עשור שלישי – 1929 -1920: עמק יזרעאל, תל אביב הצומחת ומוסדות אקדמיים ראשונים

תולדות ארץ ישראל

1  שעה 5 דקות

דירוג גולשים:

Share

העשור השלישי (1929-1920) נפתח באווירה אופטימית, אך עד מהרה עובדות החיים קלקלו במידה רבה את התמונה. בתחילת 1920 גאתה איבת הערבים ליהודים ונערכו התקפות על תל-חי ועל העיר העתיקה בירושלים. הדבר זירז את הקמת ארגון ההגנה ביוני של אותה שנה. בהמשך חלה התפתחות מרשימה בעמק יזרעאל ועד סוף העשור הוקמו בו 23 יישובים יהודיים, כמעט מחצית מכל היישובים שנוסדו. התפתחות גדולה הייתה גם בתל אביב, שבאמצע העשור הפכה מעיירה לעיר של ממש. באותה עת (1925) נפתחו בארץ שני מוסדות ראשונים להשכלה גבוהה: הטכניון בחיפה והאוניברסיטה העברית בירושלים. בשנות העשרים הגיעו לארץ שני גלי עלייה:  העלייה השלישית מתחילת העשור עד סוף 1923 והעלייה הרביעית (1926-1924). העלייה הרביעית הייתה הגדולה ביותר מאז ראשית ההתיישבות היהודית החדשה בארץ - כ-60 אלף נפש והיא הביאה, בעיקר, לגידולה המהיר של תל אביב. מאמצע 1926 היא דעכה ובעקבותיה בא משבר חברתי וכלכלי ממושך. ב-1929 חזרו הערבים ותקפו את היישוב היהודי במה שכונה "מאורעות תרפ"ט". זו הייתה פגיעה קשה, בעיקר ביישוב הישן (חברון, צפת), נהרגו 133, נפצעו מאות ונהרסו יישובים. הבריטים היו תחילה אובדי עצות ובמקום שפעל ארגון ההגנה, הדפו אנשיו את רוב ההתקפות. בסוף התקופה הקיף היישוב היהודי בארץ 160-150 אלף נפש – הרבה יותר מ-60-50 אלף בראשית העשור, אך פחות מהתקוות של בני הדור.

פרק מתוך הסדרה: מ 1900 ועד המילניום - סיפורם של 10 עשורים של מדינת ישראל

הירשמו לצפייה

ד"ר מרדכי נאור

סופר וחוקר תולדות ארץ ישראל והתקשורת הישראלית

מה אומרים על הרצאה זו

    • רותי

      מאד מעניין. מרצה משובח

    • יורם

      כמו כל הסדרה סיפור יפה מנקודת ראות צרה של 5 אחוז מהעם היהודי . האסונות הם מבחוץ כאילו אין מיליוני יהודים במזרח אירופה שמסרבים להשתתף. אין ילידים ואין כפריים מקומיים ועמים אחרים בארץ ציון. . אז הרצאה מועילה אבל להבין משהו על המכלול תרחיבו ידיעות על הסביבה שמעבר לאחוז אחד מהעם שהגיע לכאן .

    • ציונה

      טוב לדעת עוד עובדות שלא ידועות מאוד

    • בן

      מתיש

הרצאות נוספות בסדרה זו:

הרצאות נוספות שיעניינו אותך

הרצאות שנוספו לאחרונה לאתר

צפייה ישירה בהרצאות העשרה

לצפייה ב “עשור שלישי – 1929 -1920: עמק יזרעאל, תל אביב הצומחת ומוסדות אקדמיים ראשונים” ללא תשלום יש להירשם בטופס, לאחר הרישום יהיו פתוחות עבורך הרצאות נבחרות לצפייה חופשית למשך 7 ימים!

Skip to content