מחשבים, ממציאים ובינה מלאכותית:
עבר, הווה ועתיד

עם המרצה: נתן זלדס

החלוצים שפיתחו מכונות מחשבות לאורך ההיסטוריה הארוכה שלהן לא העלו בדעתם שהמצאותיהם יובילו לבינה המלאכותית שנתפסת היום כפריצת דרך מדהימה אך גם כאיום של ממש על המין האנושי כולו.

סדרה מרתקת זו סוקרת מזוויות שונות את העבר, ההווה והעתיד של טכנולוגיית המחשב, משורשיה בעת העתיקה ועד לסינגולריות הטכנולוגית שמעבר לפינה. בדרך היא מתארת את שרשי הבינה המלאכותית בהגותו הנבואית של אלן טיורינג, מבארת בצורה מובנת לכל את הטכנולוגיות שבבסיס יישומים מדהימים כמו ChatGPT , ומציגה את היכולות של הכלים האלה לשנות את עולמנו – לטוב (נקווה) ולרע (מאד, אם לא ניזהר) – בהיבטים של איכות החיים, פוליטיקה וחברה, זכויות אדם, הזדמנויות עסקיות ופריצות דרך מדעיות. אין אדם חושב שלא צריך להיות מודע לנושאים האלה.

צפו במפגש המבוא לסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. מחלוקי הנחל עד שבבי הסיליקון: חלק א - חישוב מכאני | יום ה׳, 18.1.24 בשעה 18:30

על חדשנות, רעיונות וממציאים מתולדות המחשב. הרצאה זו תיקח אתכם אל העבר, כדי ללמוד על ההיסטוריה של חומרת המחשבים משנת 4000 לפסה"נ ועד שנות השמונים. יוצג בפניכם מגוון רחב של התקנים מופלאים, מכאניים ואלקטרוניים, שבבסיס כולם – שרשרת מתמשכת של חידושים שנתנו לנו אנשי הגות ומחשבה כמו נפייר, פסקל, לייבניץ, באבאג', טיורינג, פון נוימן, ורבים אחרים. ההרצאה תגלה כמה מהסיפורים האמתיים שמסתתרים מאחורי הגרסאות הרשמיות: האתגרים, התככים, הפוליטיקה, העימותים והמריבות.

2. מחלוקי הנחל עד שבבי הסיליקון: חלק ב - מחשוב אלקטרוני | יום ה׳, 25.1.24 בשעה 18:30

על חדשנות, רעיונות וממציאים מתולדות המחשוב. הסיפור ממשיך... חלק ב' של הרצאה זו ממשיך במסע אל העבר, שחושף את ההיסטוריה של חומרת המחשבים מימי קדם עד ימינו, תוך גילוי הסיפורים האמתיים שמסתתרים מאחורי הגרסאות הרשמיות: האתגרים, התככים, הפוליטיקה, העימותים והמריבות; ומעל לכל אלה – המרץ הבלתי נלאה של הממציאים שעמלו להעניק לעולם מכונות, שיוכלו לשחרר את בני האדם מעבודת החישובים המייגעת.

3. אלן טיורינג: האיש שחלם על מכונות חושבות | יום ה׳, 1.2.24 בשעה 18:30

אלן טיורינג הניח בחייו הקצרים את היסודות למדעי המחשב של היום. סקרנותו נתנה לנו פריצות דרך בתחומי החישוביות, הבינה המלאכותית, תכנון מחשבים ותיכנות – כל זה לפני היות מחשבים בעולם; ועבודתו היישומית על פיצוח הצפנים של מכונת האניגמה שיחקה תפקיד משמעותי בהבטחת התבוסה הגרמנית במלחמת העולם השנייה. מרתקת אפילו יותר היא תרומתו העיונית להבנה של מוחנו כמחשב מודע, אשר חוללה מהפכה בפילוסופיה ובמדע בהיקף שאינו נופל מתרומתו של צ'ארלס דרווין.

4. ספריות, ידע ובינה מלאכותית בעידן של עומס המידע | יום ה׳, 8.2.24 בשעה 18:30

בעידן שבו מידע בהיקף אדיר זמין לכל אך איכותו ואמינותו יצאו משליטה, והמונופול של מערכות החינוך הקיימות על הידע והמחקר נסדק והולך על ידי כלי מחשוב ובינה מלאכותית, נדרשת האנושות לבחון את יחסי הגומלין שלה עם המידע שברשותה. התפקיד המסורתי של הספרייה, מוסד מפואר שקיים מימי קדם, מאותגר במידה כזו שללא שינויים מרחיקי לכת עצם ההישרדות שלה נתונה בסכנה. עומס יתר של מידע (Information Overload) הוא מרכיב מרכזי בסביבת הידע החדשה, ולכן כל בחינה של הבעייה חייבת להתייחס לגורם זה. נתן זלדס הוא מומחה מוביל בנושא עומס המידע, ובהרצאה זו הוא בוחן את השנויים המתרגשים ובאים על עולם הידע ומשמעותם לספריות ולציבור.

5. בינה מלאכותית: טכנולוגיה, יישומים וסיכונים (חלק א: טכנולוגיות) | יום ה׳, 15.2.24 בשעה 18:30

אנו חיים בתקופה בה טכנולוגיית הבינה המלאכותית פורצת למחוזות שלפני שנים בודדות נחשבו למדע בדיוני, וקצב השינוי מואץ ללא הרף. שיטות חדשות מתפתחות לנגד עינינו ומבטיחות (או מאיימות?) לשנות את עולמנו בהיבטים שחורגים מעבר לטכנולוגיה ומשליכים על פוליטיקה וחברה, פרטיות, זכויות אדם וכמובן הזדמנויות עסקיות מרשימות ואיומים מרשימים לא פחות. הרצאה זו סוקרת את הפוטנציאל ואת הסכנות של התפתחות הבינה המלאכותית בהקשר הרחב של המשמעויות שלהם לחברה האנושית.

