ההיסטוריה והעתיד של לוחמה תת קרקעית

עם המרצה: יהודה כפיר

כבר לפני אלפי שנה החלו בני אדם לעשות שימוש במנהרות ומחילות בזמן מלחמה. האשורים, הפרסים, החיתים, היוונים והרומאים ואפילו היהודים לקחו חלק בקרבות שבהם נעשה שימוש במחילות ובמנהרות.

בסדרה זו נסקור את ההיסטוריה הרחוקה וגם את ההיסטוריה היותר קרובה. ערי קדם תת קרקעיות, מלחמת העולם הראשונה, מרד גטו וארשה, מלחמת העולם השנייה, מלחמת ויאטנם ועוד. לבסוף נגיע גם עד ימינו אנו – לעזה ולבנון.

נסביר מהו המרחב התת קרקעי ומהי לוחמה תת קרקעית וכן על ההיסטוריה של המנהרות בשדה הקרב, כיצד צבאות מנצלים את התת קרקע, איך כדאי להתמודד מול איום המנהרות, מה צופן העתיד בעזה ובלבנון ובשדה הקרב המודרני, וכיצד ניתן לנצח את אסטרטגיית הטרור הרצחנית של החמאס וחיזבאללה.

צפו במפגש המבוא לסדרה:

תוכנית ההרצאות בסדרה

1. מהי לוחמה תת קרקעית | יום א׳, 21.1.24 בשעה 18:30

מהי לוחמה תת קרקעית? במה היא שונה מלוחמה רגילה? ערים תת קרקעיות בעולם העתיק, מה הניע את בני האדם להשתמש במרחב התת קרקעי? דוגמאות מהעיר העתיקה דרנקיו וערים נוספות באנטליה שבטורקיה. לחימה תת קרקעית בתנ"ך וכיבוש ירושלים על ידי יואב, דרך הצינור.

2. המנהרות משנות את הגיאוגרפיה ועושות היסטוריה | יום א׳, 28.1.24 בשעה 18:30

נסרוק את מערכות המסתור בארץ ונתחקה אחר האסטרטגיה התת קרקעית של בר כוכבא, שהפתיע את הרומאים, וניצח בזכותה והביא את אסון הגלות לעם היהודי. נמשיך למלחמת העולם הראשונה ומלחמת האזרחים האמריקאית, שבהם המלחמה הופכת לתעשייתית והטכנולוגיה גורמת למנהרות לשנות את הגיאוגרפיה, לעשות היסטוריה, ולייצר היסטריה.

3. הלוחמה התת-קרקעית בעידן מלחמת הבזק | יום א׳, 4.2.24 בשעה 18:30

מלחמת העולם השנייה, שבה היהודים בוורשה והיפנים במזרח הרחוק, מגלים את הלוחמה התת-קרקעית, בעידן מלחמת הבזק. ועד המנהרות, המאפשרות את מתקפת הטט, ומנצחות את האמריקאים בויאטנם. שימושים חדשים ומפתיעים למנהרות, טכנולוגיות חדשות למלחמה במנהרות לצד יצירת ערים תת קרקעיות.

4. הלוחמה התת קרקעית חוזרת בגדול למזרח התיכון | יום א׳, 11.2.24 בשעה 18:30

״אין חדש תחת השמש״ - וההיסטוריה חוזרת על עצמה - הלוחמה התת קרקעית חוזרת בגדול למזרח התיכון במבצעים ובמלחמות. בצוק איתן, במלחמה בסוריה, במלחמת לבנון השנייה, במבצע מגן צפוני ובמלחמת חרבות ברזל כמובן. בהרצאה זו נסקור. את שילוב הלוחמה התת קרקעית באסטרטגית הטרור והגרילה, המנהרות כנשק, גם פסיכולוגי.

5. חזון הלוחמה התת קרקעית | יום א׳, 18.2.24 בשעה 18:30

בהרצאה זו נסכם את הסדרה ונבחן - כיצד היתרונות של הלוחמה התת קרקעית משנות ומשתלבות בשדה הקרב העתידי בדגש על המזרח התיכון. נלמד על שדה הקרב המודרני ואיך היתרונות של הלוחמה התת קרקעית, לצד התפתחויות טכנולוגיות בשיטות החפירה הממוכנות והאוטונומיות, הופכות את המרחב התת קרקעי לאלטרנטיבה לתמרון הקרקעי.

אודות המרצה: יהודה כפיר

מהנדס אזרחי, חוקר את תחום “הלוחמה התת קרקעית” ,מנהל פרויקטי בנייה ותשתיות ומפתח תוכניות הדרכה למהנדסים.

בונוס מיוחד לנרשמים לסדרה:

הנרשמים לסדרה זו יקבלו גם גישה לצפייה ב 3 הרצאות נוספות!

הצפייה בהרצאות הבונוס זמינה מיד עם הרישום לסדרה למשך 3 חודשים.

פרויקט האטום של מדינת ישראל |

פרויקט האטום של מדינת ישראל

איך מצליחה מדינה צעירה, ללא משאבים טבעיים, לסיים פרוייקט כה אדיר שמעצמות גדולות מאיתנו לא יכלו לו. מי היו המייסדים, מי היו הבונים, מי המעטים בעלי החזון שכולנו חייבים להם את עצמאותנו ועתידנו בארץ הזאת.

מנחם טילמן_חדש

מרצה: מנחם טילמן

היסטוריון, חוקר פרשיות בא״י בעשורים הראשונים להקמת המדינה

הדמויות המשפיעות על ההסטוריה של המזרח התיכון | הנריקה צימרמן

הדמויות המשפיעות על ההסטוריה של המזרח התיכון - חלק א'

העיתונאי הבינלאומי וזוכה הפרסים הנריקה צימרמן מביא לנו הצצה לדמויות מרתקות שמשנות ומעצבות מחדש את המזרח התיכון. דמויות מרתקות שהנריקה זכה לפגוש ולראיין באופן בלעדי אשר מתנגדות לטרור ולקיצוניות ולא נכנעות לתכתיבים החברתיים והפוליטיים וכך משנות את ההיסטוריה של אזורינו.

הנריקה צימרמן

מרצה: הנריקה צימרמן

עיתונאי וכתב 5 רשתות טלוויזיה, מרצה, סופר, ויוצר סרטים

מרד בר כוכבא | ינון שבטיאל

מרד בר כוכבא

מרד בר כוכבא במערות המפלט ובמערכות המסתור – גילויים חדשים במבט למדבר יהודה ולגליל. דמותו של גיבור לאומי בעיני חז”ל

פרופ' ינון שבטיאל

מרצה: פרופ' ינון שבטיאל

מרצה בכיר ללימודי א”י במכללה האקדמית צפת

עלות הסדרה 225 ₪ -
להרשמה מלאו את הטופס ותועברו לדף תשלום מאובטח

כל הזכויות שמורות להרצאות מהכורסא 2021

Skip to content