תרבויות העולם הקדום והשפעתן על תרבות התנ"ך

מרצה: יוסי נינוה

את היווצרות התרבות הישראלית לא ניתן להבין ללא הכרת התרבויות הקדומות שסבבו אותנו.

התרבויות המסופוטמית, המצרית, החיתית, הפרסית, והיוונית העתיקה קדמו לתרבות הישראלית מאות שנים: אמונות, חוק ומשפט, הפילוסופיה, החגים, הספרות, המיתוסים – תרבויות שהן ערש התרבות המערבית.

בסדרת הרצאות זו נשאל מי השפיע על מי – האם התרבויות הקדומות השפיעו על תרבותנו, או שהן הושפעו מאתנו, או שכולנו הושפענו מתרבות אחרת שנעלמה, או בכל אחת צמחה תרבות דומה ללא קשר האחת לשניה

צפו במפגש המבוא לסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. השומרים ותרבותם – ראשית התרבות המערבית | יום א׳, 19.5.24 בשעה 17:00

נלמד על תולדות העמים שבין הפרת לחידקל ותרבותם. מי היו השומרים, כיצד נבנו הערים הראשונות, הומצא הגלגל, מהו כתב היתדות, על החוק והמשפט, החינוך, לוח השנה, חקלאות תעלות המים שהיו נהוגים ועוד.

2. תולדות האימפריות הגדולות | יום א׳, 26.5.24 בשעה 17:00

על ערי המלוכה הראשונות: אור, מארי, כיש, ארך, אשנונה ואכד - האימפריה הראשונה בהיסטוריה.על האימפריה הבבלית הראשונה תחת שלטון חמורבי, האימפריה האשורית הגדולה והאימפריה הבבלית השנייה תחת שלטון נבוכדנצאר.

3. המיתוסים המסופוטמיים והשפעתם על ספר "בראשית" | יום א׳, 2.6.24 בשעה 17:00

בהרצאה זו נערוך השוואה בין סיפורי "בריאות העולם" אצל העמים המסופוטמיים אל מול סיפורי הבריאה המוכרים לנו בספר "בראשית". על סיפורי "מגדל בבל״ ו"המבול" השונים, נכיר גם את "אנומה אליש", "עלילות גלגמש", "אתרחסיס", ו"אתנפשתם".

4. ראשוניות החוקים המסופוטמיים | יום א׳, 9.6.24 בשעה 17:00

על החוקים הקדומים - חוקים רבים נכתבו מאות שנים בידי עמים שונים לפני היווצרות חוקי התורה: על חוקי אור-נמו, ליפית אשתר, חוקי שומר, אשנונה, והידועים מכל - חוקי חמורבי. כיצד השפיעו חוקים אלו על חוקי התורה בכל הקשור לדיני נפשות, דיני נזיקין, דינים חברתיים ועוד. בהרצאה זו נבחן מה השוני בין חוקיהם לחוקינו.

5. תרבות מצרים והשפעתה על התרבות הישראלית | יום א׳, 16.6.24 בשעה 17:00

על סיפורי הבריאה של מצרים הקדומה. מי היה אח'נתון, כיצד הפך למונותאיסט/ מונולטריסט הראשון בתולדות האנושות, איך השפיעה אמונתו על האמונה היהודית וכיצד התגבשה ונוצרה האמונה באל אחד הלא הוא "יהוה".

6. האימפריה החיתית, והאימפריה הפרסית. מה להן ולנו? | יום א׳, 23.6.24 בשעה 17:00

בין המאות 20 - 12 לפנה"ס התקיימה האימפריה החיתית. מי היו החיתים, מה הייתה תרבותם ומה תרמו לתרבותנו. בין המאות 6 – 4 לפנה"ס שלטה במזרח האימפריה הפרסית. במה הושפענו מן התרבות הגדולה הזו?

7. במה הושפענו מתרבות יוון הקדומה? | יום א׳, 30.6.24 בשעה 17:00

מי היו גויי הים? נכיר את סיפורי הבריאה וסיפורי המבול בספרות היוונית הקדומה, מי היו גאיה, ארוס, כאוס, הטיטנים, דיאוקליון ופרומתיאוס.