6. בינה מלאכותית: טכנולוגיה, יישומים וסיכונים (חלק ב: יישומים וסכנות) | יום ה׳, 22.2.24 בשעה 18:30

זהו חלק שני של ההרצאה שסוקרת את הפוטנציאל ואת הסכנות של התפתחות הבינה המלאכותית בהקשר הרחב של המשמעויות שלהם לחברה האנושית. חלק זה מתמקד ביישומי הבינה המלאכותית למגוון רחב של תחומים מעשיים בחיינו, מזיהוי וייצור תמונות עד ערים חכמות, מהדמיה רפואית עד כלי משחית מאיימים, וכמובן גם בניית שיח בשפתנו שלנו ע"י טכנולוגיות ממשפחת ה-GPT. מעבר לתיאור יכולות שהיו בגדר מדע בדיוני רק לפני שנים מעטות, ההרצאה תנתח את הסכנות שנלוות ליכולות אלה – סכנות שיכולות למוטט את החברה האנושית שאליה הורגלנו, ושאין כל וודאות שלא יעשו כך בפועל.

אודות המרצה: נתן זלדס

פיסיקאי ואיש הייטק ותיק, ומוכר בעולם כדמות מובילה בתחום שיפור האפקטיביות של עובדי ידע בארגונים. לאחר 26 שנות קריירה כמנהל וכמהנדס בכיר בחברת אינטל, הוא מסייע היום לארגונים ולחברות סטארט-אפ לפתור בעיות מורכבות בנושאים שעל התפר בין טכנולוגית המחשב והתנהגות האדם.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

לקנות ברשת

לקנות ברשת - הסכנות הקיימות וכיצד הטכנולוגיה של היום מזהה רמאים

בשנים האחרונות העולם הדיגיטלי מתקדם בצעדי ענק במגוון תחומים, ואנחנו מנהלים בו חלק נכבד מהרכישות והנכסים שלנו – אם אלו התמונות שלנו שאנחנו מעלים ושומרים על ה״ענן״, קניות ברשת, צפייה בתוכן בתשלום ועוד פעולות שאנחנו מבצעים באמצעות כרטיס אשראי ואמצעים דיגיטליים שונים דרך המחשב או הטלפון החכם שלנו. כל אלה מהווים קרקע פורייה לתחומי הונאה שונים שרק הולכים ונעשים מתוחכמים עם הזמן . בהרצאה נכיר את הטכנולוגיות הפועלות בעולם המסחר האלקטרוני שמשמשות את הפורצים להונאה וכן טכנולוגיות נגדיות שתפקידן להגן עלינו הצרכנים, כיצד לנהוג וממה להיזהר.

רונן חן

מרצה: רונן חן

יזם היי-טק בתחומי למידת מכונה ולמידה עמוקה ומרצה באקדמיה

היזמים החדשים | רונן גפני

היזמים החדשים

ההרצאה סוקרת את המאפיינים של “היזמים החדשים”, מה מייחד את צורת החשיבה שלהם (וכיצד כל אחד יכול לקבל כלים והשראה מהעשייה הזאת), כיצד משתנה עולם השיווק והניהול כתוצאה מהעבודה עם הדור החדש, ועוד. באמצעות סיפורי מסע מעולם היזמות רונן מציג כיצד היזמים המובילים בעולם ממנפים את המודלים החדשים ומשתמשים בכלכלה השיתופית ונהנים מעושר ההזדמנויות והמשאבים הזמינים לנו כיום . ההרצאה מלווה בדוגמאות מהעולם ובמודלים של חשיבה יצירתית. ההרצאה מבוססת על הספר “”היזמים החדשים”” שכתב רונן גפני בשיתוף עם שימחה גליק ורויטל פיזנטי.

רונן גפני

מרצה: רונן גפני

יזם, פילוסוף עסקי, דובר TEDx, מרצה ומאמן בינלאומי

סייבורג - מכונות אנושיות

סייבורג - מכונות אנושיות

מארק רוצה להתניע את המכונית בהינף יד. הוא גם רוצה שדלת הבית שלו תיפתח בכוח המחשבה. פרט לזה, החלום שלו הוא להיקלע לקטטה עם חמישה גברים גדולי גוף, כדי שיוכל לנצח אותם עם היד הביונית שלו.
מארק רוצה להיות סייבורג: אדם שיכולותיו האנושיות מוגדלות באמצעות השתלת טכנולוגיה.
נכון, אפשר להתניע מכונית עם מפתח מאוד קטן שמחזיקים ביד ואפשר לפתוח דלת עם כרטיס אלקטרוני שצמוד לחגורה.
אפשר גם להסתובב עם שוקר חשמלי ולחבוט ולהמם את מי שנקרה על דרכך (אל תנסו את זה בבית!).
אבל זה לא מלהיב, אם אותן יכולות אינן חלק בלתי נפרד מגופך. ללבוש עם לענוד או להחזיק את הפריטים האלה? זה כל כך המאה העשרים!

זוהי המשמעות של להיות סייבורג.
הסרט ‘סייבורג – מכונות אנושיות’ הוא על האנשים שמנסים בכל כוחם להגדיל ולהרחיב את יכולותיהם האנושיות דרך השתלת מרכיבי טכנולוגיה בתוך גופם.
האם נוחות היא הדבר היחיד שעומד לנגד עיניהם? – לחלוטין לא. זוהי תפיסת עולם שלמה.

בימוי: לואיזה וורצינק
הפקה: אולאף יעקבס

עלות הסדרה 245 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content