפני החזון המוסרי והחברתי. הזרם הרבני-המרכזי ביהדות הפריד בין אדם לאלוהיו ובכך יצר געגוע מכאיב: עולם של מצוות התייצב בין הנבראים לבין בוראם. הפסדנו את המגע הישיר והחם של האלות והאלים. 

תורת הסוד היהודית החזירה לארון הספרים היהודי את מה שהחסיר התנ”ך: את העקרון הנשי, את ההתענינות בנפש האדם, במעמקיה ובמצוקותיה, את מרחבי הנסתר והלא-נודע, את אהבת הטבע ואת  הכרת טבע האדם. בעלי המדרש והאגדה וחכמי הקבלה יצרו הגות חדשה ומקורית בעלת עומק פסיכולוגי אשר יש בה עניין רב גם לדורנו. 

צפו בד"ר מיכה אנקורי מספר על הסדרה:

בסדרה זו נכיר את עולם המיתוס היהודי מהיבט פסיכולוגי; בלימוד טקסטים ממקורותינו ובהתבוננות מקבילה במקורות מיסטיים מתרבויות אחרות.

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. היהדות והמיתוס

יש הרואים במיתוסים ובמיסטיקה עולם של אשליות חסרות ערך וממשות. בעולם שבו המדע זוכה להשגים כל כך גדולים יש הרואים בכל הנושאים שנעסוק בהם שעשוע או בילוי. עם זאת אין יום שלא תעלה בו באחת מתיאטראות העולם יצירה המבוססת על המיתוסים הקדומים. כל שוחר תרבות מכיר את דמותם של אודיסיאוס, אפיגניה, אדיפוס אתינה וזאוס. ויש לומר שבמסורות המיתולוגיות המיתוס נחשב לדבר בעל ערך רב. התיאטרון בפרגמון הוקדש לאל דיוניסוס. יש שהגדירו את המיתוס כ"הדבר בעצמו". בתורות הסוד היהודית המיסטיקה נקראת דברי אמת. המחקר מגלה שיצירות מתוך תורת הסוד הופיעו כשהיהדות עמדה בפני התייבשות תחת עול המצוות. בהרצאה נעמוד על המשמעויות הנפשיות של המיתוס ועל הדרך שבא חזר המיתוס ליהדות אחר שהתנ"ך הרחיק אותו מתוכו. ק.ג. יונג אמר: "המיתוס הוא החלום של השבט והחלום הוא המיתוס של היחיד"  

2. יהדות וחירות

אָנֹכִי יְהֹוָה אֱלֹהֶיךָ אֲשֶׁר הוֹצֵאתִיךָ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים. כך מציג אלוהים את עצמו בפני משה והעם. כאלוהי החירות. אולי האידיאה של החירות, אשר מלווה את התנ"ך כולו, היא אחת מן הסיבות שבגללן הפך התנ"ך לרב המכר של כל הזמנים. נבחן בהרצאה את מעמדו של מניע החירות בנפש האדם ואולי נגלה בתוך עיון זה מי הם יוצריו הנסתרים של התנ"ך שהמחקר מנסה להתחקות על עקבותיהם כבר מאתיים שנה.

3. מהותו ומקורו של הרוע

הרמב"ם חשב שחוויית הרוע מקורה בהבנה לא נכונה של העולם. הרב קוק חשב שהרוע בהיותו מתקיים כל כך הרבה זמן  "יש בו סדר ובנין". לאיוב אלוהים מבטיח שאין לו סיכוי להבין את הרוע וכולנו מגלים מידי פעם  ש"צדיק ורע לו רשע וטוב לו". שימבורסקה אמרה: "כשהטוב מתגלה הרוע חוגג במסתרים". בורחס מספר כי הפרוטֵיאים היו אומרים, שמי שאינו עושה את הרע חוטא בגאווה שטנית… בהרצאה נבחן את תרומתן של המיסטיקה, הפסיכולוגיה, השירה והאומנות לסוגייה נצחית שמעסיקה כל אדם.

4. מסע שאין לו סוף

אחרי שנסע לארץ ישראל לתכלית לא מובנת אמר רבי נחמן מברסלב: "המקום שלי הוא רק ארץ-ישראל; מה שאני נוסע, אני נוסע רק לארץ-ישראל, ולפי שעה אני רועה בברסלב". מסעות היו מאז ומעולם, חלקם הביאו את נוסעיהם ליעדם וחלקם הודו שהיעד אינו העניין, המסע הוא הסיפור. בתנ"ך מתוארים מסעות שלפחות חלקם קרוב לוודאי לא היו; צעירים וזקנים מסכנים את חייהם כדי להגיע לקצה ההר רק כדי לרדת משם. ישנם שתיארו את המסע כמכוון לתכלית ואחרים תיארו מסעות מעגליים. היו שביקשו עושר והיו שביקשו אושר. האם יש יסוד פסיכולוגי למסעות? האם המסעות מלמדים אותנו על תהליכים שמתרחשים בנפש האדם?