8. הפילוסופים הקדומים מול ספרות החוכמה בתנ"ך | יום א׳, 7.7.24 בשעה 17:00

ספרות החוכמה – הפילוסופיה - היא ספרות עתיקת יומין העוסקת בחיי האדם, זקנתו מותו, וכיצד עליו להעביר את חייו הקצרים. בכך דנו הפילוסופים המסופוטמיים, המצרים, הפרסים והיוונים. כיצד באה לידי ביטוי ספרות זו בתנ"ך.

9. ישראל ויהודה, והאימפריות הגדולות: מצרים, אשור, בבל, פרס, יוון | יום א׳, 14.7.24 בשעה 17:00

מאז קיומו של התיעוד ההיסטורי, נשלטה ארץ כנען ע"י האימפריות הגדולות שסבבוה. גם בימי המלוכה ביהודה וישראל, מעטות היו השנים בהן היו הממלכות עצמאיות. במצגת זו יובאו באופן מחקרי באמצעות ממצאים ארכיאולוגיים תולדות כנען תחת שלטונן של האימפריות ויחסן לממלכות ישראל ויהודה.

אודות המרצה: יוסי נינוה

 בוגר האוניברסיטה בת”א, בחוגים מקרא ולשון עברית. מרצה לתנ”ך בגישה המחקרית.

יוסי נינוה מעודכן

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

האישה, הנחש ופרי העץ האסור

האישה, הנחש ופרי העץ האסור

הנחש שפיתה את האישה לאכול מפרי “עץ הדעת טוב ורע” היה הערום (=פיקח) מכל החיות שהסתובבו בגן עדן. נדבר על דמותו המיוחדת של הנחש בתנ”ך ובמיתולוגיות הקדומות; נדבר על תכונותיו המיוחדות של הפרי האסור ועל חשיבותו העצומה להבנת הקשר שבין אלוהים לבין האדם; נראה שכדי לצאת מהקפסולה של גן עדן (שבה איש לא נולד ולא מת), ולהתניע את העולם הריאלי שברא אלוהים, היה על הנחש היה לפתות את האישה לאכול מפרי העץ האסור.

ליאורה רביד

מרצה: ד"ר ליאורה רביד

ד”ר לתנ”ך, התמחתה בהיסטוריה והחברה שעליה מספר התנ”ך, מקדישה את חייה לחקר התנ”ך מן הפן ההיסטורי. מחברת הספרים  ‘התנ”ך היה באמת’ ו- ‘Daily Life in Biblical Times’.

חידת המספרים

חידת המספרים, הכותבים והעורכים של ספר התנ”ך

מי אתם המספרים, הכותבים והעורכים של התנ”ך? מתי נכתבו 24 ספרי התנ”ך ומה אירע ליתר עשרות הספרים שנכתבו ברוחו? לשאלות אלה ולאחרות יוצבו פתרונות אפשריים שהמחקר עסוק בהן עד היום, בעיקר סביב העדויות הארכאולוגיות המרתקות המבצבצות חדשות לבקרים ברחבי ארץ התנ”ך.

פרופ' ינון שבטיאל

מרצה: פרופ' ינון שבטיאל

מרצה בכיר ללימודי א”י במכללה האקדמית צפת,  חוקר מערות ישראלי. הוא בעל דרגת פרופסור חבר, מרצה בכיר במכללה האקדמית צפת וחבר צוות בכיר בסניף המרכז לחקר מערות בישראל בגליל.

האם קיימת אמונה באל אחד

האם קיימת אמונה באל אחד במקרא?

ההרצאה תדון במוצאו של יהוה, בהגיית שמו ובתכונותיו במשך הדורות, ותבחן את מהותה של האלוהות בהתאם לתקופת חיבורם של הטקסטים ולזהות מחבריהם. נבחן גם את התפתחותו של הפולחן היהודאי מריבוי אלים, דרך האל הטריטוריאלי, התלכדות אלים עד לניצנים של פולחן מונותאיסטי בשלהי התקופה ההלניסטית.

יגאל בן-נון

מרצה: ד"ר יגאל בן-נון

חוקר מקרא, היסטוריון, פעיל חברתי ואמן רב-תחומי ישראלי יליד מרוקו. למד היסטוריה של עם ישראל וספרות צרפתית באוניברסיטת תל אביב.

עלות הסדרה 297 ₪
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content