5. גלות השכינה וגאולת הנשי

ר' אליעזר הגדול אמר "אין חכמה לאשה אלא בפלך". גם המשפט 'ישרפו דברי תורה ואל ימסרו לנשים' מיוחס לאותו חכם תלמודי. כששאלנו את לייבוביץ' כיצד זה הוא מחזיק בדברי חז"ל אשר אמרו דברים כה חמורים על הנשים, בעוד רעייתו גרטה היא מתימטיקאית ומרצה באוניברסיטה, הוא ענה: חז"ל שכתבו את הדברים האלה לא הכירו את אשתי גרטה. בימינו פלוגת טנקים נהוגים בידי נשים כבר לא מפתיעה אותנו ועם זאת יש עדיין לא מעטים שדעתם קרובה לזו של רבי אליעזר. בהרצאה נעסוק בסוגיית מעמד האשה, בחברה ובמיוחד בנפש האדם. יונג גילה את "האנימה" בחלומותיו והיהדות הוכרחה לגלות את "השכינה" ולהקים אותה מעפרה – מה שהפך למוטיב מרכזי בקבלה הצפתית. כל אלה הם פנים של החידה הגדולה שנעסוק בה: האשה של המיתוס והמיתוס של הנשי.

6. ארכיטיפ השינוי וההתפתחות והתגלותו במחשבת ישראל

מסורת ישראל רואה בתורה את התשתית לעולם ולהבנת העולם. כל התנ"ך כולו, אמרו מפרשים, איננו אלא פירוש לפסוקים הראשונים של בראשית. מכאן האיסור לשנות אף תו ותג בתורה, מכאן האמונה שלימוד קפדני של הטקסט המקראי תורם לקיום העולם. אמונות אלו גרמו לקפאון מחשבתי ולאיסור על יצירה מקורית, אף המילה "מקורי" נאחזת במקורות ומקדשת אותם. ולכן יש עניין רב במאמצים רבים שנעשו כדי לפרוץ את הגדרות. עשו את זה חכמים במדרשי ואגדות התלמוד, ובמיוחד עשו זאת בעלי תורות הסוד אשר סיפרו שוב ושוב את סיפור הבריאה ובדרך מתוחכמת הביאו לביטוי מגמות מרתקות של שינוי והתפתחות ואף העזו לחולל תיקונים בדמות האל. בעת החדשה היו אלה מורי החסידות אשר פילסו שבילים אל מחוץ לגטו המחשבתי ונתנו מקום גם לרוחות הזמן לנשוב בהגות היהודית.

אודות המרצה: ד"ר מיכה אנקורי

 פסיכולוג קליני, ראש התכנית ללימודי פסיכותרפיה ביחידה ללימודי חוץ של המרכז האקדמי רופין, חוקר המיסטיקה היהודית והיבטים פסיכולוגיים במורשת ישראל.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

יהדות ומסורת - הכתב העברי המקורי

יהדות ומסורת - הכתב העברי המקורי

הכתב המרובע מוכר כ”עברית” וכך לימדו אותנו בבית הספר. אבל נוכיח לכם שזה לא נכון, אנו כותבים בכתב “מיובא” מבבל, ובעצם הכתב העברי המקורי בו השתמשו בזמן בית המקדש הראשון ואחר כך על מטבעות החשמונאים נראה לגמרי אחרת, האם ידעתם?

נעמי דינור | הרצאות מהכורסא

מרצה: נעמי דינור

חוקרת ומרצה לארגונים בנושאי עם ישראל ומתמחה בתרגומים בשפות רבות אחרות.
רוץ הלפיד – מהתנ_ך דרך המיתולוגיה ועד ללפיד של פסל החרות

מרוץ הלפיד – מהתנ"ך דרך המיתולוגיה ועד ללפיד של פסל החרות

הלפיד ככלי נשק, הלפיד כסמל האהבה, הלפיד כסמל החיים והמוות, הלפיד כסימן הכר לאלים שונים, הלפיד כסמל החירות ועוד.

אהוד דור

מרצה: אהוד דור

מרצה על התנ”ך, המיתולוגיה היוונית ובמה שבינהם

המשיח תמיד יבוא

המשיח תמיד יבוא

“המשיח תמיד יבוא” – כך מצטטת חגית את סבא שלה, פרופ’ ישעיהו ליבוביץ’ ז”ל – “המשיח תמיד יבוא” היא אומרת אל מול הקרוואנים המתרבים בהתנחלויות, סלילת הכבישים הבלתי חוקית וההשתלטות על הקרקעות של פלסטינים תושבי האזור. היא מסבירה שהמשיח הוא משהו שצריך לשאוף אליו. שגם אם לעולם לא יהיה צדק מוחלט, תמיד נהיה חייבים להמשיך לחתור לעבר הצדק.חגית עופרן עובדת בשנים האחרונות כאחראית מעקב ההתנחלויות ‘בשלום עכשיו’. היא נוסעת לשטחי יהודה ושומרון כדי לתעד את הנעשה בהתנחלויות, מצלמת כל פרט ופרט. חגית משוכנעת שההתנחלויות מנציחות את הכיבוש ואת העוול שהיא רואה מול עיניה, עוול שנגרם על ידי הציבור הציוני-הדתי שהיא עצמה מגיעה ממנו. המסע הבלתי נגמר של חגית מפגיש אותה פנים אל מול פנים, שוב ושוב, עם המתנחלים. מחדש עולות הסיבות שהובילו להחלטתה להפסיק לשמור מצוות ועולה גם הכאב שהיא חשה אל מול החברה הדתית של ימינו. אבל המסע הזה מפגיש אותה גם עם הקשר האישי העמוק שלה ליהדות ועם האהבה שלה לארץ-ישראל, שבשטחה היא נוסעת. לקריאת ראיון של נחום מוכיח עם היוצרת וגיבורת הסרט בעיתון מקור ראשון

במאית: לאה קליבנוף-רון

עלות הסדרה 245 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content